Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Dovolenka bez davov: Kúsok raja pre introvertov

Destinácie pre introvertov

Destinácie pre introvertov Shutterstock

Ak vás nelákajú preplnené letoviská s plážami lemovanými dlhými radami pestrofarebných slnečníkov a hlučnými promenádami, máme pre vás pár tajných tipov. Aj v hlavnej turistickej sezóne môžete navštíviť okúzľujúce miesta, kde duša introverta jasá a na pláži vám budú robiť spoločnosť iba zrnká piesku.

Omán

Laguna Wadi Tiwi, Omán

Laguna Wadi Tiwi, Omán Shutterstock

Skúsení cestovatelia radi navštívia Omán skôr, než ich zomelú kolesá masového turizmu. Táto krajina vás poteší dobrou bezpečnostnou situáciou, autentickou atmosférou Orientu, skvelou kuchyňou, nízkou cenovou hladinou aj nádhernými plážami Perzského zálivu, lemovanými všadeprítomnými ďatľovými palmami. Tamojšia príroda okúzľuje rozľahlými údoliami, strmými kaňonmi aj vysokými pieskovými dunami. Jedinečnú atmosféru majú tradičné trhy voňajúce exotickým korením. Starobylá metropola Muscat poteší milovníkov histórie bohato zdobenými palácmi, mešitami aj spleťou úzkych uličiek s mnohými obchodíkmi, reštauráciami a kaviarňami.

Vyberte si z najvýhodnejších zájazdov do Ománu

Malta: ostrov Gozo 

Maltský ostrov Gozo

Maltský ostrov Gozo Shutterstock

Temne modrá voda Stredozemného mora omýva ostrov Gozo, nedobrovoľné útočisko bájneho Odysea. Slnečné počasie, dostatok zelene, pieskové aj kamienkové pláže, elegantné mestá, dokonalo fotogenické dedinky aj príjemne ospalá atmosféra sú spolu s množstvom trás pre peších aj cyklistov zárukou aktívne strávenej dovolenky.

Dovolenka v bežeckých topánkach: Destinácie pre runholikov

Prečítajte si aj:

Dovolenka v bežeckých topánkach: Destinácie pre runholikov

Bosna a Hercegovina

Národný park Sutjeska, Bosna a Hercegovina

Národný park Sutjeska, Bosna a Hercegovina Shutterstock

Tento balkánsky štát, susediaci s turisticky atraktívnejším Chorvátskom, Srbskom a Čiernou Horou, má svoje najlepšie roky ešte len pred sebou. Môže sa pochváliť nedotknutou prírodou, divokými riekami, duniacimi vodopádmi, pyramídami Slnka a Mesiaca, krištáľovo priezračným morom aj surovou krásou dedín a miest. Rozpálené ulice hlavného mesta Sarajeva sú žijúcou učebnicou dejepisu.

Taliansko: Liparské ostrovy

Vulkanické Liparské ostrovy

Vulkanické Liparské ostrovy Shutterstock

Taliansko býva považované za synonymum masového turizmu. Obzvlášť severná časť krajiny nie je samotárom príliš naklonená. O poznanie pokojnejšou atmosférou oplývajú Liparské ostrovy ležiace medzi Sicíliou a Kalábriou. Drsná vulkanická krajina siedmych ostrovov spolu s príjemným stredomorským podnebím sem vábi iba hŕstku skúsených cestovateľov, rybárov, vodomilov so záľubou v potápaní či šnorchlovaní a vyznávačov klasickej talianskej kuchyne. K oddychu zvádzajú menšie plážičky pokryté svetlým či vulkanickým pieskom aj novo vybudované geotermálne kúpele. Ostrovy sú vďaka svojej výnimočnosti zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Vydajte sa do Talianska: Kliknite pre výber zájazdov

Rodrigues

Pláž Bouteille, ostrov Rodrigues

Pláž Bouteille, ostrov Rodrigues Shutterstock

Nedotknutý kúsok raja, stratený v prehriatych vodách Indického oceánu si zamilujete na prvý pohľad nielen pre to, že je domovom obrých suchozemských korytnačiek, kaloňov aj tisíchlavých stád pestrosfarbených vtákov. Lenivé životné tempo domorodcov je príjemne nákazlivé a po niekoľkých dňoch prechádza do krvi aj cudzokrajným návštevníkom. Väčšina obchodov na ostrove zaviera iba niekoľko hodín po poludní a rozosmiatych predavačov nezriedka uvidíte na pláži v obležaní šantiacich potomkov. Tým najväčším luxusom, ktorý ostrov ponúka, sú ľudoprázdne pláže, vzduch voňajúci kokosom a temné nebo plné hviezd.

Tajomstvo dlhovekosti odhalené: 5 lokalít, kde žijú storoční mladíci a mladice

Prečítajte si aj:

Tajomstvo dlhovekosti odhalené: 5 lokalít, kde žijú storoční mladíci a mladice

Grécko: ostrov Kythira

Pláž Kaladi na gréckom ostrove Kythira

Pláž Kaladi na gréckom ostrove Kythira Shutterstock

Rodisko bájnej Afrodity si do dnešných dní uchovalo jedinečnosť. Ostrovania tu vítajú turistov s otvorenou náručou a typickú grécku pohostinnosť je cítiť na každom kroku. Pobrežie lemujú krásne pieskové aj kamienkové pláže. Nenájdete tu rušné promenády, pulzujúce letoviská ani plážové atrakcie. Za to si užijete nefalšovanú grécku kuchyňu, posvätnú atmosféru kláštorov aj priazeň všadeprítomných mačiek.

Last minute do Grécka za babku: Kliknite a vyberajte

Chorvátsko: ostrov Vis

Malebný ostrov Vik, Chorvátsko

Malebný ostrov Vik, Chorvátsko Shutterstock

Aj v tak turisticky exponovanej krajine akou je Chorvátsko, sú prístupné osamelé pláže, ľudoprázdne vinice, ospalé mestečka a globalizáciou nepoznamenaná tradičná kuchyňa. Jedným z takýchto miest je ostrov Vis, ležiaci juhozápadne od obľúbeného Hvaru. Návštevníci si tu môžu užívať vodné radovánky na niektorých z pieskových či kamienkových pláži, ukrytých v malebných zátokách. Biele víno, pestované na slnečných svahoch miestnych viníc, vyniká vysokou kvalitou aj skvelou chuťou.

Nielen láska prechádza cez žalúdok alebo aj Destinácie pre mäsožrútov

Prečítajte si aj:

Nielen láska prechádza cez žalúdok alebo aj Destinácie pre mäsožrútov

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.