Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Oáza pokoja menom Koh Samet

Koh Samet

Koh Samet

V severnej časti Thajského zálivu, len asi hodinu plavby loďou z Bangkoku, sa nachádza prekrásny koralový ostrov Koh Samet, ktorého rozloha je iba 13km². Vzdialenosť ostrova od pobrežia je 7km, teda asi pol hodinu plavby loďou. Napriek tomu, že sa jedná o prírodnú rezerváciu, sú všetky pláže návštevníkom prístupné. Ostrov je ideálnym miestom pre turistov, ktorí uprednostňujú pokojnú, pohodovú dovolenku plnú slniečka a kúpania.

Pokojný kút Thajska

Ostrov Koh Samet je úplným opakom živého, temperamentného letoviska Pattaya. Na bary, kabarety, diskotéky a ďalšie nočné podniky skôr zabudnite. Absencia hustej zástavby má však svoje nesporné výhody. Ostrov vyniká prírodnými krásami, ktoré si zachovávajú stále rovnakú, prirodzenú podobu. Napriek veľkej obľube turistov by ste len ťažko hľadali harmonickejší a prirodzenejší kút Thajska.

Socha morskej panny a princa Aphai Mani

Socha morskej panny a princa Aphai Mani

Brehy ostrova obmýva priezračná voda, jedným z najkrajších zálivov ostrova Koh Samet je Ao Prao s peknými, bielymi plážami s jemným pieskom a navyše bez davov turistov.

Pláže na Koh Samet

Prekrásne pláže na Koh Samete sú turistickým lákadlom číslo 1. Západná časť ostrova je z veľkej väčšiny skalnatá len s niekoľkými malými, pokojnými, piesočnými plážami, za väčším množstvom pláží s povestným, jemným pieskom sa musíte vydať na východ.

Skalnaté západné pobrežie

Skalnaté západné pobrežie

Hat Sai Kaew

Jednou z hlavných pláží a tiež najdlhšia pláž ostrova je Hat Sai Kaew (Diamond Beach/Diamantová pláž). Hat Sai Kaew ponúka najväčšiu koncentráciu luxusných rezortov na ostrove. Pláž lemujú bary, reštaurácie, cez víkendy tu prepuká čulý nočný život. Milovníci vodných radovánok ocenia možnosť zapožičania vodných skútrov, oddávať sa môžete aj potápaniu, šnorchlovaniu alebo na vlastnej koži vyskúšať silu vetra pri windsurfingu. Priamo na pláži sídli kancelária národného parku, ktorá slúži zároveň ako turistické informačné centrum.

Pláž Hat Sai Kaew, Koh Samet

Pláž Hat Sai Kaew, Koh Samet

Ao Prao

Na jedinej pláži západnej časti ostrova, Ao Prao čiže Rajskej pláži, sa nachádza niekoľko turistických rezortov a tiež zdravotnícke centrum, v ktorom môžete absolvovať niektorý z ponúkaných kurzov. Na výber je jóga, tanec, meditácie, maľovanie, všetko je vyučované v angličtine.

Pláž Ao Prao, Koh Samet

Pláž Ao Prao, Koh Samet

Pamiatky na Koh Samet

Aj tak malý ostrov, akým Koh Samet je, má svoju, z historického hľadiska cennú zaujímavosť. Jediným väčším chrámom ostrova Koh Samet je Wat Koh Samet, ktorý sa nachádza priamo na pláži Hat Sai Kaew. Neďaleko pláže narazíte tiež na neprehliadnuteľnú sochu Budhu s názvom Koh Samet Budha.

Koh Samet Buddha

Koh Samet Buddha

Obľúbené letovisko miestnych

Ko Samet je vďaka svojej blízkosti s thajskou metropolou obľúbeným cieľom Thajčanov prevažne zo strednej a vyššej spoločenskej triedy, ktorí tu trávia voľné dni, víkendy, ale aj sviatky. Ak chcete prežiť pokojnú, ničím a takmer nikým nerušenú dovolenku, vyhnite sa týmto dňom.

Ohňová show na ostrove Koh Samet

Ohňová show na ostrove Koh Samet

Ubytovanie na Koh Samet

Ubytovanie na ostrove je rozmanité. Pre náročnejších klientov sú k dispozícii luxusné hotely, tí menej nároční sa uspokoja s bungalovmi, hostelmi, môžete tu ale aj kempovať, ak máte so sebou potrebné vybavenie.

Doprava po ostrove

Vďaka svojej malej rozlohe sa dá ostrov bez problémov prejsť pešo. Nič vám ale nebráni zapožičať si motocykel alebo štvorkolku, hoci má tento spôsob dopravy svoje úskalia. Viac ako polovica ciest nie je upravená, niektoré cesty sú príliš úzke, je teda potrebná opatrnosť, zvlášť ak vás pri ceste zastihne silnejší dážď. Na prepravu medzi hlavnými plážami slúžia motorové člny.

Drevené mólo na ostrove Koh Samet

Drevené mólo na ostrove Koh Samet

Ostrov Koh Samet je ako stvorený pre tých, ktorí chcú prežiť svoju dovolenku v dokonalej harmónii, v súlade s prírodou, ďaleko od zhonu a ruchu veľkomiest, v jedinečnej oáze pokoja bez davov turistov.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.