Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Dovolenka pri vode: Objavte 8 tajných európskych jazier

Najkrajšie jazerá Európy

Najkrajšie jazerá Európy Shutterstock

Oddych na zlatej pláži u azúrového mora by neodmietol asi nikto z nás. Bola by ale škoda zanevrieť na európske vnútrozemie prekypujúce nádhernými jazerami, rovnako jasnými ako voda Karibiku. Osem najkrajších z nich pritom ešte netrpí prívalom turistov...

Annecy (Lac D´Annecy), Francúzsko

Annecy (Lac D’Annecy), Francúzsko

Annecy (Lac D’Annecy), Francúzsko Shutterstock

Jazero Annecy leží zhruba 48 km od Ženevy a patrí k najzachovalejším v Európe. Je ideálne pre pešiu turistiku, plávanie alebo pokojne iba k pozorovaniu z útulnej kaviarne. Rovnakomenné mesto je domovom mnohých reštaurácií podávajúcich tradičnú pochúťku raclette – zmäknutý syr servírovaný na tanieri spolu so zemiakmi, mäsom či zeleninou.

Prehliadnite si našu ponuku zájazdov do Francúzska

Walchensee, Nemecko

Walchensee, Nemecko

Walchensee, Nemecko Shutterstock

Úchvatné jazero južne od Mníchova okúzľuje karibsky tyrkysovou vodou. Väčšina návštevníkov bavorských Álp má na hľadáčiku aj neďaleké Kochelsee, davov však postupne ubúda smerom k nedotknutému vysokohorskému Walchensee. Hotel Restaurant Karwendelblick ponúka miestne ryby zvané renke, podávané s maslovými zemiakmi. Môžete si ich vychutnať pri vonkajšom stole s panoramatickým výhľadom na jazero.

Mondsee, Rakúsko

Mondsee, Rakúsko

Mondsee, Rakúsko Shutterstock

Asi 32 km východne od Salzburgu v regióne Soľnej komory leží Mesačné jazero, ktorého dominantou je tzv. Dračia stena. Na južnom konci návštevníkov fascinuje vodopád, ktorý vám hlavne v zime poskytne magické predstavenie. Kultúrnym a historickým symbolom Mondsee je bazilika sv. Michala, jeden z najväčších gotických kostolov v Rakúsku. Práve tu sa natáčala svadobná scéna z muzikálu Za zvukov hudby.

Prehliadnite si našu ponuku zájazdov do Rakúska

Mjøsa, Nórsko

Mjøsa, Nórsko

Mjøsa, Nórsko Shutterstock

V Nórsku priťahujú pozornosť turistov predovšetkým slávne fjordy. Zamilujete si určite aj sladkovodné jazero Mjøsa  cca 97 km severne od Osla. Dlhé a štíhle jazero je počas letných mesiacov obľúbeným miestom pre lov pstruhov. Cyklisti by si nemali nechať ujsť Mjøstråkk, chodník obiehajúci celé jazero po štrkových a asfaltových cestách, väčšinou pozdĺž pobrežia.

Hviezdy ako na dlani: 5 európskych lokalít, kde sa môžete kochať krásou nočného neba

Prečítajte si aj:

Hviezdy ako na dlani: 5 európskych lokalít, kde sa môžete kochať krásou nočného neba

Vänern, Švédsko

Vänern, Švédsko

Vänern, Švédsko Shutterstock

Vänern, najväčšie jazero vo Švédsku a celej Európskej únii, pretína tri provincie na západe krajiny a je domovom asi 22 000 ostrovov. Miesto kempovania na niektorom z nich odporúčame skôr pobyt v starom mlyne prestavanom na štýlový hotel Upperud 9:9. Stojí pred pokojnou zátokou v Åsensbruku, hneď vedľa hlavného jazera. Dni tu môžete tráviť prechádzkami po malebných pútnych chodníkoch.

Saimaa, Fínsko

 Saimaa, Fínsko

Saimaa, Fínsko Shutterstock

Najväčšie fínske jazero Saimaa znamená pravý raj pre milovníkov paddleboardu, kajaku a plachtenia. Sľubuje aj pokojné zážitky v prírode pozdĺž brehov lemovaných lesmi. Čistá voda, svieži vzduch a neobývané ostrovy, kde si môžete vychutnať pohodu v krásnej krajine, to všetko môže Saimaa ponúknuť. V kúpeľoch rezortu Hotel & Spa Resort Järvisydän sa odporúča vyskúšať dymovú stenu, typický fínsky rituál nasledovaný ponorením do chladného jazera pár krokov odtiaľ.

Bohinj, Slovinsko

Bohinj, Slovinsko

Bohinj, Slovinsko Shutterstock

V Chorvátsku a susednom Slovinsku, ktoré turisti často navštevujú počas jedinej dovolenky, priťahujú najväčšiu pozornosť Plitvické jazerá a slovinské jazero Bled. V letných mesiacoch bývajú extrémne preplnené. Preto by ste sa mali vydať radšej na severozápadný roh Slovinska, aby ste si mohli nerušene užívať ľadovú krásu Bohinjského jazera. Ide o najväčšie slovinské jazero, obklopené rozoklanými horami a tichými zátokami, kde smaragdová voda hladí biele kamene.

Vo svete rytierov a princezien: 10 najkrajších európskych hradov

Prečítajte si aj:

Vo svete rytierov a princezien: 10 najkrajších európskych hradov

Iseo (Lago d'Iseo), Taliansko

Iseo (Lago d'Iseo), Taliansko

Iseo (Lago d'Iseo), Taliansko Shutterstock

Dve hodiny východne od známejšieho Gardského jazera leží Iseo umožňujúce návštevníkom podstatne pokojnejšiu dovolenku pri vode. Je omnoho menej preplnené než Garda, a pritom má rovnako ohromujúcu scenériu. Všade okolo sa týčia hory volajúce k pešej turistike a cyklistike. Jeden z najlepších výletov ponúka ostrov uprostred jazera Monte Isola.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.