Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najlepšie jedlé suveníry z ciest

Mnoho rokov som zo svojich ciest vozila všetkým známym a príbuzným dekoratívne suveníry. V cestovateľskej eufórií mi darčeky ako vázička vyrobená z mušličiek, obrázok s morom, hrnček s nápisom Corfu či tradičná dečka pripadali príjemne štýlové. Postupom času som došla k názoru, že už nebudem svoje okolie týrať ďalšími originálmi Made in China a zameriam sa viac na potechu chuťových buniek. V každej destinácií starostlivo vyberám, prechádzam tradičné trhy a zapadnuté obchodíky a ľutujem limitovanú kapacitu batožiny. A tá radosť obdarovaných sa mi zdá tak nejak úprimnejšia (babičke pre istotu doveziem ďalšie ťažítko či sošku). Tu sú moje tipy na jedlé suveníry, po ktorých sa určite len tak zapráši.

Grécko - med, olivy a víno

Z Grécka si vždy veziem poctivú zásobu medu. Ako veľká milovníčka tejto sladkej pochúťky som ochutnala medy z mnohých zemí, ale grécky horský med nemá konkurenciu. Ja ho jem samotný, ale skvelo chutí aj v jogurte alebo v čaji. Chybu neurobíte ani s olivovým olejom, červeným vínom či olivami (najlepšie sú ževraj tie z Kalamaty). A na kašeľ či jesenné nachladnutie sa bude hodiť tradičný horský čaj (Sideritis scardica).

Taliansko - cestoviny, parmezán ci prosciutto

Taliani sú veľkí labužníci. O jedle sa radi rozprávajú a káva je pre nich priam posvätná (niekedy skúste začať debatu s Talianom na tému káva a verte mi, že ďalšiu pol hodinu sa ku slovu nedostanete). Veľmi štýlovým darčekom môžu byť cestoviny (všetkých tvarov a farieb), sušená bravčová šunka prosciutto (bez problémov prežije aj cestu lietadlom), likér limoncello, červené víno, olivy, sušené paradajky, pesto alebo kráľ všetkých syrov parmezán Parmigiano Reggiano.

Španielsko - šunka, olivy a červené víno

Ohnivé Španielsko poteší mäsožravcov vynikajúcou sušenou šunkou. Ja môžem doporučiť čierne olivy, panenský olivový olej a veľmi kvalitné červené vína (pre skutočného znalca je potrebné vyberať vína s označením gran reserva a ochranou známkou DOC - denominación de origen calificada).

Francúzsko- syry, koreniny či provensálsky med

Sladké Francúzsko je domovom mnohých druhov vynikajúcich syrov a bola by veľká škoda nepriviezť si niektorý z nich aj domov. Pri dobrom červenom víne budú priatelia prehliadať fotky z dovolenky určite s väčším nadšením. Kuchárky ocenia provensálske korenie, dijonskú horčicu a v neposlednom rade aj hriešne dobrý (a drahý) provensálsky levanduľový med.

Rakúsko - lokálne farmárske produkty

Rakúšania si veľmi potrpia na kvalitné potraviny. Označenie regionálny či tradičný tu má skutočnú váhu. Nie je nutné hľadať fialové kravy. Radšej si prevezte bochník horského syra, šipkovú zaváraninu, tyrolskú slaninu či niektorú z tradičných páleniek. Vďaka veľmi dobre rozvinutej agroturistike vám na tunajších farmách ponúknu lokálne produkty v štýlovom rustikálnom balení.

Chorvátsko - Rakija či figový džem

Mnoho Slovákov považuje Chorvátsko za svoj druhý domov a tunajšie lahôdky dôverne poznajú. Nespornú kvalitu majú miestne vína (biele Žlahtina či dezertné sladké Prošek). Ja si rada pochutnám na figovom džeme. Muži ocenia tradičnú pálenku Rakija, ktorá vďaka 60 % alkoholu veľmi rýchlo stúpa do hlavy.

Turecko - lokkum, čaje a koreniny

Väčšina turistov si z Turecka priváža super sladký lokkum (sladkú hmotu plnenú orechmi a obalenú kokosom). Ja som si na miestnych trhoch obľúbila mäkké sušené marhule, figy, kvalitné koreniny (paprika, oregano) aj pestrú ponuku čiernych a ovocných čajov.

Tunisko - sušené datle

Ak ste neprišli na chuť sušeným datliam, tak skúste ochutnať tie čerstvo nazbierané. Na trhoch v Tunise sú veľmi lacné. Exoticky chutnajú aj datľové bonbóny či zaváraniny.

Egypt - korenie a čaj karkade

Trhovisko aj obchodíky s turistickými suvenírmi prekypujú ponukou najrôznejších druhov korenín (koriander, rasca, chilli, kurkuma, čierne korenie). Doporučujem vyberať s rozvahou a nenechať sa ovplyvniť presvedčovacími schopnosťami miestnych predavačov. Veľmi chutný je aj tradičný, mierne nakyslý ibištekový čaj zvaný karkade.

Malta - likéry, olivový olej a víno

Miestna kuchyňa je veľmi pestrá, zdravá a chutná. Určite sa oplatí priviezť si niektorý z likérov (mandľový, medový, opunciový), med, olivy, olivový olej či víno Verdala.

Bulharsko - syr, soľ a med

Ak vám zostane kúsok miesta v kufri, nezabudnite na balkánsky syr, morskú soľ, aromatický borovicový med a silné červené víno.

Čierna Hora - Pršut, víno či olivový olej

Prívetivá stredomorská klíma tohto štátika dáva vznik vynikajúcim vínam a olivovému oleju. Obľúbené sú aj zmesi orechov či sušeného ovocia. Tradičná pálenka Rakija výborne ladí so sušenou šunkou Pršut.

Cyprus - Commandaria a halloumi

Ostrov bohyne Afrodita sa pýši sladkou Commandariou, považovanou za najstaršie víno na svete, Vašej pozornosti by nemal uniknúť syr halloumi, sušené bylinky, koreniny, orechy v mede, olivový olej či zaváraniny.

Maroko - korenie, kuskus a arganový olej

Bola by veľká škoda odísť z tejto krásnej krajiny bez dostatočnej zásoby korenín. Predavači na miestnych trhoch vám k nim ochotne dovolia privoňať a vaše kuchárske výtvory dostanú nový rozmer. Prekvapil ma aj veľký výber kuskusu (podľa jemnosti zŕn). Vynikajúcu chuť dodá šalátom arganový olej, vo veľkej miere využívaný aj ako kozmetický prípravok. A návšteva Maroka by nebola kompletná bez ochutnávky sladkého mätového či verbenového čaju. Zabalený v štýlových vrecúškami ho môžete odviezť aj domov.

Kapverdy - trstinový cukor a káva

Väčšina potravín, dostupných na tomto exotickom súostroví, musí byť dovážaná z okolitých krajín, Ak túžite po niečom skutočne miestnom, tak siahnite po kvalitnej silnej káve, trstinovom cukre alebo víne.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.