Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Objavte skryté poklady Malorky

Španielský ostrov Malorka čaká, až objavíte všetky jeho krásy. Vydajte sa s nami na prechádzku do hôr, k pekným záhradám alebo za významnými pamiatkami.

1. Banyalbufar

Malebné mesto na západnom pobreží Malorky sa rozprestiera medzi kopcami, kde roztrúsené farmy a vinice stúpajú nad historické centrum. Mestečko obklopené vrcholmi pohoria Tramuntana láka na autentickú kultúru, množstvo zátok a pláží. Medzi najznámejšie patrí Cala Banyalbufar, Es Corral Fals a Son Bunyola. Cesta do Banyalbufar je atrakciou sama o sebe. Ohromia vás nádherné výhľady na horské vrchôlky a dramatické štruktúry pozdĺž kľukatých ciest, tiahnucich sa až k pobrežiu. Urobte si čas na prehliadku pôvabného centra, romantického vodopádu a historickej veže Tour de Ses Animes, ktorá poskytovala ochranu pred útokmi pirátov v 17. storočí. Dnes zostáva Banyalbufar pokojným miestom, v ktorého blízkosti sa nachádza rad ďalších pôsobivých dedín. Napr. dedinka Estellencs je u turistov a cyklistov veľmi obľúbená.

Banyalbufar

Banyalbufar

2. Deià

Malá dedina Deià na severozápadnom pobreží je jednou z najkrajších na ostrove. Posadená v údolí na úpätí hory Teix s výhľadom na Stredozemné more je už dlho magnetom pre slávnych umelcov, spisovatelov a ďalších tvorivých ľudí. Ako jedna z najvyššie osídlených oblastí Serra de Tramuntana je Deià súčasťou krajiny, ktorá získala status svetového kultúrneho dedičstva. Príroda, kultúra a tradície tu vytvárajú jedinečné spojenie. Najväčšími kladmi dediny sú pokojná atmosféra a blažené prostredie. Pre odpočinok a relaxáciu je úplne perfektná. Vychutnajte si výhľady na modré more a ohromujúce hory alebo sa vydajte na príjemnú prechádzku či za nákupmi. V dedine sa nachádza niekoľko zaujímavých malých butikov, galérií a obchodov.

Deià

Deià

3. Fornalutx

Očarujúca dedina Fornalutx na severozápade Malorky je zasadená vysoko do pohoria Tramuntana s výhľadom na údolie Soller. Často ju označujú ako "najkrajšiu dedinu v Španielsku". Kamenné stavby a červené kachľové strechy v kombinácii s vôňou pomarančových a citrónových hájov prinášajú tradičné rustikálne kúzlo. Hlavnou turistickou atrakciou je dedina sama. Šancu prejsť sa po úzkych dláždených uličkách a obdivovať krásnu tradičnú architektúru využijú každý rok tisíce návštevníkov.

Fornalutx

Fornalutx

4. Jardines de Alfabia

Alfabia je komplex skladajúci sa z paláca, záhrad a sadu, ktorý sa nachádza priamo v srdci pohoria Tramuntana. Na konci aleje palmových stromov je fasáda umožňujúca prístup k najvýznamnejšiemu úseku záhrady - pergolám s fontánami prestavanými na začiatku 18. storočia. Početné vodné trysky sa navzájom prelínajú a svojim leskom očaria vaše zmysly. Časť záhrad sa vyznačuje anglickou terénnou úpravou a obsahuje Jardinet de la Reina (Kráľovninu malú záhradu), nazvanú takto kvôli pobytu kráľovnej Alžbety II. v Alfabii. Dolná záhrada má tropickú atmosféru a malý rybník s leknami. Tu môžete nájsť širokú škálu palmových stromov. Záhrady Jardines de Alfabia sú skvelým miestom vo dne aj v noci. Ochutnajte čerstvú pomarančovú šťavu v tieni paliem. Zvuky vody zmiešanej s klasickou hudbou v pozadí vás naplnia mierom.

Jardines de Alfabia

Jardines de Alfabia

5. Portocolom

Dedina Portocolom v oblasti Felanitx je jednou z najatraktívnejších na východnom pobreží Malorky. Leží 12 km severne od Cala d'Or. Tradičná rybárska dedina si zachovala väčšinu svojho pôvodného kúzla do dnešných dní. Rozprestiera sa okolo jednej z najväčších a najlepšie chránených zátok na ostrove, malebný charakter tohto miesta dotvárajú lodenice, majáky a člny. Je tu dlhé nábrežie, kde sa rekreačné plavidlá miešajú s miestnymi rybárskymi loďkami a možno odtiaľ vychádzať na rôzne lodné výlety. Hlavná pláž so štatútom Modrej vlajky, Cala Marcal, sa pýši lákavým pieskom a plytkými vodami, takže je vhodná aj pre rodiny.

Portocolom

Portocolom

6. Sa Foradada

Charakteristická skalná formácia Sa Foradada vyčnieva zo severozápadného pobrežia a láka k peknej prechádzke s úžasným výhľadom na more. Je ľahko viditeľná z mnohých miest v oblasti Deià. Zaparkujte auto u Estate Son Marroig, vedľa cesty medzi Valldemossa a Deiou. U parkovisko uvidíte železnú bránu s označením "Sa Foradada". Tam začína ona príjemná prechádzka po značenom chodníku medzi storočnými olivovníkmi. Na konci sa nachádza reštaurácia, v ktorej si môžete vychutnať osviežujúci nápoj alebo tradičné miestne pokrmy.

Sa Foradada

Sa Foradada

7. Santa Maria del Cami

Mesto v srdci vínnej oblasti v centrálnej časti Malorky toho ponúka oveľa viac než nedeľný trh, zastrčený v jednom z mnohých skrytých námestí. Rušná obec zahŕňajúca tiež niekoľko okolitých dedín sa nachádza na rovinatej pláni s úžasným výhľadom na pohorie Tramuntana a je miestom veľkých kontrastov. Občas pôsobí ako ospalá autentická malorská dedina s malebnými kamennými domčekmi. V skutočnosti je ale domovom jedného z najpôsobivejších trhov na ostrove a centrom miestnych remeselníkov a vinárov. Okrem toho si zachováva niekoľko historických pamiatok, útulné bary a kaviarne. Renesančná radnica zo 17. storočia kedysi slúžila ako väzenie. Pozoruhodná je aj baroková farnosť z toho istého storočia.

Santa Maria del Cami

Santa Maria del Cami

8. Santuari de Lluc

Lluc je prvou svätyňou na ostrove, ktorá bola venovaná Panne Márii. Pochádza z 13. storočia a je svätským národným symbolom. Návštevníkom zo zámoria ponúka alternatívu k typickým dňom na pláži a nočným večierkom. Tunajší pobyt predstavuje oázu pokoja a duchovna (náboženské slávnosti a zbor), umeleckého dedičstva (múzeum), nedotknutej prírody (Tramuntana a botanická záhrada) aj malorskej kuchyne v miestnych reštauráciách.

Santuari de Lluc

Santuari de Lluc

9. Sóller

Krásne staré tradičné mesto leží na severozápade, v srdci "údolia pomarančov" alebo tiež "zlatého údolia", ako sa niekedy hovorí, a ponúka návštevníkom skutočne mnoho - hory, more aj ono pekné úrodné údolie. Niet teda divu, že ide o jednu z najžiadanejších obytných oblastí na Malorke. Sóller má charakter, čaro a zmysel pre komunitu, čo z neho robí príjemné miesto na život po celý rok. Hlavné námestie Plaza de la Constitución lemujú početné bary a kaviarne. V sympaticky zreštaurovanej secesnej budove Can Pruner nájdete obdivuhodnú zbierku umenia, vrátane diel Picassa a Warhola. Múzeum prírodných vied a Jarda Botanic, záhrada s mnohými rastlinnými odrodami, sa nachádzajú len kúsok od centra na ceste k prístavu.

Sóller

Sóller

10. Valldemossa

Mesto Valldemossa je vzdialené 15-20 minút jazdy autom od mesta Palma de Mallorca smerom k pohoriu Tramuntana. Stojí na vrcholku kopca, obklopené terasovitým terénom, a bolo pomenované podľa pôvodného maurského vlastníka pôdy Muza. Vďaka dlážděným uličkám bez áut a bohatému kultúrnemu dedičstvu je skvelým miestom na navštívenie. V prenajatých izbách tunajšieho kláštora strávili poľský skladateľ Frédéric Chopin a francúzska spisovateľka George Sandová zimu 1838/9. Aj v dôsledku toho je Valdemossa najnavštevovanejším mestom Malorky. Z knihy Zima na Malorke sa stal bestseller a je k dostaniu v rôznych jazykoch takmer v každom obchode v meste. K hlavným atrakciám Valldemossa patrí Real Cartuja (kráľovský kartuziánsky kláštor), zahŕňajúci kostol, kláštory a starú lekáreň. Súčasťou je tiež palác kráľa Sancha, jedna z najnavštevovanejších budov na Malorke.

Valldemossa

Valldemossa

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.