Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Dokonalé prírodné divadlo: Ktoré žralokmi môžete pozorovať v Stredozemnom mori?

Shutterstock

Na pláže Stredozemného mora mieria každoročne tisíce turistov, túžiacich po kúpaní v slnkom prehriatom mori a pozorovaní pestrého života pod morskou hladinou. Možno aj vám niekedy napadla otázka : Môžem vo vodách Stredozemného mora stretnúť žraloka?

Vaše plážové radovánky však určite nenarušia ! Väčšina žralokov žije a loví na otvorenom mori, kde sa teplota vody pohybuje v rozmedzí 12 až 24 °C. Na jedálničku týchto vrcholných predátorov nájdete nepreberné množstvo rýb, chobotnice, morské vtáky, ale aj planktón či menšie morské cicavce. Ľudské mäso by ste tak na žraločom jedálničku hľadali márne. Zaujímalo by vás, aké nebezpečenstvo predstavujú žraloci pre bežných turistov a ako sa zachovať v prípade blízkeho stretnutia so žralokom? Na tieto aj ďalšie otázky vám s radosťou odpovieme.

PrehľadDôležitosť žralokovOblasti výskytuDruhy žralokovSprávanie v mori

Prehľad

Stredozemné more je vodná plocha, rozkladajúca sa medzi Európou, Afrikou a Áziou. Najhlbšie miesto Stredozemného mora by ste našli juhozápadne od gréckeho mesta Pylózu. Morské dno sa tu zvažuje až do ťažko predstaviteľných 5 000 metrov. Práve tieto temné hlbiny sú domovom aj loviskom obávaných morských predátorov. Napriek úžasne pestrej faune i flóre a minimálnej pravdepodobnosti stretnutia so žralokom, zaujíma mnohých turistov odpoveď na jedinú otázku: S ktorými druhmi žralokov sa môžem stretnúť v Stredozemnom mori?

Prečo sú žraloky dôležité pre ekosystém?

Žraloky zohrávajú kľúčovú úlohu pri udržiavaní rovnováhy morského ekosystému. Ako vrcholoví predátori pomáhajú regulovať populácie druhov koristi a čistia more a ocenány konzumáciou mŕtvych a umierajúcich zvierat. Ich prítomnosť tiež naznačuje zdravý a rozmanitý ekosystém. Preto je zachovanie a ochrana žralokov nevyhnutná na udržanie zdravia a stability oceánskeho ekosystému.

Aj keď v nás Hollywoodske filmy a senzačné novinové titulky posilňujú strach z potenciálneho žraločieho útoku, čísla hovoria jasne. V skutočnosti by sa mal báť skôr žralok. Vedecké štúdie dokazujú, že populácia žralokov v Stredozemnom mori klesla počas niekoľkých posledných desaťročí o alarmujúcich 95 percent. Z toho dôvodu je výskyt týchto krásnych zvierat skôr dôvodom na oslavu.

Nadmerný rybolov aj znečisťovanie oceánov ohrozujú prirodzené prostredie, ktoré je nevyhnutné pre zachovanie tohto druhu. Ich vyhynutie by zvýšilo počet rýb, ktorými sa živí a tým by bola ohrozená populácia menších rýb i mäkkýšov, čo by malo fatálne následky pre celý ekosystém. Až sa nabudúce počas svojej dovolenky ponoríte do blankytne modrých vôd Stredozemného mora, pamätajte, že ste svedkom dokonalého prírodného divadla. 

V ktorých oblastiach Stredozemného mora je najvyšší výskyt žralokov?

Shutterstock

Vo vodách Stredozemného mora žije celkom 47 druhov žralokov. Len zlomok z nich predstavuje pre človeka skutočnú hrozbu. Prirodzeným loviskom týchto fascinujúcich tvorov sú morské hlbiny. Chrbtová plutva, rozrážajúca plytké pobrežné vody môžete pozorovať len veľmi zriedka. Ak zablúdi žralok predsa len do blízkosti kúpajúcich sa ľudí, obvykle sa stane mediálnou hviezdou. Väčšina žralokov, ktorí sa objavia v teplých pobrežných vodách, je pre človeka úplne neškodná. Žraloky plytkým vodám skôr vyhýbajú. Až na pár pre človeka neškodných druhov, pre ktoré je domovom teplá voda pri koralových útesoch.

Za posledných 117 rokov bolo v Stredozemnom mori zdokumentovaných 118 útokov žraloka na človeka. Je nutné konštatovať, že išlo vo väčšine prípadov len o menšie incidenty. V rokoch 1902 až 2019 skončilo fatálne iba 16 prípadov. Aj keď odborníci a vedci zahrnú do svojich štatistík všetky známe útoky žralokov po celom svete (vrátane Austrálie, Afriky i USA), je oveľa pravdepodobnejšie, že vás usmrtí padajúci kokos, úder blesku alebo padajúci asteroid.

Luxusná dovolenka v Grécku: Najobľúbenejšie 5 hviezdičkové hotely

Prečítajte si aj:

Luxusná dovolenka v Grécku: Najobľúbenejšie 5 hviezdičkové hotely

Aké druhy žralokov žijú v Stredozemnom mori?

V blankytne modrých vodách, obklopujúcich populárne prázdninové destinácie, sú občas videné menšie druhy žralokov, najmä žraloky dlhoplutvé či žraloky modré, ktoré sú pre človeka úplne neškodné. Tieto veľmi plaché zvieratá útočia len veľmi zriedka. Keď už hovoríme o žralokoch a našej fascinácii týmito tvormi, väčšinou máme na mysli veľkého bieleho žraloka. Tohto vrcholného predátora, ktorý môže dosahovať dĺžku až 7 metrov, preslávil najmä film Čeľuste. Jeho výskyt je potvrdený aj v Stredomorí, kde preferuje predovšetkým pokojné vody Sicílskeho prielivu, Jadranu i Egejského mora. Blízkosť pobrežia ho však nijako neláka. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, s akými ďalšími druhmi žralokov sa môžete stretnúť v Stredozemnom mori.

Žralok biely

Najväčšia dravá paryba na svete je doma takmer vo všetkých oceánoch a malá populácia brázdi aj vody Stredozemného mora. Keď sa jeden päťmetrový exemplár ukázal pred niekoľkými rokmi pri pobreží baleárskeho ostrova Cabrera, južne od Mallorcy, šok aj prekvapenie bolo veľké. Faktom je, že žraloky bielé boli v minulosti v Stredomorí oveľa bežnejšie ako dnes. Žraloka bieleho rozoznáte od jeho príbuzných najmä podľa rešpekt budiacej dĺžky aj 300 ostrých trojuholníkových zubov, ktoré mu vyrastajú rovno v piatich radách. Ak príde počas lovu o niektorý z nich, nemusí si robiť starosti, po niekoľkých dňoch mu na mieste vypadnutého zuba narastie nový. V papuli veľkého bieleho žraloka sa počas 70 rokov dlhého života obmení až 20 000 zubov. Z jeho smrtiaceho zovretia tak obvykle nie je úniku. Fascinujúca je aj jeho rýchlosť – pri útoku dokáže zrýchliť až na 56 km/h.

Žralok sleďový

Už ste možno počuli teóriu o pádlujúcich surferoch, ktorí svojim tieňom pripomínajú žralokom tulene. Celosvetovo sú známe iba dva útoky žraloka sleďového na človeka a vždy išlo práve o surferov. Tento druh žraloka sa cíti najkomfortnejšie v hĺbkach okolo 700 metrov, kde si pochutnáva na tučných makrelách, treskách či sledoch.

Žralok modrý

Shutterstock

Tento druh žraloka môžete najčastejšie vidieť počas plavby na otvorenom mori – jeho tenké, svetlo modro sfarbené telo zaiste upúta vašu pozornosť. Vďaka veľkým prsným plutvám sú tieto žraloky dokonale prispôsobené životu v hlbinách. Môžu sa ponoriť až do hĺbky 350 metrov. Na ich jedálničku sú predovšetkým krevety, chobotnice, homáre, morské vtáky aj menšie druhy žralokov. Žraloky modré zvyčajne plávajú vo väčších skupinách, rozdelených podľa pohlavia i veľkosti. Samce a samice plávajú obvykle oddelene a v kŕdli panuje prísna hierarchia. Dominantní jedinci určujú smer a tým submisívnym patrí zadná pozícia. Na otvorenom mori bývajú žraloky modré obvykle veľmi zvedavé a nezriedka priplávajú na dosah lode. Šance na stretnutie v Stredozemnom mori sú však skôr mizivé.

Žralok hodvábny

Hoci by sa podľa názvu mohlo zdať, že žralok hodvábny by neublížil ani muche, opak je pravdou. Romanticky znejúce meno dostal podľa jemnej kože. Aj keď sú útoky tohto žraloka na potápačov skôr vzácne, je lepšie ho pozorovať z úctivej vzdialenosti. Agresívna povaha aj samotársky spôsob života môže mať v prípade nežiaduceho vyrušenia fatálne následky. Jedálny lístok tohto žraloka, vyskytujúceho sa najčastejšie v hĺbkach okolo 500 metrov, sa skladá z väčších rýb, ale aj slávok či chobotníc.

Baleárské ostrovy: Vychutnajte si pravú španielsku siestu!

Prečítajte si aj:

Baleárské ostrovy: Vychutnajte si pravú španielsku siestu!

Žralok kladivohlavý 

Shutterstock

Tvar tela žraloka kladivohlavého je natoľko špecifický, že si ho rozhodne nepomýlite so žiadnym iným. Strach naháňajúca hlava v tvare kladiva umožňuje kladivcom dokonalý 360-stupňový výhľad aj presné vnímanie hĺbky. Jeho potencionálna korisť sa tak musí mať naozaj na pozore. Útoky žraloka kladivohlavého na človeka sú veľmi ojedinelé a nekončia tragicky. Z iba sedemnástich celosvetovo zaznamenaných stretnutí neskončilo ani jedno úmrtím. Vďaka svojej záľube v plytkých vodách hrozí žralokom kladivohlavým spálenie pokožky slnkom. Fakt, že u nich nebol nikdy zaznamenaný prípad rakoviny kože fascinuje vedcov na celom svete. Koža spálená slnkom bez jediného melanómu, predstavuje fascinujúcu evolučnú adaptáciu aj veľkú nádej pre ľudstvo. Kladivohlavci vás presvedčia aj o tom, že aj žraloky vyznávajú rôzne plavecké štýly. Tento druh paryby preferuje plávanie na boku pod uhlom 50 až 75 stupňov.

Žralok piesočný

Ako meno tohto žraloka napovedá, najčastejšie sa s ním stretnete pri piesčitom dne, kde nepozorovane číha na nič netušiacu obeť. Počas jedného dňa dokáže skonzumovať až 45 kilogramov mäsa – o ľudské mäso však ani v najmenšom nestojí. Vyskytuje sa vo všetkých teplejších moriach a stretnúť sa s ním môžete aj v tom Stredozemnom, kde cez deň odpočíva a s príchodom noci sa vydáva za potravou. Od ostatných druhov žralokov sa odlišuje predovšetkým dlhými zubami, vytŕčajúcimi von z papule. Strach naháňajúci vzhľad je v rozpore s jeho plachosťou. Od roku 1580 bolo na celom svete zaznamenaných len 29 útokov na ľudí.

Žralok ostnatý alebo Dogfish

Malé a štíhlé žraloky  ostnaté s obľubou preskúmavajú teplé pobrežné vody. V Stredozemnom mori obvykle dorastajú len do dĺžky okolo pol metra. To vysvetľuje aj fakt, že doteraz nebol zaznamenaný žiadny útok tohto žraloka na človeka. Za svoje neobvyklé meno vďačí veľkým vyguleným očiam, pripomínajúcim roztomilého plyšového psíka. Nenechajte sa mýliť, títo žraločí trpaslíci predbehnú svojich väčších príbuzných svojou vynaliezavosťou. Pred atakmi predátorov sa bránia tým, že si naplnia brucho vodou a pôsobia tak mohutnejšie, než v skutočnosti sú.

Žralok tigrí

Tento žralok, ktorého telo zdobia neprehliadnuteľné pruhy, ktoré s postupujúcim vekom blednú, je veľký labužník. Na rozdiel od svojich príbuzných si s veľkou obľubou pochutnáva na morských korytnačkách. Prirodzene tak reguluje ich počty a tým chráni krehký podmorský ekosystém. Pravdepodobnosť, že počas potápania v Stredozemnom mori narazíte na žraloka tigrieho je veľmi malá. Keby sa vám to predsa len pošťastilo, potom si okrem pohľadu na toto gigantické zviera užijete aj pohľad na množstvo rybičiek aj ďalších morských živočíchov, ktorí sa trú o drsnú žraločiu kožu. Žralok im tak slúži ako plávajúci kozmetický salón, s pomocou ktorého sa zbaví ťažkých parazitov.

Cestujte bez obáv: Ponúkame komplexné cestovné poistenie

Žralok mako

Ďalším rekordérom žraločej ríše je krátko plutvý žralok mako. Až štvormetroví a 500 kilogramov vážiace žraloky dokážu vyvinúť najväčšiu rýchlosť v žraločej ríši. Zvláštne meno dostali podľa Maorov, pôvodných obyvateľov Nového Zélandu. V ich jazyku znamená mako „žraločí zub“. Tie dodnes nosia Maorovia ako súčasť tradičných náhrdelníkov. Okrem rýchlosti vynikajú títo žraloky ešte jednou zvláštnou zručnosťou - s prekvapivou eleganciou dokážu vyskočiť z vody. Možno si pamätáte na prípad, keď 140 kilogramový žralok mako vyskočil na palubu rybárskej lode a jej majiteľovi spôsobil nielen šok, ale aj nemalú škodu na vybavení plavidla. Výskyt žralokov mako v okolí Baleárskych ostrovov či Barcelony je dobrým znamením pre všetkých milovníkov krištáľovo čistého mora. Živia sa prevažne makrelami a tuniakmi.

Správanie sa v mori

Ešte stále máte obavu zo stretnutia so žralokom? Potápanie aj plávanie v Stredozemnom mori vám tento jedinečný zážitok ponúkne skôr ojedinele. Dokonca aj potápači, ktorí organizujú výpravy za týmito majestátnymi tvormi, sa po celodennej plavbe vracajú k brehu sklamaní. Pokiaľ by však k tejto veľmi nepravdepodobnej udalosti predsa len došlo, nezabudnite dodržať niekoľko základných bezpečnostných pravidiel.

  • Vyhnite sa ústím riek
  • Vypracte pole - ak zablokujete žralokovi únikovú cestu, bude sa cítiť ohrozený a s najväčšou pravdepodobnosťou zaútočí
  • Nezabudnite udržiavať očný kontakt
  • Pri surfovaní pokladajte ruky aj nohy na dosku
  • Dýchajte pokojne – zabránite tak panike
  • Nechoďte plávať veľmi skoro ráno alebo neskoro večer – vtedy sú žraloky najaktívnejšie
  • Pri kúpaní odložte lesklé šperky
  • Vyvarujte sa trhavým pohybom
  • Nekúpte sa v blízkosti rybárskych lodí
  • Vyhýbajte sa kalnej vode

Zdroj: ab-in-den-urlaub.de

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.