Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Osviežujúce šaláty z celého sveta

Osviežujúce šaláty z celého sveta

Osviežujúce šaláty z celého sveta

Horúce počasie posledných dní mení nielen naše denné rituály, ale aj jedálniček. Upúšťame od pokrmov tradičnej českej kuchyne a ťažkých vyprážaných jedál. Uprostred horúceho dňa príde vhod skôr svieži šalát. Chrumkavá zelenina nezaťaží náš organizmus a navyše dodá nášmu telu potrebné vitamíny a minerály. Poďme si predstaviť tie najzaujímavejšie šaláty z celého sveta.

1. Bulharsko - šopský šalát

K mojim spomienkam na dovolenku v Bulharsku neodmysliteľne patrí šopský šalát. Je súčasťou každého chodu a prakticky sa pred ním nedá uniknúť. Ešte, že je tak výborný. V obchode siahnite po žltej, červenej, zelenej a oranžovej paprike, uhorke, paradajkách, červenej cibuli, olivách, olivovom oleji a predovšetkým po kvalitnom balkánskom syre. Najchutnejší je ten ovčí. Všetko pokrájajte na rovnako veľké kúsky a dôkladne premiešajte. Najlepšie chutí s čerstvým pita chlebom.

Bulharský šopský šalát

Bulharský šopský šalát

2. Taliansko - kapustový šalát

Asi najznámejším talianskym šalátom je paradajkové caprese. My si predstavíme nemenej chutný kapustový šalát. Je ideálnou prílohou ku grilovanému mäsu. Budete potrebovať ½ hlávky bielej kapusty, soľ, 3 červené cibule, 2 lyžice sušených paradajok naložených v olivovom oleji, vykôstkované zelené olivy, olivový olej, vínny ocot, trstinový cukor, čerstvo namleté ​​čierne korenie a hladkolistú petržlenovú vňať na dozdobenie. Kľúčom k úspechu je nechať nastrúhanú, presolenú kapustu uležať až do zmäknutia (najmenej hodinu). Potom pridávajte zvyšné ingrediencie pokrájané na rezance a nakoniec zalejte zálievkou z octu, soli, cukru, korenia a olivového oleja.

Talianský kapustový šalát obsahuje aj sušené

Talianský kapustový šalát obsahuje aj sušené

3. Egypt - pomarančový šalát s olivami

Obľúbené dovolenková destinácia môže obohatiť aj váš letný jedálniček. Napríklad o pomarančový šalát s olivami. Z mála ingrediencií vykúzlite prekvapivo dobré jedlo. Stačia vám 3 veľké pomaranče, 1 biela cibuľa, vykôstkované čierne olivy, drvené červené korenie, čerstvý koriander a olivový olej. Nakrájajte pomaranče na tenké plátky a zbavte ich šupky, pokryte je kolieskami cibule a čiernymi olivami. Okoreňte a pokvapkajte olivovým olejom.

Egyptský pomarančový šalát s olivami

Egyptský pomarančový šalát s olivami

4. Rakúsko - zemiakový šalát

Ak máte zemiakový šalát pevne spojený s obdobím Vianoc, potom ste možno ešte neochutnali odľahčený variant, pripravovaný u našich rakúskych susedov. Na jeho prípravu budete potrebovať uvarené zemiaky, červenú cibuľu, biely estragónový ocot, vajcia uvarené na tvrdo, slnečnicový olej, hovädzí vývar, korenie a soľ. Uvarené zemiaky, nakrájané na kolieska obložte pokrájanou cibuľou, zalejte octom, olejom a vývarom. Okoreňte soľou a korením. Nakoniec pridajte nakrájané vajce.

Rakúsky zemiakový šalát

Rakúsky zemiakový šalát

5. Libanon - tabouleh

Exoticky znejúce slovo tabouleh v sebe ukrýva vynikajúci šalát, ktorý je veľmi obľúbený na celom Blízkom východe. Jeho základom je bulgur, šťava a kôra z jedného bio citróna, nasekaná šalotka, jarná cibuľka, šalátová uhorka, 4 veľké paradajky zbavené semienok, veľký zväzok hladkolistej petržlenovej vňate, hrsť nasekanej mäty, lyžička rímska rasca, soľ, korenie, olivový olej a listy šalátu na podávanie. Bulgur pripravte podľa návodu a zmiešajte s ostatnými surovinami, pokrájanými na rovnako veľké kúsky. A očakávajte príval energie.

Libanonský tabouleh

Libanonský tabouleh

6. Maroko - marocký šalát

Milovníci sladkého pookrejú nad tradičným marockým šalátom. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a bez problémov zasýti aj veľkých jedákov. Na jeho prípravu si prichystajte 250 g kuskusu, 1 lyžicu harrisy, 50 g namočených hrozienok, 6 nesírených sušených marhúľ, 400 g konzervované cíceru, 3 lyžice opražených píniových orieškov, šťavu z 1 citróna, soľ a olivový olej. Ku kuskusu pridajte pokrájané marhule, zvyšné ingrediencie a zalejte horúcou vodou. Chutí výborne teplý aj studený.

Marocký šalát z kuskusu

Marocký šalát z kuskusu

7. Dánsko - zelerový šalát

Dánska kuchyňa nám nie je príliš známa. Jednou z jej perál je chutný zelerový šalát. Zvládnete ho pripraviť behom chvíľky. Na 4 porcie si pripravte 1 menší zeler, 150 g sterilizovanej červenej repy, 2 jablká, šťavu z limetky, 100 g majonézy, štipku bieleho korenia a menší hlávkový šalát. Nakrájajte zeler, jablká a repu na tenké rezance. Zmiešajte s ostatnými ingredienciami (okrem šalátu) a nechajte odpočívať v chladničke. Servírujte na umytom liste šalátu.

Dánsky zelerový šalát

Dánsky zelerový šalát

8. Španielsko - ovocný šalát

Zvlášť malí maškrtníci zaplesajú nad ovocným šalátom, pochádzajúcim z Kanárskych ostrovov. Na jeho prípravu si prichystajte 2 dcl citrónovej šťavy, 1 avokádo, 1 papáju, čerstvý ananás, 3 banány, 2 pomaranče, 1 jablko a lyžicu cukru. Ovocie umyte, zbavte semienok a nakrájajte na rovnako veľké kúsky. Zalejte šťavou z citróna a oslaďte cukrom alebo javorovým sirupom.

Ovocné šaláty k letu skrátka patria

Ovocné šaláty k letu skrátka patria

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.