Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Geocaching - spestria vašu dovolenku, prinesie deťom pohyb, zaistí nové zážitky!

Geocaching

Geocaching

Ďalší víkend pred vami, deti si chcú užiť čo najviac dobrodružstva a vás už nudí každoročné navštevovanie pamiatok v blízkom okolí? Mnoho z vás pritom ani nevie, že kraj, ktorý za celý život predsa poznáte ako vlastné topánky, má stále čo ponúknuť. Neváhajte a pridajte sa ku geocacherům - získate na okolitú prírodu úplne nový pohľad a kto vie, dosť možno sa zo sezónne zábavy stane koníček na celý život.

Čo si pod pojmom geocaching predstaviť?

Ide v podstate o typ turistiky, kde vás na konci čaká príjemný bonus v podobe nájdenia nejakého "pokladu" a pripísanie ďalšieho zdolaného miesta do vášho zoznamu. Hlavná myšlienka tohto nezvyčajného športu je ukázať ľuďom nové oblasti a motivovať ich k pohybu. Preto sú poklady, nazývané cache ("kešky"), ukladané na najrôznejších miestach nielen u nás, ale po celom svete.

Aktívny hľadač používa rôzne aplikácie a turistické prijímače GPS, v ktorých sú zaznamenané polohy jednotlivých Cache, vždy s krátkym popisom daného miesta a nejakú zaujímavostí. To, že súradnice nájdete, však ešte nemusí znamenať víťazstvo - cache sú uložené v škatuľkách či bareloch, aby boli chránené pred nepriazňou počasia a tieto ochranné schránky sú potom uložené do kríky, vykotlaného pňa, nenápadné medzery medzi stromami, alebo na akékoľvek iné bezpečné miesto , vždy podľa aktuálnych možností tvorcu.

Nemusíte byť ani oficiálny geocacher, aby ste sa mohli honby za pokladom zúčastniť - veľmi časté sú skupinky, v ktorých má iba pár členov aplikáciu reálne stiahnutú a ostatní sa s nimi vydajú hľadať cache len pre zábavu. Svojím spôsobom je toto škoda, pretože obstaranie týchto aplikácií je úplne zadarmo a pomôže lepšie zaznamenať už navštívené ciele. Veľmi obľúbená je napríklad aplikácia c: geo </ strong> a užitočné informácie nájde každý zvedavý začiatočník tiež na stránkach Geocaching.com.

Stiahnite si aplikáciu a vyrazte na lov!

Stiahnite si aplikáciu a vyrazte na lov!

Navštívte oblasti nevídané

Po celom svete existuje vyše 2 milióny schránok čakajúcich na nájdenie. Niet teda divu, že sa cache okrem historicky bohatých či inak známych miest nachádzajú aj v ukrytých oblastiach uprostred krásnej krajiny. Neraz teda treba prekonať hory, ujsť dlhú trasu naprieč krajinou, či prebrodiť nejaký ten vodný tok.

Rozhodne odporúčam zaradiť nájdenie jednej zo schránok do programu pri absolvovaní dovolenky, mohli by ste si vďaka tomu rozšíriť obzory, dozvedieť sa niečo nové o ďalšej časti krajiny a predovšetkým navštíviť okrem turisticky bežne vyhľadávaných miest tiež oblasť, ktorá nie je tak známa a je teda pokojná a len vaša. Navyše je takmer isté, že bez geocachingu by tieto miesta hneď tak objavené neboli.

Pri cestovanie po Českej republike sú napríklad obľúbené schránky v okolí vodných tokov, ktoré vznikli pomerne nedávno. Zaujímavé poklady tak nájdete u Vírské či Brnenskej priehrady, alebo u nádrží Nové Mlýny. Po celom svete potom nájdete plno netradičných miest, ktorých dosiahnutie je predovšetkým pre tých skúsenejších hľadačov - cache nájdeme na dne oceánu, na vrcholkoch hôr, zavesené stovky metrov nad zemou, hovorí sa aj o schránke vo vesmíre.

Cache môžu byť schované kdekoľvek

Cache môžu byť schované kdekoľvek

Deti a poklady? ideálna kombinácia

Základné princípy geocachingu akoby lákali rodiny s deťmi - pretože poklady má rád každý, ale kto si u nich užije najviac dobrodružstvo? Predsa tí najmenší! Preto je v niektorých schránkach okrem bločku a ceruzky na zapísanie návštevy tiež niekoľko maličkostí, ktoré tu nálezcovi nechávajú. Túto pozornosť si môžete odniesť a vymeniť ju za inú drobnosť, ktorá zase urobí radosť niekomu inému. A aj tu sa môžete držať originality, keďže nie je pevne stanovené, čo musí onou maličkosťou byť. Bežne tak v škatuľkách nájdete postavičky z kinder vajíčok, kľúčenky, placky, žuvačky, šperky, prívesky, alebo čokoľvek iné, čo sa do takej krabičky zmestí. Deti si tak okrem skvelého zážitku a výletu prírodou odnesú aj hŕstku informácií o nájdenom mieste a milú pozornosť z krabičky. Výmenou za to nechajú aj ony nejakú drobnosť, ktorá aj po rokoch pripomenie, že ony tu boli.

Deti v keške môžu nájsť niečo na pamiatku

Deti v keške môžu nájsť niečo na pamiatku

Ďalšie pravidlo potom hovorí, že cache sú od seba vzdialené minimálne 160 metrov. K preprave medzi jednotlivými schránkami samozrejme môžete použiť akýkoľvek dopravný prostriedok podľa vlastného výberu, vzhľadom na ciele tejto turistiky je samozrejme najlepšie zvoliť jazdu na bicykli, alebo si urobiť poriadny výšľap. A čo viac, vďaka širokej škále miest a prepravných možností sa môžete vydať za dobrodružným hľadaním schránok naozaj kedykoľvek podľa vášho aktuálneho umiestnenia - ak máte kešiek v okolí veľa, môžete ich preskúmať pri venčení domácich miláčikov. Ak sa radi prechádzate, môže byť keška ďalšou zastávkou pri pokojnej prechádzke. No a ak radi cestujete s deťmi či v skupinách, hľadanie kešiek môže byť vaším programom trebárs na celý víkend!

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Priali by ste si navštíviť túto lokalitu? Stačí si vybrať.