Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Cesty za českým a moravským vínom 2017

Plútarchos kedysi povedal, že víno je medzi nápojmi najušľachtilejšie, medzi liekmi najchutnejšie a medzi pokrmami najpríjemnejšie. Svätá pravda. A keď sa k nemu pripojí niečo dobré pod zub, napríklad tradičný frgál alebo chrumkavé slané tyčinky priamo z pece, je výsledný zážitok ešte úžasnejší. Vydajme sa na niektorý z obľúbených českých festivalov alebo vinobraní. Môžeme si byť istý, že okrem mlsného jazýčka potešíme aj oko a ducha vďaka bohatému kultúrnemu programu. Ponuka je naozaj pestrá. 

Znojemské historické vinobranie (15.–17. septembra 2017)

Tak ako každý rok, aj tento sa mesto Znojmo ponorí do minulosti a v jeho uliciach zavládne stredovek. Príďte ochutnať burčiak a zahryznúť si k nemu krehký trdelník, dozlatista opečené zemiakové lupienky alebo nejakú tú klobásku. Slávnosti, ktoré trvajú celé tri dny, zabavia deti aj dospelých. Pozrite sa na atraktívnu ohňovú show, rytierske turnaje, šermiarske súboje, prehliadku dravcov alebo populárny sprievod kráľa Jána Luxemburského, pri ktorom lietajú vzduchom zlaté peniažky. Keď nejakú mincu chytíte, môžete si ju schovať na pamiatku alebo použiť namiesto vstupenky na budúci rok. To už stojí za trochu nepohodlia v tlačenici. Znojemské vinobranie je skutočne veľmi navštevované, čo majú samozrejme na svedomí aj spevácke hviezdy, ktoré tu vystupujú. Tento rok sú vrcholmi programu interpreti Michal Hrůza, Ewa Farna a Vojta Dyk. Vstupenky je možné zakúpiť na mieste.

Václavský jarmark a Zámocké burčiakové slávnosti v Slavkove u Brna (23. septembra 2017)

Aj tento rok sa v zámockom parku v Slavkove u Brna uskutoční tradičný Václavský jarmark, a to od 9:00 do 17:00. Vstup je ako vždy voľný. V desiatkach stánkov si budete môcť zakúpiť rôzne dekoratívne predmety, remeselné výrobky alebo bižutériu. Potešte sa vynikajúcim burčiakom, trdelníkom, palacinkami alebo pečienkou a zažite krásnu jesennú atmosféru.

Sedlecké vinobranie (30. septembra 2017)

Zakončite vinársku turistickú sezónu zábavne a štýlovo na sedleckej slávnosti. Kúpte si lahodný burčiak, ochutnávajte víno a špeciality z grilu za doprovodu cimbalovej muziky Jožka Šumaře a hudobnej skupiny Apollo Lednice. Začína sa o 10.00 a vstup je zadarmo, tak to nezmeškajte!

Burčiakové slávnosti v Hustopečích (5.–7. októbra 2017)

Trojdňové oslavy vína v Hustopečích sú časom humoru, recesie, ale aj nových informácií. Chcete vedieť, čo je to Burčáková únia? Alebo ako vyzerá obria kvasinka vínna? Tiež sa dozviete ešte omnoho viac, a to v príjemne historickej atmosfére na Dukelskom námestí, kde v piatok 6. októbra vystúpi kapela Monkey Business. Vstupné zakúpite v predpredaji aj na mieste.

Festival vína v Českom Krumlove (od 20. októbra do 30. novembra 2017)

Festival vína Český Krumlov ponúkne tuzemské aj zahraničné vína, gastronomické lahôdky a posedenie s uznávanými sommeliérmi. Vstupenky sú trochu drahšie, v pestrom programe ale nebude chýbať ani príjazd sv. Martina a oslava svätomartinského vína, teda prvého vína tohto roku, s ktorým si podľa tradície môžete prvýkrát pripiť až na sv. Martina 11. novembra o 11 hodine.

Festival vína Český Krumlov

Slávnosť svätomartinských vín na Karlštejne (11. november 2017)

Aj na Karlštejne sa budú ochutnávať svieže svätomartinské vína, a to za zvukov cimbalovej muziky Žandár. Príďte si 11. 11. zaspievať a zatancovať do sály reštaurácie U Janů. Prvá fľaša sa otvára o 11:11.

Od 30. septembra do 1. novembra sa môžete zúčastniť aj Karlštejnského vinobraní a užiť si koncerty historickej, folkovej aj ľudovej hudby, šermiarske vystúpenia priamo na hrade aj v podhradí, stredoveký jarmok, výuku historických tancov, veľký rytiersky turnaj, vystúpenie trubačov a šašov, bravčové hody a mnoho, mnoho iných...

Tento rok sa nám otvára mnoho malebných ciest za kvalitným vínom. Termíny ďalších zaujímavých akcií hľadajte v kalendári na stránkach venovaných vínam z Moravy a Čiech. Prajeme vám dobrú chuť a nezabudnuteľné kultúrne zážitky.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.