Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Nechajte sa očariť krásami Slovenského raja

Slovenský raj patrí k najkrajším a najvzácnejším prírodným klenotom, ktoré Slovensko ponúka. Nachádza sa vo východnej časti našej krajiny, pričom takmer celé jeho územie patrí do regiónu Spiš, južná časť zasahuje do regiónu Gemer. Slovenský raj bol v roku 1988 vyhlásený za národný park.

Rokliny s vodopádmi

Krajina Slovenského raja je veľmi členitá, hlboké rokliny s vysokými vodopádmi a kaskádami lákajú turistov a milovníkov prírody prakticky od nepamäti. Niekedy boli tieto trasy takmer neschodné, až po vybudovaní bezpečnostných prvkov ako sú kovové rebríky, stúpačky, reťaze a ďalšie pomôcky zaisťujúce bezpečný pohyb po turistických trasách, mohli byť tieto prírodné krásy sprístupnené širokej verejnosti. Práve vďaka veľkej hustote roklín a zaistených ciest je Slovenský raj absolútne unikátnou oblasťou na celom Slovensku.

Kláštorská roklina

Najznámejšou a tiež najstrmšou roklinou je roklina Kláštorská. Cesta vedie korytom potoka po zelenej značke a je povolená iba v jednom smere - proti prúdu potoka. Zostup rovnakou cestou je z bezpečnostných dôvodov zakázaný, preto sa musíte vrátiť po žltej turistickej značke vedúcej ponad roklinu. Táto cesta je obojsmerná a tiež menej náročná.

Najväčší vodopád

Pripravte sa na prevýšenie cca 200m a tým pádom na početné výstupy po rebríkoch upevnených na skale. Pre náročný terén a miestami klzký povrch je nutné zvoliť kvalitnú, pevnú obuv. Cestou sa môžete kochať okrem iného siedmimi vodopádmi, z ktorých najväčší je vodopád Antona Straku alebo Strakov vodopád, ktorý padá z výšky 13m. Táto trasa, aj keď meria iba 1,5km, patrí k najnáročnejším, ale aj najkrajším v celom Slovenskom raji.

Jaskyne Slovenského raja

Najväčším jaskynným systémom Slovenského raja je Stratenská jaskyňa, ktorá je dlhá cca 21,8km. Nachádza sa na krasovej planine Duča v krasovej oblasti nazývanej Spišsko-gemerský kras. Jedinou turisticky prístupnou jaskyňou celého jaskynného systému je Dobšinská ľadová jaskyňa, ktorá je od r. 2000 zaradená medzi pamiatky svetového dedičstva UNESCO.

Dobšinská ľadová jaskyňa

Vchod do jaskyne sa nachádza vo výške 968 m n. m., cca 130 m nad dnom doliny rieky Hnilec. Celková dĺžka jaskyne je 1483m, pričom prehliadkový okruh meria 515m. Dobšnská ľadová jaskyňa je absolútnym unikátom medzi krasovými ľadovými jaskyňami, vďaka bohatej výzdobe patrí k najkrajším a najvýznamnejším ľadovým jaskyniam na svete. Zamrznuté vodopády – tzv. ľadopády, ľadové stĺpy, stalagmity, mohutné ľadové piliere a obrovské plochy podlahového ľadu vzbudzujú v každom návštevníkovi úžas a obdiv. Nutné povedať, že plným právom.

Teplota v jaskyni

Teplota sa v spodných častiach jaskyne pohybuje okolo nuly bez ohľadu na ročné obdobie (otvorené pre verejnosť je od mája do októbra), preto je nevyhnutnosťou naozaj teplé oblečenie a tiež kvalitná protišmyková obuv.

Pohorie

Pohorie Slovenského raja je husto zalesnené, lesy pokrývajú okolo 90% plochy územia. Práve preto tu nie je príliš mnoho výhliadkových bodov. Najvyšším vrcholom je Borovniak v masíve Ondrejisko (1272 m n.m.) a nachádza sa na juhozápad od Dobšinskej ľadovej jaskyni, na južnej strane údolia rieky Hnilec. Najnižším miestom je koryto Hornádu (466 m n.m.).

Prehliadaný Borovniak

Vrchol Borovniak ponúka úžasný a pre Slovenský raj neobvyklý kruhový rozhľad na Muránsku planinu, Stolicu, Kráľovu hoľu a ďalšie vrcholy Slovenského Rudohoria. Za ideálnych podmienok môžete zazrieť aj Vysoké Tatry. Zvláštnosťou je, že v niektorých mapách býva zaznačený iba vrchol Ondrejisko, Borovniak je častokrát úplne ignorovaný. Pritom oba vrcholy sú od seba vzdialené iba pár stoviek metrov, navyše z vrchola Borovniak sú lepšie výhľady, nájdete tu dokonca zázemie v podobe lavičiek, čo vrcholu Ondrejisko chýba.

Ak chcete spoznať skutočný raj v lone prírody, vydajte sa do toho nášho Slovenského. Nech už vaše kroky povedú kamkoľvek, buďte si istý, že vás prírodné bohatstvo celej oblasti absolútne uchváti.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Priali by ste si navštíviť túto lokalitu? Stačí si vybrať.