Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Letné Krkonoše si jednoducho zamilujete!

Krkonoše ponúkajú úžasné výhľady

Krkonoše ponúkajú úžasné výhľady

Krkonoše, nachádzajúce sa v severovýchodných Čechách, sú najvyšším pohorím Českej republiky, domovom bájneho Krakonoša a tiež vyhľadávaným cieľom turistov. K najvýznamnejším turistickým strediskám patrí napríklad Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou, Harrachov alebo Rokytnice nad Jizerou. V poslednom menovanom sa nachádza najdlhšia česká zjazdovka s názvom Turistická zjazdovka, dlhá 3185 m. Krkonoše toho však samozrejme môžu ponúknuť ešte oveľa viac...

Chodníky pre peších aj cyklistov

Krkonoše bezpochyby uspokoja vášnivých aj príležitostných športovcov. Pre každého sa tu nájdu vhodné a príjemné chodníky – vychádzkové a náučné pešie trasy či stovky kilometrov dlhé cyklotrasy. Terén je rozmanitý, a hoci miestami náročný, ani do kopca sa nebudete musieť zapotiť. Autobusy pre cyklistov, tzv. cyklobusy, jazdia v júli a auguste denne. Skúste malebnú Borůvkovú cestu alebo krátky okruh vhodný aj pre najmenších cyklistov.

Vyberte si z cyklotrás všetkých náročností

Vyberte si z cyklotrás všetkých náročností

S deťmi sa tiež môžete vydať napríklad do Areálu Mladé Buky, kde na malých zvedavých návštevníkov čaká zábavný a náučný Čertovský chodník. Dospelích, ktorý sa zaujímajú o divadlo, nadchne zas Divadelný chodník, začínajúci na Námestí Dr. Karla Kramáře vo Vysokém nad Jizerou. Nech už sa rozhodnete zvoliť ktorúkoľvek z bohatej ponuky trás, môžete si byť istí, že si užijete prekrásne výhľady na okolitú prírodu či pamiatky a čerstvý horský vzduch. Spokojná bude celá rodina.

Čertovský chodník v Areáli Mladé Buky

Čertovský chodník v Areáli Mladé Buky

Kultúrne pamiatky v okolí

Potešiť môžete aj svojho kultúrneho ducha pri návšteve niektorej z mnohých miestnych pamätihodností. Svoj výlet môžete spojiť s prehliadkou kostolov, kaplniek a rôznych pútnických miest (ponúka sa napr. Harrachovská hrobka, Františkánsky kláštor v Hostinném, Hrabačovská zvonička ai.) alebo vznešených hradov, zámkov či romantických zrúcanín (zámok Silberstein, hrad Vízmburk, zrúcanina hradu Kumburk atď.).

Zámok vo Vrchlabí, Krkonoše

Zámok vo Vrchlabí, Krkonoše

Múzea a galérie v Krkonošiach

Nielen hrady, zámky a kostoly formujú kultúrneho človeka. Túžbu po nových poznatkoch a zaujímavostiach môžete naplniť aj v hneď niekoľkých múzeách. Každé sa zameriava na niečo iné a každé má svojim návštevníkom rozhodne čo ponúknuť. Banícke múzeum v Harrachove vystavuje nástroje používané pri ťažbe, ale aj mapy a fotografie. Súčasťou je prehliadková štóla vedúca typickým prostredím rudnej bane. Ku Krkonošiam neodmysliteľne patrí Múzeum krkonošských remesiel v Poniklé alebo súbor vzácnych ľudových stavieb, tzv. Štyri domčeky vo Vrchlabí. V Krkonošiach sa však môžete preniesť aj do Grécka a Ríma. V Galérii antického umenia sa dozviete o vývoji antického sochárstva.

Krkonošské múzeum vo Vrchlabí

Krkonošské múzeum vo Vrchlabí Palickap

Prírodné zaujímavosti a vyhliadkové miesta

Turistovmu oku lahodia nielen pamiatky stvorené človekom, ale aj tie stvorené prírodou, ktoré sú mnohokrát ešte krajšie, majestátnejšie a zaujímavejšie. Milovníkov rastlín zaujmú Čiernohorské rašeliniská v sedle medzi Čiernou a Svetlou horou, vzdialené približne kilometer od lanovky, ktorá premáva z Jánskych kúpeľov. Možno vás ale viac láka vodné bohatstvo Krkonoš. Pokochajte sa pohľadom na niektorý z majestátnych vodopádov, napr. Mumlavský, Pančavský či Labský. Alebo si prezrite Čertovu strouhu, ktorá je súčasťou atraktívneho systému vodných priehrad. Vedie tadiaľ náučný chodník s množstvom pútavých informácií ako o Čertovej strouhe, tak aj o Čertovej jaskyni.

Pančavské vodopády, Krkonoše

Pančavské vodopády, Krkonoše

Ani ten, kto sa vyžíva vo výškach sa tu rozhodne nebude nudiť. Krkonoše sú plné vyhliadkových miest a rozhľadní, z ktorých spomeňme napríklad rozhľadňu Elišku na Stachelbergu, Štěpánku na vrchu Hvězda nad Příchovicami, originálny drevený Maják Járy Cimrmana alebo Šmídovu vyhliadku.

Maják Járy Cimrmana

Maják Járy Cimrmana ŠJů

V Krkonošiach rozhodne nehrozí, že by ste sa nudili. Naopak vás zásobujú množstvom zážitkov a pekných spomienok.

Cesta na Sněžku

Cesta na Sněžku

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.