Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Dovolenka na mieru: Ktorý z Emirátov je tým pravým práve pre vás?

Shutterstock

Žijúci luxus, túžba po výnimočnosti, pohoda na plážovom lehátku, posvätné miesta, úchvatná príroda i silne zakorenené tradície. Spojené Arabské Emiráty nie sú len svetom adrenalínových atrakcií a výhodných nákupov. Každý z emirátov má svoje osobité kúzlo, ktoré len čaká až ho objavíte.

Elegantný Abu Dhabí

Shutterstock

V najväčšom z emirátov sídli okrem rovnomenného hlavného mesta aj vláda, parlament a celý rad ministerstiev. Na špici turistického záujmu sa drží najmä vďaka kozmopolitnej atmosfére, veľkolepej architektúre i polohe na brehu priezračne modrých vôd Perzského zálivu. Tie najlepšie mestské pláže, pokryté jemným bielym pieskom, nájdete pozdĺž svetoznámej promenády Corniche. Pohľad na slnko zapadajúce nad luxusnými mrakodrapmi, širokými bulvármi i rozľahlými zelenými parkami vás na chvíľu prenesie do pulzujúceho New Yorku.

Cestujte bez obáv: Ponúkame komplexné cestovné poistenie

Shutterstock

Až vás omrzí slnenie a prechádzky mestskými ulicami, môžete zavítať do niektorého zo zábavných parkov, kde na vás čakajú zážitky vskutku kráľovské. Zábavný park Ferrari World Abu Dabí vás ohromí nielen futuristickým dizajnom, ale aj množstvom atrakcií, vzdávajúcich hold ikonickému talianskemu superšportu. Na najrýchlejšej horskej dráhe sveta poletíte rýchlosťou 240 km/ha pre tých menej odvážnych je pripravený celý rad originálnych atrakcií, ako inak ako v červenej farbe. V Abu Dabí si užijete aj štipku francúzskeho šarmu. V elegantných priestoroch pobočky svetoznámeho parížskeho múzea umenia Louvre Abu Dhabi si prezriete majstrovské diela dávnych majstrov i súčasných umelcov. Zaujímavé etnologické a historické zbierky možno vidieť aj v múzeu sídliacom v Al Ain – druhom najväčšom meste emiráte, zasadenom v dramatických kulisách hory Hafit.

Dovolenka budúcnosti: 4 atrakcie, ktoré si v Dubaji nesmiete nechať ujsť

Prečítajte si aj:

Dovolenka budúcnosti: 4 atrakcie, ktoré si v Dubaji nesmiete nechať ujsť

Abú Dhabí však nie je len miestom plným pozlátka a túžby po rekordoch. Má aj svoju romantickejšiu tvár. Tú si najlepšie vychutnáte počas výletu k púštnym oázam, ktoré sú zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Zájazdy do Spojených arabských emirátov

Štýlový Dubaj

Shutterstock

Ak príde reč na dovolenku v Spojených arabských emirátoch, potom sa vám s najväčšou pravdepodobnosťou vybaví snímka ikonického hotela Burj al Arab, ktorý posunul hranice luxusu do závratných výšin. Pokiaľ máte radi dovolenku nabitú zážitkami, potom bude Dubaj vašim splneným snom. Túžite po štýlových nákupoch? Je vám k službám najväčšie nákupné centrum na svete Dubai Mall, ktorého súčasťou je nielen krytá zjazdovka, obrovský korčuliarsky štadión, najväčší obchod so sladkosťami, ale aj najväčšie akvárium sveta Dubai Aquarium. Spolu s krásnymi plážami, pokrytými jemným bielym pieskom, teplými vodami Perzského zálivu a zázemím luxusných hotelov je dovolenka v Dubaji ideálnym základným táborom na spoznávanie okolitých emirátov.

Tradičný Sharjah

Shutterstock

Vydať sa môžete napríklad do susedného emirátu Sharjah, ktorý sa od kozmopolitného Dubaja líši nielen striktnými pravidlami pre turistov, úplným zákazom konzumácie alkoholických nápojov, ale aj skvostnými pamiatkami. Práve na území tohto emirátu boli nájdené prvé známky ľudskej činnosti, datované do roku 85 000 pred n. l. Oddýchnuť si tu môžete na plážach Ománskeho či Arabského zálivu a energiu z prírody načerpáte v prírodnej rezervácii Kalba, ktorá je najväčšia svojho druhu v krajine.

Zelený Ras al Khaimah

Shutterstock

Najsevernejší z emirátov má ideálne podmienky pre poľnohospodársku činnosť a okrem púští vás tu privítajú aj zelené údolia a nádherné prírodné scenérie. Nemusíte mať obavu z nepriaznivého počasia. Ani na chladnom severe neklesajú teploty pod príjemných 26 °C. Nachádza sa tu aj najvyššia hora v krajine - 1930 m vysoká Jebel Jais, z vrcholu ktorej je nádherný panoramatický výhľad do okolia. Bez davov turistov si tu užijete autentickú atmosféru orientálnych bazárov, priezračne čisté more, skvelú kuchyňu aj nefalšované púštne dobrodružstvo. A keby sa vám predsa len zacnelo po vrave zábavných parkov, potom vás s otvorenou náručou privíta tretí najväčší aquapark sveta Ice Land.

Vyberte si zájazd do Ras al Khaimah

Plážová perla Fujairah

Shutterstock

Pokiaľ si chcete Spojené arabské emiráty vychutnať predovšetkým z pohodlia plážového lehátka, potom neváhajte a vydajte sa za krásami emirátu Fujairah, presláveného predovšetkým nádhernými plážami. Blankytne modré vody Ománskeho zálivu sú ideálne pre plážové radovánky, potápanie aj vodné športy. Zázemie luxusného hotelového rezortu môžete vystriedať za prehliadku hlavného mesta Fujairah s monumentálnou pevnosťou, výlet na niektorý z ostrovov alebo k vodopádom Al Wurrayah.

Pokojný Um Al Quwain

Shutterstock

Belostné pláže lemované palmami, rybárske dedinky a atmosféra na míle vzdialená hektickej Dubaji. Svojou malebnosťou vás poteší prírodná rezervácia Seneyah Island, v ktorej môžete vidieť početné kŕdle vtákov, zástupcov z ríše hmyzu, obojživelníkov i cicavcov. Akvária so vzácnymi druhmi morských živočíchov vrátane žralokov a morských korytnačiek si zblízka prezriete v Marine Research Centre, ležiacom v severnej časti Emirátu. Najväčším turistickým lákadlom je vodný park Dreamland, najväčší akvapark na Strednom východe, ktorý vám na ploche 250 tisíc metrov štvorcových ponúkne nespočetné množstvo tobogánov, šmykľaviek, bazény s umelými vlnami, divoké rieky, umelú sopku aj nekonečný bazén.

Trpasličí Ajman 

S rozlohou iba 260 kilometrov štvorcových nemôže Ajman konkurovať ostatným emirátom. S prehľadom ich však poráža čo do počtu turistov, ktorí sem mieria na jednodňový výlet z 20 kilometrov vzdialenej Dubaja. Získajú tu úhľadný balíček zážitkov všetkého druhu. Nasajú atmosféru tradičných trhov, okúsia to najlepšie z miestnej kuchyne, pokochajú sa krásou paláca v hlavnom meste a nahliadnu pod pokrievku výroby tradičných drevených lodí zvaných dhows. Zvyšný čas môžu stráviť na niektorej z tunajších rozprávkovo krásnych pláží, kde začínajú ako huby po daždi vyrastať luxusné hotelové rezorty.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.