Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Menej známe, ale napriek tomu kúzelné pamiatky UNESCO

Svet je plný významných pamiatok, o ktorých ste možno zatiaľ nepočuli, ale rozhodne stoja za návštevu. Pripravili sme pre vás zoznam desiatich z nich.

1. Lalibela, Etiópia (zapísaná 1978)

Mesto v horách na severe Etiópie leží asi 350 km od hlavného mesta Addis Abeba. Je známe hlavne unikátnymi kostolmi, labyrintami chodieb a tunelov aj ďalšími budovami vytesanými do skál. Jedenásť tamojších kostolov je súčasťou zoznamu UNESCO. Ich interiéry zdobia sväté obrazy a niekedy aj schránky pripomínajúce oltáre. Na pohľad najzaujímavejší je bezpochýb kostol svätého Juraja. Ostatné majú menej impozantný prístup. Najväčší je kostol Medhane Alem.

Lalibela, Etiópia

Lalibela, Etiópia

2. Jaskyne Éllóra, India (zapísané 1983)

Archeologické nálezisko v indickom štáte Maháráštra je tvorené množstvom budhistických, džinistických a hinduistických stavieb, prevažne kláštorov, výstupov a skalných jaskýň. Týchto 34 kláštorov a chrámov sa rozprestiera na ploche dlhej cez 2 km. Necelých 100 km odtiaľ sa nachádza ďalšia významná archeologická oblasť Adžanta, známa najmä vďaka komplexu skalných chrámov a nástenných malieb.

Jaskyne Éllóra, India

Jaskyne Éllóra, India

3. Chan Chan, Peru (zapísaný 1986)

Archeologická lokalita v Peru obsahuje pozostatky jedného z najvýznamnejších centier predkolumbovskej Ameriky. Okrem toho, že je zapísaná na zozname UNESCO, sa vyskytuje tiež na zozname svetového dedičstva v ohrození kvôli pokročilej erózii. Väčšina stavieb z nepálených tehiel je zničená prívalovými dažďami a tornádami. Steny sú zdobené obrazmi rýb a pelikánov aj geometrickými vzormi.

Chan Chan, Peru

Chan Chan, Peru

4. Monte Albán, Mexiko (zapísané 1987)

Pozostatky mesta ležiaceho nad údolím Oaxaca v južnom Mexiku sú najdôležitejším archeologickým náleziskom v oblasti. Boli tu objavené skupiny plastík znázorňujúcich postavy v rôznych pozíciách. Monte Albán bývalo veľkolepým mestom a svedčí o bohatej histórii predkolumbovských kultúr. Nachádzajú sa tu tiež zvyšky nádherných chrámov, hrobky a basreliéfy.

Monte Albán, Mexiko

Monte Albán, Mexiko

5. Nemrut Dağ, Turecko (zapísané 1987)

Hora Nemrut stojí blízko mesta Adiyaman v Juhovýchodnej Anatolii. Pozoruhodný je zvlášť jej umelo navršený vrchol s pohrebnou mohylou. V roku 62 pr. n. l. ju nechal vystavať Antiochus I., vládca kráľovstva Kommagene. Mala byť poctou bohom, preto ju dopĺňali ohromné sochy levov, orlov a tiež gréckych, arménskych a iránskych bohov. Dnes sú zničené a majú popadané hlavy, ide však o významný pohrebný monument. Ruiny antického mesta zahŕňajú mauzóleum Antiocha I. a patria k najambicióznejším stavbám helenistického obdobia.

Nemrut Dağ, Turecko

Nemrut Dağ, Turecko

6. Kiži, Rusko (zapísaný 1990)

Malý ostrov Kiži v Onežskom jazere je obdivuhodný kvôli tamojšiemu komplexu dvoch drevených kostolov a osmobokej zvonice, tzv. Kižský pogost. Starší Kostol Premenenia Pána bol postavený v roku 1714 z borovicového dreva, bez použitia klincov. Mladší kostol Panny Márie Orodovnice pochádza z roku 1764. Po roku 1960 tu vzniklo múzeum ľudovej architektúry. Do skanzenu bole prevezená rada drevených pamiatok Karélie.

Kiži, Rusko

Kiži, Rusko

7. Borobudur, Indonézia (zapísaný 1991)

Chrámový komplex mahájánového budhizmu v indonézskom Magelangu na Strednej Jáve pochádza zrejme z 9. storočia. Pozostáva zo šiestich štvorcových terás zakončených tromi kruhovými terasami. Stavba je posiata 2672 reliéfnými panelmi a 504 sochami Budhy. Je budhistickým pútnym miestom a najnavštevovanejšou indonézskou atrakciou.

Borobudur, Indonézia

Borobudur, Indonézia

8. Suomenlinna, Fínsko (zapísaná 1991)

Námorná obranná pevnosť Suomenlinna sa rozkladá na ôsmych obývaných ostrovoch. Päť z nich je spojených mostami. Predstavujú obľúbený turistický cieľ - aj pre to, že sa na nich nachádza niekoľko múzeí, čiastočne v prírode. Pevnosť sa začala budovať v roku 1748 a pre svoju dôležitosť bola nazývaná Gibraltárom severu.

Suomenlinna, Fínsko

Suomenlinna, Fínsko

9. Buchara, Uzbekistan (zapísaná 1993)

Hlavné mesto Bucharskej provincie je piatym najväčším mestom v zemi. Cenné historické centrum hýri pamätihodnosťami, z tých najznámejších uveďme aspoň starú madrasu (islámsku nábožensku školu), minaret Qálán z 13. stroročia, emírov palác, či väznicu Zindán.

Buchara, Uzbekiztán

Buchara, Uzbekiztán

10. Lešanský Budha, Čína (zapísaný 1996)

Socha Budhy blízko mesta Le-šan v čínskej provincii S´-čchuan je vysoká približne 71 m, takže sa vlastne jedná o najväčšiu sochu sediaceho Budhu na svete. Bola vytesaná do skalného masívu hory E-mej-šan. Celú okolitú oblasť hojne navštevujú turisti, prepravujúci sa spravidla loďami z Le-šanu. Medzi pamiatky svetového dedičstva bol zaradené nie len samotný Budha, ale aj hora E-mej-šan.

Lešanský Budha, Čína

Lešanský Budha, Čína

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.