Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Hlavné mestá sveta, ktoré vám učarujú

Šesť svetadielov, nespočet štátov, nespočet prekrásnych miest. Ktoré svetová hlavné mestá sú tie naj? To nemožno jednoznačne povedať, lebo každý cestovateľ uprednostňuje niečo iné. Jedného zaujímajú pamiatky, iného nekonečná pohoda na piesočných plážach, ďalšieho napríklad výstup na niektorú z osemtisícoviek. Nasledujúce riadky vám aspoň niektoré zo svetových metropol predstavia.

1. Rím – Taliansko (Európa)

Známe príslovie hovorí, že všetky cesty vedú do Ríma. Jedna z hlavných svetových metropol má mnoho tvárí. Spoločenské, kultúrne aj politické centrum Talianska sústreďuje na svojom území nespočetné množstvo historicky cenných pamiatok, pričom celý rad z nich sa dá vidieť počas jediného dňa. Už ste videli Pantheon s povestnou dierou v strope, skoršie dejisko gladiátorských zápasov - monumentálne Rímske Koloseum alebo ste hodili mincu do Fontány di Trevi?

Rím – Taliansko

Rím – Taliansko

2. Bejrút – Libanon (Ázia)

Hlavné mesto Libanonu plné starobylých chrámov, krásnych koloniálnych domov, ktoré sú protikladom moderného, veľmi luxusného centra mesta, býva nazývané „Paríž Blízkého východu“. Pomerne netypické arabské mesto vás milo prekvapí vcelku priaznivými cenami a hlavne minimom turistov, čo poteší hlavne tých, ktorí túžia prejsť si toto krásne mesto a jeho pamiatky v pokoji, bez tlačenice a nekonečných radov pri vstupoch.

Bejrút – Libanon

Bejrút – Libanon

3. Tokio – Japonsko (Ázia)

Po príchode do japonského Tokia nadobudnete dojem, že už nikdy a nikde na svete neuvidíte taký hurhaj, chaos, davy ľudí, množstvo blikajúcich neónových reklám a svetiel, ako práve v rušnej japonskej metropole. Zorientovať sa v tak zložitom ľudskom mravenisku bude úlohou priam bojovou, avšak nie nesplniteľnou. Akonáhle prekonáte prvotný šok, môžete začať plnými dúškami nasávať neopakovateľnú atmosféru tohto obra medzi hlavnými mestami.

Tokio – Japonsko

Tokio – Japonsko

4. Victoria – Seychely (Afrika)

Hlavné mesto nádherných Seychelských ostrovov, Victoria, je vôbec najmenším hlavným mestom na svete. Tretina populácie celých Seychel, okolo 25 tisíc, žije práve tu. Victoria sa pýši nádhernými botanickými záhradami s množstvom exotických rastlín, korenín aj mnohými druhmi orchideí a ovocných stromov. Navštíviť môžete aj budhistický chrám, ako suvenír si nezabudnite kúpiť pravú vanilku, kokosový olej či voňavé mydlo.

Victoria – Seychely

Victoria – Seychely

5. Ottawa – Kanada (Severná Amerika)

Pomerne konzervatívna kanadská metropola bez mrakodrapov, zato plná pamiatok s nádychom romantiky a decentnej modernej zástavby, má turistom rozhodne čo ponúknu. Nenechajte si ujsť návštevu Národnej galérie/National Gallery of Canada, 92m vysoká veža Peace Tower vám ukáže mesto z vtáčej perspektívy. Milovníkov kultúry poteší možnosť zúčastniť sa niektorého z kultúrnych podujatí či festivalov, napríklad májového festivalu tulipánov, ktorý patrí k najväčším na svete. Pravou perlou spomedzi turistických cieľov v Ottawe je Wellington street, čo je obrovský komplex novogotických a viktoriánskych objektov s prekrásnymi francúzskymi a anglickými záhradami.

Ottawa – Kanada

Ottawa – Kanada

6. New York – USA (Severná Amerika)

Jedinečné veľkomesto s atmosférou, ktorú nikde inde nezažijete, to je New York. Obria metropola, v ktorej sa stretávajú rôzne národnosti a kultúry, mesto umenia a športu je najnavštevovanejším mestom celých Spojených štátov. Zaujíma vás, ktoré miesta majú turisti najradšej? Bezpochyby najväčší americký symbol - Sochu Slobody, nechýba Central Park plný zelene, Times Square, Wall Street, Manhattan... Zoznam newyorských zaujímavostí by bol nekonečný. Len málo miest v USA ponúka toľko turisticky atraktívnych miest ako práve NY.

New York – USA

New York – USA

7. Havana – Kuba

Metropola Kuby, to je temperamentná kráska plná starých áut, prekrásnych Kubánok vlniacich sa v latinsko-amerických rytmoch, presýtená vôňou cigár a bieleho rumu, tak živá a jedinečná, ako celá Kuba. Pestrofarebná koloniálna architektúra mesta, usmievaví ľudia aj všeobecná pohodová atmosféra, to všetko vás úplne pohltí. Ak sa vydáte po stopách Ernesta Hamingwaya, ktorý tu žil celých dvadsať rokov, čoskoro zistíte, prečo autor nesmrteľných literárnych diel toto mesto aj celú Kubu tak miloval.

Havana – Kuba

Havana – Kuba

8. Buenos Aires – Argentína (Južná Amerika)

Najdôležitejší argentínsky prístav sa radí medzi svetové metropoly, ktorých popularita stále stúpa. Mesto je preslávené krásnymi zelenými parkmi, očarujúcimi promenádami, bohatým nočným životom, mnohými múzeami aj ohromujúcimi historickými pamiatkami. Srdcom a tiež hlavným centrom mesta je námestie Plaza de Mayo s celou radou záhrad, sôch a fontán. Mesto okrem iného ukrýva jednu z najkrajších operných sál na svete - Teatro Colón, ktorá sa stavala celých 28 rokov. Táto pozoruhodná renesančná stavba hostila v minulosti množstvo svetoznámych umelcov.

Buenos Aires – Argentína

Buenos Aires – Argentína

9. Lima – Peru (Južná Amerika)

Hlavné mesto krajiny Inkov rozprestierajúce sa na brehoch Tichého oceánu sa pýši množstvom prekrásnych stavieb, ktorých je historické centrum plné. Aj napriek častým zemetraseniam sa dochovalo veľa novoklasicistických a barokových stavieb v koloniálnom štýle. Krásny stred mesta je ale v priamom kontraste s chudobnými štvrťami a slamami, v ktorých žije či skôr prežíva veľká časť miestnych obyvateľov. Aj toto je bohužiaľ realita peruánskej metropoly.

Lima – Peru

Lima – Peru

10. Canberra (Austrália)

Austrálska metropola patrí medzi najmladšie hlavné mestá na svete. V meste plnom zelene a jazier nenájdete veľa historických pamiatok, vašu pozornosť upútajú skôr iné objekty, napríklad nádherná botanická záhrada, galéria či Telstra Tower čiže 195m vysoká rozhľadňa.

Canberra - Austrália

Canberra - Austrália

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.