Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Malorka a jej tajomstvá: Čo neviete o najväčšom ostrove Baleár?

Tajomstvo Malorky

Tajomstvo Malorky Shutterstock

Najväčší z Baleárskych ostrovov neponúka iba cenovo priaznivé plážové letoviská, ale aj bohatú históriu, dramatickú krajinu, výbornú kuchyňu a skvelé víno. A má čím prekvapiť! Nasledujúcich sedem vecí ste o Malorke pravdepodobne netušili...

Chrámový oltár v Palme sa obracia k Mekke

La Seu

La Seu Shutterstock

La Seu, jedna z najväčších gotických katedrál Európy, sa nachádza v meste Palma de Mallorca a okúzľuje vitrážovými oknami. Zaujme však aj tým, že stojí na mieste arabskej mešity. Každý, kto kľačí pri tunajšom oltári sa teda obracia k Mekke a nie k Jeruzalemu. Slávny katalánsky architekt Antoni Gaudí sa podieľal na jednej z rekonštrukcií katedrály, ktorá rozhodne stojí za návštevu.

Surfkiting: Naučte sa skrotiť vietor a lietať na vlnách!

Prečítajte si aj:

Surfkiting: Naučte sa skrotiť vietor a lietať na vlnách!

Rodisko tenistu Rafaela Nadala

Rodisko Rafaela Nadala

Rodisko Rafaela Nadala Shutterstock

Svetoznámy tenisový profesionál Rafael Nadal sa narodil v Manacoru, turisticky atraktívnom meste vo východnej časti ostrova. Všestranného mladíka, píšuceho pravou rukou a hrajúceho tenis ľavou, trénoval strýko, ktorý takisto býval profesionálnym hráčom. V roku 2016 sa v meste otvorila tenisová akadémia Rafaela Nadala, čo umožnilo nádejným tenistom pokračovať vo vzdelávaní aj počas tréningu.

Vyberte si z našej ponuky zájazdov na Malorku!

Jedno z najväčších podzemných jazier na svete

Jedno z najväčších podzemných jazier

Jedno z najväčších podzemných jazier Shutterstock

Na ostrove vás čaká mnoho veľkolepých jaskynných systémov, z ktorých najznámejší je Cuevas del Drach v meste Porto Cristo. Tajuplné jaskyne ukrývajú najväčšie európske podzemné jazero a jedno z najväčších vôbec. Prehliadky vás prevedú rôznymi oblasťami, kde budete môcť preskúmať neuveriteľné kvapľové útvary.

Malorka vyrába oceňované vína

Oceňované vína

Oceňované vína Shutterstock

Pestovaniu vinnej révy sa ľudia na Malorke venujú už celé storočia. Miestne vína boli obľúbené obzvlášť na kráľovskom dvore na španielskej pevnine. Potom, čo vošky koncom 19. storočia vyhladili révu, museli poľnohospodári nájsť ďalší zdroj príjmu. Väčšina viníc bola nahradená mandľovými hájmi. V súčastnosti však vinársky priemysel na Malorke opäť kvitne. Výlety za vínom tu patria k populárnym prázdninovým aktivitám. Navštívte jednu z najstarších viníc zvanú Bodega Ribas.

Magický kruhový hrad 

Hrad Bellver

Hrad Bellver Shutterstock

Hrad Bellver, posadený na zalesnenom kopci nad zálivom Bay of Palma, je jediným kruhovým hradom v Španielsku. Na počiatku 14. storočia ho nechal postaviť kráľ Jakub II. ako kráľovskú rezidenciu. Neskôr sa hrad používal ako väzenie. Má tri pol kruhové veže, ku ktorým vedie most cez priekopu. Dnes je Bellver prístupný verejnosti a v tunajšom múzeu vzdeláva turistov o fascinujúcej histórii Malorky.

Z pláže Es Trenc každoročne zmiznú hory piesku

pláž Es Trenc

pláž Es Trenc Shutterstock

Es Trenc patrí medzi najznámejšie pláže Malorky, a to hlavne vďaka svojej nespútanosti. Dva kilometre bieleho piesku a krištáľovo čistá tyrkysová voda z nej činia jedno z najpopulárnejších miest na ostrove. Napriek tomu, že nie je pripojená k žiadnemu letovisku a odvšadiaľ je relatívne vzdialená, môže návštevníkom ponúknuť útulné reštaurácie aj dozor skúsených plavčíkov. Každý rok navštívi pláž cez 500 000 ľudí, ktorí z nej nevedomky odnesú značné množstvo piesku ukryté v uterákoch a plavkách.

Najväčší súkromný bazén na Baleárskych ostrovoch

Love Island

Love Island Shutterstock

Na Malorke se natáča britská televízna show Love Island, v súkromnej vile v dedine Ses Salines, ktorá sa preslávila aj výrobou soli. Vila sa chváli najväčším súkromným bazénom Baleárskych ostrovov, navrhnutým tak, aby vyzeral ako pobrežie. Pôsobivá je ale aj samotná budova, údajne postavená ako presná replika inej nehnuteľnosti vo Francúzsku.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.