Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Krabi – krásna príroda aj nekonečné pláže

Asi 800km od Bangkoku sa rozprestiera thajská provincia Krabi ktorá láka svojich návštevníkov na prekrásne prírodné scenérie, desiatky priľahlých, romantických ostrovčekov v Andamanskom mori, rozprávkové potápanie do sveta podmorskej fauny a samozrejme nádherné, dlhé pláže. Krabi je aj rajom horolezcov, miestne vápencové steny priam nabádajú k ich zdolaniu.

Hlavným mestom provincie Krabi je rovnomenné pôvodne rybárske mestečko s krásnou promenádou pri mori, ktorú obklopujú vápencové útvary porastené mangrovníkmi. Mestečko je dôležitým dopravným uzlom, prestupnou stanicou, pretože odtiaľto vyplúvajú lode na okolité ostrovy a ostrovčeky.

Z Bangkoku sa na Krabi dostanete najpohodlnejšie a najrýchlejšie lietadlom, za cca hodinu a pol. Možnosťou je aj autobusová doprava, v tomto prípade počítajte približne s 13-15 hodinami strávenými v autobuse.

Zaujímavosti na Krabi

Kláštor Tham Sua (Tigria jaskyňa)

Asi 5km od mestečka Krabi se nachádza kláštor Tham Sua, ktorý bol niekedy útočiskom tigrov. Dnes v ňom žije komunita mníchov a mníšok. K svojim modlitbám sa schádzajú v sále v jaskyni, ktorá bývala obývaná tigrami. Po prehliadke kláštora môžete pokračovať ku vyhliadke, ak vás neodradí počet schodov, ktoré k nej musíte vystúpať. Je ich niečo cez tisíc...

Kláštor Tham Sua

Kláštor Tham Sua

Pláž skamenených mušlí Susan Hoi

Unikátna pláž skamenených mušlí patri medzi veľmi navštevované turistické atrakcie. Pred 40 miliónmi rokov tu vymrel obrovský počet mušlí, ktoré sa postupom času zmenili na kameň. Skamenené mušle patria k obľúbeným suvenírom, ktoré si môžete z tejto oblasti odviezť na pamiatku.

Pláž skamenených mušlí Susan Hoi

Pláž skamenených mušlí Susan Hoi

Národný park Tha Pom

Asi 34km od mesta Krabi sa rozprestiera národný park Pa Phru Tha Pom Khlong Song Nam, ktorý poteší všetkým milovníkov prírody a pokojných miest bez davov turistov. Jedná sa o mangrovníkový prales s dvomi jazierkami s krištáľovou vodou. Po zaplatení vstupného cca 50 Baht (1,30 Eur) môžte ísť na prechádzku mokraďou či náučným chodníkom po drevenom mostíku pozdĺž mangrovníkového pralesa, v ktorom sa ukrýva množstvo rastlín a zvierat. Plávanie v jazierkach nie je povolené, vďaka čomu si zachovávajú svoju krištáľovú čistotu.

Národný park Tha Pom

Národný park Tha Pom

Khao Khanap Nam

Dva stometrové kopce na brehoch rieky Krabi vyznačujú cestu do jaskýň so stalgmitovou a stalaktitovou výzdobou. V jaskyniach bolo nájdených mnoho ľudských pozostatkov. Dostať sa sem môžete na požičanej loďke po rieke Chao Fa Pier asi za 15 minút a do jednej z jaskýň aj nahliadnuť.

Khao Khanap Nam

Khao Khanap Nam

Najlepšie pláže na Krabi

Railay Beach

Na tejto krásnej, iskrivo bielej pláži sa nachádza mnoho hotelov prvotriednej kvality. Na pláž sa dostanete iba loďou z mesta Krabi alebo letoviska Ao Nang, cesta po súši nie je možná. Oblasť nie je príliš komerčne založená, aj keď sa tu nachádzajú reštaurácie a obchodíky. To, čo návštevníkov láka najviac, je panenská príroda bez davov turistov.

Railay Beach

Railay Beach

Phra Nang Beach

Menšia prírodná pláž medzi skalami poskytuje útočisko tým, ktorí uvítajú viac súkromia. Hotely tu nenájdete, iba božský kľud a okolitú nádheru. Cesta je možná loďou alebo po ceste po úpätí skaly.

Phra Nang Beach

Phra Nang Beach

Ao Nang

Ao Nang je skvelým východzím bodom pre výlety na okolité ostrovy. Južný cíp pláže Ao Nang ponúka množstvo príležitostí ku vodným radovánkam, časť pláže bližšie k mestu slúži ako menší prístav, preto nie je príliš vhodná ku kúpaniu. Oblasť ponúka veľké množstvo kvalitných ubytovacích zariadení, reštaurácií či obchodíkov a je preto vyhľadávaným turistickým centrom.

Ao Nang

Ao Nang

Stravovanie na Krabi

Provincia Krabi poteší všetkých milovníkov dobrého jedla, pretože ceny sú na naše pomery ľudové, pokrmy vynikajúce. Najlacnejšie sa najete na ulici, kde môžete prípravu jedla priamo sledovať a navnadiť tak svoje chuťové aj čuchové bunky, drahšie pokrmy ponúkajú reštaurácie. Pochutnať si môžete na morských, ale aj sladkovodných rybách, homároch, kraboch a ďalších morských plodoch podávaných najčastejšie s ryžovými rezancami alebo ryžou na x spôsobov. Pokrmy sú veľmi pikantné, priaznivci ostrých jedál si prídu na svoje.

Krabi je obľúbeným cieľom nezávislých cestovateľov z celého sveta, ale aj turistov, ktorí chcú prežiť svoju dovolenku pohodlnejšie, v niektorom z mnohých luxusných rezortov.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.