Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Hviezdy Instagramu: Objavte miesta s géniom loci

Štrbské pleso

Štrbské pleso Shutterstock
 

Cestovanie je korením života. Prináša potrebnú dávku farieb, vôní a zážitkov, o ktoré sa s radosťou delíme so svojimi blízkymi. Samozrejmosťou moderného sveta je zdieľanie zážitkov prostredníctvom sociálnych sietí, pričom v tomto prípade viac, než kedykoľvek inokedy platí, že jedna fotografia povie viac, než tisíc slov. Poďme si predstaviť miesta našej domoviny, ktoré majú neopakovateľného génia loci. 

Romantické hrady 

Čachtický hrad

Čachtický hrad Shutterstock

Svetom sociálnych sietí hýbe prirodzenosť. Svoju skutočnú krásu, bez skrášľujúcich filtrov, môžete nechať vyniknúť na pozadí niektorého z impozantných slovenských hradov. Práve posadnutosťou mladistvým vzhľadom sa preslávila grófka Alžbeta Báthoryová. Všetky jej tajomstvá stráži vo svojich útrobách romantický Čachtický hrad. Prechádzka malebnou krajinou rozkvitnutých lúk, výšľap k pozostatkom veľkolepého sídla aj prehliadka veľkoryso zrekonštruovanej vstupnej brány je splneným snom mnohých fotografov. O poznanie monumentálnejší dojem zanechá na fotografiách aj v srdciach cestovateľov Spišský hrad, ktorého kúzlo ocenili aj odborníci z organizácie UNESCO. Drsná krása, pretrvávajúca dlhé storočia, bude perlou vášho Instagramu.

Vyberte si dovolenku na Slovensku 

Nekonečné rozkvitnuté lúky 

Malá Fatra

Malá Fatra Shutterstock

L'ahnúť si bezstarostne na rozkvitnutú lúku, pozorovať modrú oblohu, načúvať spevu vtákov, potulovať sa bosými nohami po tráve a na malú chvíľu zastaviť čas. Romantickejší kút krajiny by ste nenašli. Odhoďte zábrany, zbaľte piknikový kôš, deku a opaľovací krém a šup sa na lúku. Jedny z najfotogenickejších kvitnú vo Vrátnej Doline. Pôvabnú dedinu Štefanová, východzí bod pre výstup na Veľký Rozsutec, obklopujú lúky a pastviny, ktoré s príchodom jari predvádzajú neuveriteľnú paletu farieb a tvarov. Jediné, čo budete v tejto nádhernej krajine možno ľutovať, bude fakt, že na fotografii zatiaľ nie je možné zachytiť vôňu. Panenská krása horských lúk v sebe skrýva jedno nebezpečie, že sa vám z naplánovaného krátkeho výletu nebude chcieť späť k obrazovke počítača.

Dovolenka na Slovensku: Objavte čaro Jánošíkových dier

Prečítajte si aj:

Dovolenka na Slovensku: Objavte čaro Jánošíkových dier

 

Nadhl'ad rozhl'adní

Vyhliadková veža UFO, Bratislava

Vyhliadková veža UFO, Bratislava Shutterstock

Nemusíte si kupovať letenky, aby ste zaplnili svoj instagramový účet snímkami krajiny videné pohľadom vtákov. Rozhľadne sa tešia veľkej popularite a ich boom sa prejavil aj na sociálnych sieťach. Póza na niektorej z nich by vám tak nemala chýbať. Zahraničným turistom aj študentom architektúry dôverne známa bratislavská vyhliadková veža UFO, postavená v tvare lietajúceho taniera, je zaujímavá nie len vďaka dokonalému výhľadu na metropolu, ale aj netradičnými panskými toaletami. Dizajnové vedierka na pozadí ruchu veľkomesta zaručene vyvolajú úsmev na tvári. Oproti technicky dokonalej slovenskej stavbe storočia, uchváti rozhľadňa Veľký Lopeník skôr poctivou remeselnou prácou. Dubová konštrukcia, týčiaca sa do výšky 22 metrov, skrýva na svojom vrchole nádherný kruhový výhľad na všetky krásy CHKO Biele Karpaty aj príjemne pokojnú atmosféru. V neďalekom prameni si môžete doplniť zásoby pitnej vody a vydať sa na prieskum okolitej krajiny. Snímky nových outfitov a trendy miešaných kokteilov s radosťou vymeníte za momentky s pasúcimi sa ovečkami, osamotenými zvoničkami či fotodokumentáciu ramien, spálených ostrým horských slnkom.

Spoznajte s nami krásy našej krajiny

Kúzlo dávnych časov  

Dedinka Vlkolínec

Dedinka Vlkolínec Shutterstock

Túžite dodať vášmu instagramovému účtu nádych retra? Vymeňte snímky k dokonalosti vyladených pokrmov za poctivú dávku folklóru. Návšteva horskej osady Podšíp, kde sa zastavil čas v dobách našich prababičiek, vám dovolí nahliadnuť do časov dreveníc, kedy sa po vodu chodilo k prameňu a elektrina bola hudbou ďalekej budúcnosti. Dedinka Vlkolínec, skrytá v náruči Veľkej Fatry, musí chytiť za srdce každého milovníka histórie. Dym stúpajúci z komínov malebných domčekov, tušená prítomnosť medveďov v neďalekých hlbokých lesoch, široké koruny storočných stromov, kamenné studne s otlčenými pumpami aj dobrosrdečné úsmevy miestnych. Hashtag pre Vlkolínec bude zaručene #pohoda.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.