Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Sprievodca po pamiatkach poľského Krakova

Krakov

Krakov

Mesto Krakov leží v Malopoľskom vojvodstve v južnom Poľsku. Historická rezidencia poľských kráľov sa pýši nespočetnými pamiatkami, ktoré ju vyniesli až na zoznam svetového dedičstva UNESCO a robia z nej jedno z najnavštevovanejších turistických miest. Za všetky spomeňme Kráľovský hrad Wawel s gotickou katedrálou, starobylú univerzitu či arcibiskupstvo. V historických štvrtiach Staré mesto, Wawelské návršie a Kazimierz má svoj domov až šesť tisíc historických objektov.

Mesto kráľov a pamätihodností

Krakov bol kedysi hlavným mestom Poľska a jeho význam dokladajú mnohé kostoly a kláštory, impozantné verejné budovy, zvyšky stredovekých mestských hradieb, paláce a mestské domy, mnohé navrhnuté a postavené významnými architektmi a zručnými remeselníkmi. Hodnota mestského komplexu je daná vskutku mimoriadnou hustotou pamiatok z rôznych období, zachovaných dokonca v pôvodných podobách a s autentickým vybavením. Krakov, jedno z najväčších administratívnych a obchodných centier strednej Európy, bol miestom, kde rozkvitalo umenie a remeslá a kde sa spájala kultúra východu a západu. Historické centrum obdivuhodne ilustruje proces nepretržitého rozvoja miest od stredoveku po súčasnosť.

Konský povoz v Krakove

Konský povoz v Krakove

Kráľovský hrad Wawel

Wawel je dominantou historického centra Krakova a niekdajším sídlom poľských kráľov. Svedčí o dynastických a politických väzbách stredovekej a rannej modernej Európy. V 19. storočí slúžil ako pevnosť, počas druhej svetovej vojny potom ako sídlo nacistického guvernéra. V súčasnosti je v ňom múzeum. Prezrieť si možno napr. Štátne izby, kráľovské súkromné ​​apartmány, korunnú pokladnicu, zbrojnicu, malú kuchyňu, lapidárium či multimediálnu izbu.

Kráľovský hrad Wawel v Krakove

Kráľovský hrad Wawel v Krakove

Wawelská katedrála

Katedrálna bazilika svätého Stanislava a svätého Václava na Wawelskom návrší bola tradičným miestom korunovácií a posledného odpočinku poľských kráľov. Nesie teda veľký národný aj historický význam. Okrem panovníkov tu boli pochované mnohé významné osobnosti, napríklad spisovateľ Adam Mickiewicz a poľský prezident Lech Kaczyński. Impozantná katedrála chráni aj mnohé vynikajúce umelecké kúsky. Medzi osemnástimi kaplnkami sa nachádzajú skutočné architektonické skvosty. Obrí zvon Zygmunt z roku 1520 sa radí k najväčším na svete.

Katedrála na Wawelskom návrší

Katedrála na Wawelskom návrší

Jagelovská univerzita

Dôležitosť Krakova ako kultúrneho centra európskeho významu bola posilnená tým, že sa stal domovom jednej z najstarších univerzít. Jagelovská univerzita bola založená v roku 1364 a po väčšinu času bola známa pod názvom Krakovská akadémia. V 19. storočí došlo k jej premenovaniu podľa dynastie poľských kráľov.

Jagelovská univerzita v Krakove

Jagelovská univerzita v Krakove

Pamiatky Starého mesta

Popisovať všetky pamiatky tejto historickej časti by znamenalo vytvoriť hneď niekoľko obšírných článkov. Spomeňme aspoň niektoré z tých najznámejších, napríklad barbakan, bránu mestských hradieb a jednu z mála zachovaných častí bývalého opevnenia Krakova. Dnes je využívaná pre najrôznejšie akcie a výstavy. Jednou z najvýznamnejších gotických veží Poľska je Floriánska brána, takisto dochovaná časť niekdajšieho stredovekého opevnenia. Medzi najstaršie budovy v krajine možno zaradiť kostol svätého Ondreja, ktorý sa nachádza v centre Krakova na Grodzkej ulici. Tá patrí k najstarším uliciam mesta a vyznačuje sa niekoľkými reprezentatívnymi domami, vrátane Collegium Iuridicum - jednej z najstarších budov Jagelonskej univerzity. K najkrajším uliciam Starého mesta sa bezpochyby radí Kanovnícka ulica s peknými domami s bohato zdobenými portálmi a erbami.

Barbakan, Krakov

Barbakan, Krakov

Rynek Główny

Rynek Główny, v preklade Hlavný trh, je hlavné a najväčšie tunajšie námestie, a súčasne aj jedno z najväčších v Európe. Medzi významné miestne budovy patrí Mariánsky kostol, historická tržnica Sukiennice, gotická radničná veža, kostol sv. Vojtecha (jeden z najstarších v Poľsku) a pomník Adama Mickiewicza.

Krakovský rynek

Krakovský rynek

Židovská štvrť Kazimierz

Kazimierz je južná časť Starého mesta, ktorá bola kedysi obklopená vlastnými hradbami. Významná je najmä niekoľkými pôsobivými synagógami (Starou synagógou, Tempelskou synagógou, Vysokou synagógou) a Starým židovským cintorínom. Cintorín Remu sa nachádza vedľa synagógy Remu a je najstarším židovským cintorínom v meste. Bol založený v roku 1533 a ukrýva mnoho historických náhrobkov.

Jedna zo synagóg v štvrti Kazimierz

Jedna zo synagóg v štvrti Kazimierz

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.