Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Hľadáte strach? Nájdete ho na mexickom Ostrove bábik

Plavíte sa po vode v malej lodičke, všade naokolo iba les a príroda, keď v tom si na pevnine všimnete bábiky povešané na väčšine stromov. Po chvíli pozorovania sa vám zdá, ako by na seba žmurkali, šepkali si a lákali vás vstúpiť na túto tajuplnú zem. To, čo teraz čítate, nie je scenár k novému hororu, ale desivá realita života na jednom z ostrovov v Mexiku.

Ostrov bábik

Ostrov bábik Esparta Palma

Hoci popis onoho miesta zaváňa takmer stredovekom, desivý ostrov Isla de las Muńecas leží len 28 kilometrov od Mexiko City. Konkrétne sa jedná o jednu zo šestnástich mestských častí ležiacich v jazernej oblasti Xochimilco. Väčšia oblasť Chinampas je miesto hneď s niekoľkými ostrovmi, medzi ktorými vedie systém kanálov – všetko je umelo vytvorené tak prekrásne, že od roku 1987 nájdeme túto oblasť na zozname UNESCO.

Kanál v oblasti Xochimilco

Kanál v oblasti Xochimilco Jay Galvin

Smutná história, desivá súčasnosť Ostrova bábik

Názov ostrova je doslovne preložená ako Ostrov bábik a so vznikom tohto názvu sa spája smutný príbeh. Farmár Don Julian Santana Barrera, ktorý na ostrov prišiel za účelom pestovania plodín, jedného dňa objavil na brehu jazera tela mŕtveho dievčatka z neďalekého ostrova. Dievčatko zomrelo za veľmi zvláštnych okolností a farmár už jej nedokázal nijak pomôcť. S dievčatkom priplávala na breh aj malá bábika, ktorá mala údajne patriť práve dievčatku. Časom sa takýchto bábik objavilo v kanáli viac, farmár to považoval za znamenie – bol presvedčený, že duše mŕtvych dievčatiek sa prevtelujú do bábik a z tohto dôvodu ich začal vešať na stromy, aby duše našli pokoj.

Prejav úcty k zosnulej sa po čase stal posadnutosťou, muž vyhľadával bábiky na skládkach, vymieňal ich za ovocie a potreboval ich vešať stále viac a viac všade po ostrove. Dokonca tvrdil, že toto konanie mu prikazujú hlasy v jeho hlave. Duch dievčatka, ktorý mal mať na svedomí tieto hlasy, ale nikdy nebol spokojný a farmára si vyžiadal pre seba. Po päťdesiatich rokoch zbierania bábik našli farmára mŕtveho na rovnakom mieste, na akom on našiel dievčatko.

Ostrov bábik z lode

Ostrov bábik z lode

Ostrov bábik - jedno z najpodivnejších miest sveta

Od tohto príbehu už uplynulo mnoho rokov, počas ktorých vznikali aj rôzne názory na príbeh – niektorí tvrdia, že ide o vymyslenú báchorku, iní hovoria, že za bláznovstvom farmára bola samota. Nech už je pravda akákoľvek, ostrov láka čím ďalej tým viac turistov. Najviac ich tu býva cez víkend a počas sviatkov, preto ak sa chcete lesom prechádzať v súkromí, ideálna je návšteva počas pracovného týždňa. Dostať sa na ostrov je pomerne komplikované, najlepšou variantou je prenájom lode so sprievodcom. Cesta tam aj späť trvá približne 4 hodiny a za každú hodinu zaplatíte prenájom 20 dolárov.

Tradičné lode v oblasti Xochimilco

Tradičné lode v oblasti Xochimilco

Ďalšou variantou je dlhší výlet po viacerých ostrovoch na kanáli. Tieto typy výletov bývajú pomerne veselé – lode sa plavia pomedzi ostrovy, hrá hudba, na lodiach je plno jedla. Divná atmosféra začne vznikať až okolo jediného záhadného ostrova v tejto oblasti – práve okolo takmer neobývaného ostrova bábik.

Miesto je zahalené tajomstvom až do dnešných dní. Mnoho turistov hovorí, že pri plavbe okolo ostrova ich bábiky lákajú na pevninu, potom sa medzi sebou rozprávajú, šuškajú si a žmurkajú na seba. Aj napriek mnohým otáznikom ostrov nie je nijak detailne preskúmaný, nakoľko tráviť noc medzi bábikami v rôznych štádiách rozkladu nie je nič príjemného.

Ostrov bábik v Mexiku

Ostrov bábik v Mexiku Wa17gs

Desivé miesto v krásnom prostredí

Hoci bábiky dosť narušujú vzhľad krajiny, miestna príroda je skutočne okúzľujúca a rozhodne stojí za návštevu. Oblasť je nazývaná Chinampa, čo v preklade znamená plaviaca sa záhrada. Tento názov odpovedá aj systému, ktorým sa získava nová poľnohospodárska pôda – výstavbe ostrovov. Napriek tomu bábiky nikdy nezmiznú, pretože každému kto by si odniesol čo len jednu hrozí zlá kliatba. Aj keď nie všetci veria na nadprirodzené javy, táto povesť budí v ľuďoch rešpekt a tak bábik skutočne neubúda, skôr naopak – niektorí turisti sem dokonca nosia nové kúsky. Ak sa občas radi bojíte, určite si toto miesto pripíšte na svoj zoznam, kúpte bábiku a kto vie, možno práve Vy budete tým odvážlivcom, ktorý ostane na noc.

Ostanete cez noc?

Ostanete cez noc? FlyingCrimsonPig

 

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.