Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Kde leží Maurícius, perla Indického oceánu?

Pláž na Mauríciu

Pláž na Mauríciu

V chladných zimných mesiacoch snáď ani nemôže byť nič príjemnejšie, než hľadať zájazdy do exotických krajín. V kurze je napríklad Maurícius – 330 kilometrov dlhého pobrežia plného prekrásnych piesočnatých pláží, priezračná teplá voda, pralesy, veľké polia cukrovej trstiny, malé dedinky, rieky a vodopády po celom ostrove. Navyše s rozlohou 2 000 kilometrov štvorcových je ostrov dosť veľký na to, aby ste mali celý týždeň čo objavovať.

To však nie je ani zďaleka všetko. Maurícius patrí medzi najbezpečnejšie exotické destinácie vôbec - kriminalita je tu naozaj na veľmi nízkej úrovni. Všetci obyvatelia si veľmi dobre uvedomujú, že cestovný ruch patrí medzi hlavné zdroje obživy a nie je v ich záujme turistov odradiť. Vy si tak môžete s pocitom bezpečia užívať vodné športy, alebo napríklad jazdu na koni. Ale kde vlastne všetky tieto krásy nájdeme?

Kde leží Maurícius?

Kde leží Maurícius?

Maurícius leží uprostred oceánu

Úplné pomenovanie by teda bolo ostrovný štát vulkanického pôvodu v Indickom oceáne. Jedná sa o pomerne nenápadný ostrovček, ktorý na mapách nie je nijak zvlášť výrazný, tvarom sa nelíši od ostatných ostrovov uprostred oceánu. Na živo potom môžete vidieť zelenú krajinu, ktorej dominuje pohorie.

Maurícius

Maurícius

Maurícius leží v susedstve ďalších ostrovov

A to v susedstve ostrovov veľkých a známych, ale aj tých menej slávnych. Necelých 900 kilometrov východne napríklad leží ostrov Madagaskar, no v bezprostrednej blízkosti leží niekoľko ďalších, menších ostrovčekov. Za zmienku stojí napríklad Rodrigues , na ktorom vás čaká dlhé pobrežie so siedmimi kilometrami koralového útesu. Ide o typický rozprávkový ostrov s bielym pieskom, luxusnými hotelmi a palmami.

Ostrov ako taký sa radí skôr k Afrike, ktorá je od neho vzdialená necelých 2 000 kilometrov. Aj napriek tomuto faktu je veľká časť miestneho obyvateľstva indického pôvodu. Nie je to však jediná národnosť, ktorá sa na území Maurícia nachádza. Vystriedalo sa tu hneď niekoľko rôznych štátov a takmer všetky tu po sebe zanechali nejaký odkaz. Pomerne blízko pri sebe tu teda leží kostol, chrám aj mešita, chvíľu počujete angličtinu a hneď na to francúzštinu, alebo sa tu po vzore Anglicka jazdí vľavo a hrá golf. Rozloženie obyvateľstva určuje tiež charakter jednotlivých častí ostrova - ak hľadáte zábavu a bohatý nočný život, mali by ste cestovať skôr na severozápad, zatiaľ čo na juhozápade si užijete viac pokoja a toho najkrajšieho výhľadu. Východ ostrova je veľmi veterný.

Cap Malheureux, Maurícius

Cap Malheureux, Maurícius

Maurícius leží na južnej pologuli

To predovšetkým znamená, že si v lietadle nejakú dobu posedíte - z Európy trvá cesta približne 12 hodín. To, že Maurícius leží na opačnej strane sveta, má však aj svoje výhody. Napríklad sa tu opačne vyvíjajú ročné obdobia, preto sa jedná o ideálnu destináciu na zimu. Zatiaľčo u nás začína mrznúť, tam ešte len štartuje leto. Najväčšie trópy sú preto v januári, no sezóna trvá od septembra až do polovice mája. Ak sa chcete horúčave vyhnúť a natrafiť naopak na počasie prijateľné na turistiku, odporúčame vycestovať niekedy okolo Veľkej noci. V každom prípade však nečakajte klasické striedanie ročných období tak, ako ste zvyknutí - Maurícius je celoročná destinácia, teploty sa tu neustále pohybujú medzi 25-30 stupňami.

Chamarel - sedem farieb krajiny na Mauríciu

Chamarel - sedem farieb krajiny na Mauríciu

Maurícius leží v srdci koralov

Celý ostrov je obklopený korálovým útesom, ktorý zastavuje vlny. Vďaka tomu je pri pláži pokojná voda a tvoria sa tu lagúny. To zas zabraňuje veľkým rybám, aby sa priblížili k pláži. Môžete si teda ísť zaplávať, bez toho aby ste sa museli obávať útoku žraloka. Koralové útesy vytvárajú skvelé podmienky pre potápanie a šnorchlovanie – na každej časti ostrova je vzhľad koralov úplne odlišný.

Podmorský život okolo ostrova Maurícius

Podmorský život okolo ostrova Maurícius

Maurícius skrátka leží na tom najlepšom možnom mieste

Po upresnení polohy vám už nič nebráni v návšteve ostrova samotného a užívania všetkých krás, ktoré ponúka. Na svoje si prídu fanúšikovia golfu, lovu, relaxácie i prírody - golfových ihrísk je tu viac než dosť, od júna do novembra tu prebieha lovecká sezóna, uloviť si môžete napríklad jeleňa či diviaka. Ak preferujete skôr rybolov, veľkým adrenalínovým zážitkom je chytanie mečiarov na otvorenom mori. Ostrov je zelený po celý rok, farebnými rastlinami a zvieratami všetkého druhu sa to tu len tak hemží - na súši, pod vodou, kam len dovidíte!

Golf na Mauríciu

Golf na Mauríciu

Čas si určite urobte tiež na návštevu hlavného mesta Port Louis, ktoré pre zmenu odhaľuje kultúru a bohatú históriu ostrova. Okrem miestnej architektúry, ktorá je zachovaná na väčšine stavieb, môžete vyberať tiež z veľkého počtu múzeí. Pri ceste za relaxáciou potom rozhodne vyhľadajte pláž Flic en Flac, ktorá je vhodným miestom pre odpočinok a šnorchlovanie. Veľmi obľúbenou je aj časť Tamarin, na ktorej plážach sú skvelé podmienky pre surfistov. Nachádza sa tu aj rovnomenný hotel, ktorý je vyhlásený predovšetkým svojím fantastickým výhľadom – izby sa nachádzajú priamo oproti pohoriu v diaľke, ktoré je zahalené nekončiacou zeleňou. A pastvou pre oči je aj polostrov Le Morne s tou najkrajšou oázou paliem vôbec. Niet divu, že sa na Mauríciu koná čím ďalej tým viac svadobných obradov.

Port Louis, Maurícius

Port Louis, Maurícius

S časovým posunom iba tri hodiny a so všetkými krásami je Maurícius rozhodne číslo 1 na zozname každého obdivovateľa exotickej dovolenky. K vstupu na ostrov nie je potrebné vybavovať žiadne víza ani špeciálne očkovanie, zariaďovanie dovolenky je tak úplne bezstarostné. Samotné zájazdy na osem dní potom nájdete od 1 100Eur s raňajkami, cena s all inclusive sa pohybuje okolo 1 400 Eur na osobu. Cena to nie je úplne nízka, ale rozhodne zodpovedá ponúkaným zážitkom – ak si teda každý mesiac odoprieme nejakú tú maličkosť a budeme svedomito odkladať, čoskoro sa tu možno stretneme.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.