Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Kanárske ostrovy skrývajú bájnu Atlantídu! Uhádnete, či je to Tenerife alebo Fuerteventura?

Shutterstock

Chystáte si spestriť jeseň či zimu dovolenkou na Kanároch a máte pocit, že sú si jednotlivé ostrovy podobné ako vajcia vajcu a váš finálny výber ovplyvní skôr zvukomalebnosť ich názvu ako zemepisné znalosti? Nenechajte sa pomýliť! Títo vzdialení príbuzní len dokonale klamú telom. Vedzte, že v súboji ostrovov, dozaista nájdete svojho favorita. Dovoľte nám predstaviť dvoch horúcich kandidátov na výhru. Z pestrého portfólia ostrovov pre vás vyberáme najväčšie zo súostrovia – chameleóna Tenerife a plážovú superstar Fuerteventuru.

Fascinujúce Tenerife

Shutterstock

Radíte sa medzi perfekcionistov, ktorí chcú počas dovolenky zvládnuť horskú turistiku, vyskúšať adrenalínové športy, zaobstarať si dokonalé opálenie, okuknúť pamiatky UNESCO, pozorovať veľryby a delfíny, vyhrať golfový turnaj, preniknúť do tajov surfingu? Temná nočná obloha ostrova Tenerife vám splní aj tie najtajnejšie priania!

Najväčšie zo súostrovia je ideálnym miestom na prvé zoznámenie s Kanárskymi ostrovmi. Sopečný klenot, obmývaný vodami Atlantiku, leží v rovnakom klimatickom pásme ako Sahara a jesenné teploty tu len zriedkakedy klesajú pod 25 °C. Až si dostatočne užijete pohodlie hotelového rezortu, môžete vyraziť na okružnú jazdu ostrovom, ktorý biológovia s obľubou označujú za mikrokontinent. Očarí vás sviežo zelené lesy, skalnaté hory, púšte aj najvyšší bod ostrova – sopka Pico de Teide (3 718 m.n.m.), ku ktorej vrcholu sa môžete nechať vyviezť lanovkou alebo ho pokoriť pešo. Drsnú sopečnú krajinu si vychutnáte aj v jej okolí, ktoré bolo vyhlásené národným parkom, zapísaným na zozname UNESCO.

Zájazdy na Tenerife 

Ochutnávku tradičnej vidieckej koloniálnej architektúry si užijete v romantickom mestečku La Laguna (UNESCO). Spleťou uličiek, lemovanou pestrofarebnými domčekmi a malebnými kostolíkmi, vás bude sprevádzať spev pouličných muzikantov i hudba z nespočetných barov, kaviarní i reštaurácií. Po originálnom suveníre sa môžete poobzerať v niektorom z obchodov s vintage tovarom alebo na tradičných trhoch.

Shutterstock

Ďalším z historických skvostov je mesto Puerto de la Cruz, ležiace v severnej časti ostrova. Nezabudnite zapózovať pred kostolom Nuestra Señora de la Peña de Francia, postavenom v 17. storočí. Zábava aj poučenie vás čaká v rozľahlom areáli, prepájajúcom botanickú a zoologickú záhradu. K videniu sú tu jedinečné banánové plantáže, vinice, kvetinové záhony aj exotické zvieratá.

Nádherné pláže, pokryté zlatistým aj tmavým sopečným pieskom priťahujú každoročne tisíce turistov. Zdravú farbu a zásobu vitamínu D na celú zimu načerpáte napríklad v živom letovisku Playa de las Americas, rodinnom Los Cristianos alebo luxusnom Costa Adeje s majstrovským golfovým ihriskom. A keď zatúžite po chvíľke ticha, môžete sa ponoriť do temne modrých vôd Atlantiku a zažiť blízke stretnutia s kŕdľami pestrofarebných rybiek, morskými korytnačkami, barakudami i vraky lodí, ktoré tu stroskotali na ceste za objavovaním Nového sveta.

Cestujte bez obáv: Pripoistenie Special vás chráni pred problémami s Covid-19

Športom zasľúbená Fuerteventura

Shutterstock

Ak ste vášniví cyklisti, surféri, milovníci pohybu a nadpozemsky krásnych pláží, potom vás najteplejší z Kanárskych ostrovov nadchne svojim športovým duchom. Obyvatelia Fuerteventury s obľubou tvrdia, že ich ostrov je onou bájnou Atlantídou. Pri tanieri plnom skvelého jedla a s pohárom červeného vína o tom určite radi presvedčia aj vás.

Hoci Fuerteventura nie je najväčším z Kanárskych ostrovov, drží prvenstvo v kategórii veku a počtu slnečných dní. Na 38 miliónov rokov starom ostrove sa môžete bezstarostne opaľovať až 350 dní v roku na plážach, ktoré sú považované za jedny z najkrajších v Európe. Jemný svetlý piesok a pozvoľný vstup do mora je ideálny aj pre menej skúsených plavcov. Na nekonečných plážach si môžete vyskúšať aj celý rad vodných športov, medzi ktorými hrá bezpochyby prím surfing.

Výhodné zájazdy na Fuerteventuru

Začínajúci aj pokročilí surféri môžu využiť zázemie surférskych škôl a vyraziť v ústrety divokým vlnám Atlantiku. Jedným z najobľúbenejších letovísk, zasľúbeným surférom aj rodinám s malými deťmi, je Corralejo, ležiaci na severe ostrova. Na plážach Flag Beach a Rocky Point si vypilujete svoje surferské umenie k dokonalosti. Neďaleko od pobrežia leží obľúbený výletný cieľ - ostrov Lobos. Kráľovstvo divoko žijúcich plazov, vtákov i cicavcov poteší aj pestrým podmorským životom. S trochou šťastia vás tu k vodným hrám prizvú delfíny i hrôzu naháňajúcu žraloky kladivohlavé. Krásy ostrova vám priblíži niekoľko cyklistických aj turistických trás.

Shutterstock

Ak horí vaše srdce pre cykloturistiku, potom si môžete požičať horský bicykel a užiť si dych berúce scenérie tak, ako to máte najradšej. S vetrom v chrbte sa môžete zastaviť na kozej farme Beningo a okúsiť lahodné kozie syry majorero alebo vyraziť na prehliadku bývalého hlavného mesta ostrova Betancuria. Okrem jedinečnej koloniálnej architektúry vás určite poteší aj množstvo štýlových krčmičiek, ponúkajúcich omamne voňajúce zeleninové polievky, tapas tisíce chutí, čerstvé plody mora a miešané nápoje, ktoré vám dodajú energiu na ďalšie cesty.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.