Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Gran Canaria: Malý "kontinent" uprostred Kanárskych ostrovov

Kanárske súostrovie je zoskupenie niekoľkých jedinečných svetov, z ktorých každý dokáže okúzliť niečím iným. Ak hľadáte skutočne originálne miesto, skúste navštíviť ostrov Gran Canaria. Vďaka rozmanitému rázu krajiny a veľkým kontrastom medzi živými mestami a ospalými dedinkami sa Gran Canaria trefne prezýva "malý kontinent".

Dovolenka na tomto "malom kontinente" preto môže vyzerať všelijako – môžete ju stráviť na pláži s všadeprítomnými majestátnymi piesočnými dunami, dobrodružnými túrami po vysokých horách či poznávaním miestnych vzácnych pamätihodností. Či už sa rozhodnete pre ktorýkoľvek variant – alebo zvolíte starú dobrú možnosť "od všetkého trochu", z Gran Canarie budete nadšení!

Gran Canaria je s rozlohou 1560 km2 tretím najväčším ostrovom Kanárskym ostrovov. Žije tu asi 850 tisíc obyvateľov, z ktorých 382 tisíc žije v hlavnom meste ostrova aj celého súostrovia, v Las Palmas. Najvyššia hora Gran Canarie sa nazýva Pico de las Nieves, jej vrchol sa týči do úctyhodných 1 949 metrov nad morom. Hlavným zdrojom obživy väčšiny obyvateľov je "prekvapivo" cestovný ruch, ktorý je na ostrove frekventovaný celoročne.

Za celoročný záujem turistov môže mimo iné tunajšia veľmi priaznivá klíma - nie náhodou je predsa Gran Canaria prezývaná "ostrovom večnej jari". Príjemné teploty, ktoré sa v lete pohybujú okolo 26 a v zime okolo 20° C, tvoria v kombinácií s 320 slnečnými dňami v roku skutočne ideálne podmienky pre návštevu ostrova v priebehu celého roka.

Hory alebo piesok? Sever alebo juh?

Celý ostrov by sa dal rozdeliť na dve časti: sever a juh. Zatiaľ čo severná oblasť, kde leží aj hlavné mesto Las Palmas, sa vyznačuje hornatejším charakterom krajiny s chladnejším podnebím, juh ostrova je nížinatý a prevláda tu teplejšie počasie.

Medzi turistami sa teší väčšej obľube predovšetkým juh Gran Canarie. Okrem prívetivejšieho počasia sú za tým aj obrovské piesočné duny, ktoré majestátne okupujú široké pobrežie ostrova. Pohľad na obrovské, až 30 metrov vysoké duny, ktoré sa postupne zvažujú k pobrežiu a končia až hlboko na morskom dne je vskutku úžasný. Jedny z najvyšších dún sa nachádzajú v okolí obľúbeného letoviska Maspalomas, kde zaberajú plochu až 400 hektárov.

Pureto Mogán je zas krásne mestečko na juhozápadnom pobreží, ktoré sa vďaka vodným kanálom a kúzelnej atmosfére prezýva "malé Benátky".

A ak si svoju dovolenku neviete predstaviť bez nočnej zábavy, je tu pre vás Playa del Inglés. Akonáhle sa obloha začne zahaľovať do červenkastých odtieňov zapadajúceho slnka, začne sa z nekonečných radov barov a diskoték ozývať hudba a vy môžete v jej rytme pretancovať kľudne aj celú noc.

V kontraste k letoviskám na juhu ostrova je tu sever a vnútrozemie, ráz tejto krajiny nemá s piesočným juhom veľa spoločného. Vysoké duny na juhu tu striedajú vysoké hory sopečného pôvodu, ktorým takmer v strede ostrova kraľuje Pico de las Nieves. Celé pohorie, v ktorom táto hora leží je jedno z najlepších miest na Kanárskych ostrovoch, kam vyraziť za turistikou, horolezectvom a cyklistikou.

Takmer povinnosťou na severnom pobreží je návšteva hlavného mesta Las Palmas s nádherným historickým centrom Vegueta. Atmosféru starých Kanárskych ostrovov môžete dodnes zažiť v mestečkách Santa María de Guía nebo Puerto de las Nieves. A ak milujete históriu, navštívte napríklad mesto Arucas s nádhernou neogotickou katedrálou či Teror so zachovalou koloniálnou architektúrou.

04.08.2017 Leona Tomšů

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.