Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Moravský kras ukrýva nielen úchvatné jaskyne a priepasť Macocha

Iba niekoľko kilometrov severne od Brna sa rozprestiera prekrásna krasová lokalita, chránená krajinná oblasť Moravský kras. Nielen vďaka množstvu jaskýň, ktorých je tu celkom 1100, sa radí medzi najvýznamnejšie krasové oblasti v strednej Európe. 

Jaskyne Moravského krasu

Pre verejnosť je sprístupnených päť jaskýň, z prvenstva v obľúbenosti sa už dlhé roky tešia prekrásne a unikátne Punkevné jaskyne. Priamo z jaskyne sa môžete zviezť najstrmejšou lanovkou v Českej republike, ktorá vedie k hornému mostíku priepasti Macocha, uskutočniť prehliadku ďalšej jaskyne, tentokrát Katarínskej, prípadne navštíviť novo vybudované interaktívne centrum – Dom prírody Moravského krasu. Všetko vyššie menované sa nachádza neďaleko od seba, v lokalite Skalný mlyn.  V Sloupskom údolí nájdete Sloupsko-šošůvské jaskyne, ktoré sú súčasťou najdlhšieho jaskynného systému v ČR: Amatérskych jaskýň. V severnej časti Moravského krasu môžete obdivovať prekrásnu kvapľovú výzdobu jaskyne Balcarka. A päticu prístupných jaskýň uzatvára jaskyňa Výpustek ležiaca na ľavej strane Křtinského údolia.

Punkevné jaskyne

Punkevné jaskyne bezpochyby patria k najväčším skvostom jaskynného systému Moravský kras. Podzemné priestory zdobí vzácna kvapľová výzdoba, veľkým lákadlom a zvláštnosťou oproti ostatným jaskyniam je možnosť prejsť sa po samotnom dne priepasti Macocha. Plavba na lodičkách po riečke Punkva je priam zlatým klincom celej prehliadky a dôvodom, prečo Punkevné jaskyne každoročne navštívia státisíce turistov.

Pajast

Kade k Punkevným jaskyniam?

Východzím bodom ku Punkevným jaskyniam je Skalný mlyn, ktorý sa nachádza v katastri dedinky Těchov. Jedná sa o bývalý vodný mlyn, podľa ktorého bola pomenovaná celá lokalita.

Najlepšie sa ku Skalnému mlynu dostanete z neďalekého mesta Blansko, ktorého je súčasťou, a to buď autom, alebo špeciálnym autobusom zvaným Krasobus. Jedná sa o sezónnu turistickú linku z Blanska na Skalný mlyn a späť. Autom ste na mieste za cca 11 minút, jazda Krasobusom bude trvať o niečo dlhšie, pretože sa jedná o jazdu okružnú.

Pešo alebo vláčikom

Ak idete autom, parkovať budete na centrálnom parkovisku pri Skalnom mlyne, ktoré ponúka dostatok parkovacích miest. Odtiaľ sa môžete až ku Punkevným jaskyniam zviezť ekovláčikom, čo ocenia hlavne deti alebo absolvujete nenáročnú, cca 2km dlhú cestu pešo.

Harold17

Čo vás v Punkevných jaskyniach čaká?

Stalagmitová chodba, 4m dlhý stalaktit zvaný Strážca, Zrkadlové jazierko, Turecký minaret, Dve sovy, to sú iba malé útržky z kvapľovej nádhery, ktorú uvidíte. Aj vy si tu môžete pomenovať svoj krasový útvar, fantázií sa v Punkevných jaskyniach medze nekladú.

Tunelovou chodbou sa postupne ocitnete až na samotnom dne priepasti Macocha s krásnym zeleným jazierkom. Potom už nasadnete na lodičky a môžete si začať vychutnávať plavbu po riečke Punkva.

Kúsok pred koncom plavby vás čaká zastávka s prehliadkou Masarykovho dómu, ktorému vládne nasvietený stalagnát s názvom Husov stĺp, potom sa opäť nalodíte, aby ste za pár chvíľ zastali na povrchu zemskom.

Fotografovanie v jaskyniach povolené

Natáčať aj fotiť môžete za poplatok 40Kč, ktorý sa vzťahuje aj na mobilné telefóny. Zákaz fotenia je iba počas plavby na loďkách. Zakázané je používanie statívu a selfie tyčky. Pred kúpou povolenia zvážte, či máte naozaj kvalitný prístroj. Podzemné priestory iba tak nejaký foťák nezachytí, tak aby ste potom neľutovali, že ste zbytočne minuli peniaze.

Otváracia doba a vstupné do Punkevných jaskýň

Punkevné jaskyne sú pre obrovský záujem otvorené celoročne.

Obdobie január-marec, október-december: pondelok-zatvorené, ut-ne od 8:40 do 14:00hod.

Obdobie apríl-september (hlavná sezóna): pondelok od 10:00 do 16:00, ut-ne od 8:20 do 16:00hod.

Október: pondelok-zatvorené, ut-pia od 8:40 do 14:00hod, so-ne od 8:20 do 16:00hod.

Plné vstupné vrátane plavby na lodičkách: 180Kč (7Eur) dospelý, 100Kč (4Eur) dieťa od 3 do 15 rokov.

Rezervácia sa oplatí

Keďže sa jedná o veľmi atraktívne miesto, majte na pamäti, že si budete musieť svoj vstup do jaskýň objednať. Termíny v letných mesiacoch bývajú vypredané aj niekoľko týždňov dopredu. Vstupenky si preto rezervujte s dostatočným časovým predstihom na tel.č. +420 516 413 575. V objednanom termíne buďte pri pokladni radšej pol hodinu pred prehliadkou, aby vám vstupenky niekto na poslednú chvíľu nevyfúkol.

Dom prírody Moravského krasu

Už ste navštívili Dom prírody Moravského krasu? Možno ste až doposiaľ netušili, že vôbec existuje. Dom prírody bol otvorený v roku 2015 a od tej doby jeho obľuba stále rastie. Táto moderná expozícia vás prevedie históriou a vývojom Moravského krasu. Interaktívne dotykové panely plnia funkciu tak náučnú, ako aj zábavnú. Nielen deti sa dozvedia množstvo zaujímavých informácií o prírode, vďaka plneniu úloh si rozšíria obzory v mnohých oblastiach, v 3D kine si pozrú film o Moravskom krase, prípadne sa pohrajú v detskej herni.

Dům přírody

Dom prírody - vstupné a otváracia doba

Základné vstupné pre dospelých činí 60Kč (2,3Eur) , deti do 5 rokov majú vstup zadarmo. Určite sa oplatí zakúpiť rodinnú vstupenku za 120Kč (4,6Eur), ktorá zahrňuje vstup pre dvoch dospelých a až tri deti do 15 rokov. S rodinnými pasmi potom ako rodina ušetríte ešte ďalších 20Kč. V cene vstupenky je aj program v 3D kine.

Otvorené je celoročne, v letnej sezóne (apríl-september) od 9:00hod do 17:00 hod, v zimnej sezóne (október-marec) od 10:00 do 16:00 hod.

Dům přírody

Ubytovanie neďaleko Moravského krasu

Ak si chcete Moravský kras skutočne užiť a vidieť z neho čo najviac, určite vám nebude stačiť jednodenný výlet. V okolí Moravského krasu môžete vyberať zo širokej ponuky ubytovania. Ak túžite po celodennom túlaní sa v prírode oddýchnuť si v bazéne či wellness, potom zvoľte Wellness hotel Panorama v Blansku. Pre tých, ktorí uprednostnia ubytovanie priamo vedľa hlavného infocentra Moravského krasu a predajne vstupeniek, je k dispozícií hotel Skalní Mlýn. Ak netrváte na hotelovom ubytovaní, potom si určite vyberiete zo širokej ponuky chát, apartmánov a penziónov, ktorými je táto oblasť husto popretkávaná.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.