Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Cestujte v čase: od praveku po stredovek

Napadlo vás niekedy, aké by to bolo vrátiť sa o niekoľko storočí, či tisícročí v čase späť? Vďaka dochovaným pamiatkam, nemým svedkom dôb dávno minulých, máte jedinečnú možnosť vzrušujúcu, i keď len pomyselnú cestu v čase podniknúť....

Pravek (3 mil – 4500 pr. n. l.)

Göbekli Tepe (Turecko)

Neďaleko tureckého mesta Urfa sa nachádza pozoruhodné archeologické nálezisko Göbekli Tepe (slovensky "Pupkatý kopec"). Práve tu bol objavený najstarší známy chrámový komplex, ktorý vznikol pred úctyhodnými 12 tis. rokmi. Pozoruhodná stavba je tvorená mnohotonovými vápencovými piliermi vytesanými z jedného kusu vápenca, ktoré sú zoskupené do kruhových útvarov. K akým účelom objekt dávnym civilizáciám slúžil, nie je presne známe, vedci a archeológovia sa však domnievajú, že mal spirituálny význam.

Göbekli Tepe (Turecko)

Göbekli Tepe (Turecko)

Ggantija Megalithic Temples (Malta)

Prehistorický chrám Ggantija ("Veža obrov") je najstaršou kamennou stavbou na svete. Unikátna svätyňa obrých rozmerov sa nachádza uprostred mimoriadnej archeologickej lokality v oblasti Xaghra na ostrove Gozo. Ggantija sa skladá z dvoch megalitických chrámových jednotiek, ktoré sú spojené mohutnou stenou do jedného objektu. Pamätník bol postavený behom niekoľkých storočí, pričom najstaršia časť pochádza z roku 3600 pr. n. l. Chrám bol vďaka svojím rozmerom dlho považovaný za dielo obrov, čo sa premietlo aj do jeho názvu. V Ggantiji boli nájdené rôzne predmety, okrem iného aj vzácne sošky, alebo ich časti, čo nazančuje, že svätyňa pravdepodobne slúžila k náboženským rituálom a uctievaniu.

Ggantija Megalithic Temples (Malta)

Ggantija Megalithic Temples (Malta)

Skara Brae (Škótsko)

Kamenná neolitická osada Skara Brae u severného pobrežia Škótska bola objavená v roku 1850 vo veľmi zachovalom stave,vďaka čomu je zaradená na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Pod mohutnými piesočnými dunami bolo ukrytých desať kamenných domov. Dedina bola obývaná medzi rokmi 3100 - 2500 pr. n. l. a je teda staršia mež egyptské pyramídy. O dedinu, či osadu sa v pravom slova zmysle nejedná, ide skôr o zoskupenie domov, či veľkých miestností zahĺbených do zeme a vymurovaných plochými kameňmi, bez akéhokoľvek spojiva. Jednotlivé miestnosti sú spojené spoločnou krytou chodbou. Vďaka chýbajúcim strechám máte jedinečnú možnosť nahlaidnuť zhora do vnútra samotných domčekov, dovnútra však môžete vojsť aj klasicky. V miestnostiach zostali zachované kamenné police, lôžka, odvodňovacie kanály, ohniská. Vzhľadom k veku nálezu a jeho zachovalému stavu sa jedná o skutočne ohromujúci nález celosvetového významu.

Skara Brae (Škótsko)

Skara Brae (Škótsko)

Starovek (4500 pr. n. l. – 6. stor. n. l.)

Pyramídy + Sfinga (Egypt)

Pyramídy a Sfinga patria nesporne k hlavným symbolom Egypta. Snaď každý návštevník ich pri svojej ceste videl, alebo prinajmenšom vidieť túžil. Nič nepreslávilo Egypt na svete tak, ako práve tieto fascinujúce pamiatky. Pyramídy v Gíze sú jedným zo Siedmych divov sveta. Na gizskej plošine sa nachádzajú 3 hlavné pyramídy, a to najväčšia a najstaršia Cheopsova (Veľká) pyramída vysoká necelých 140 metrov, ďalej Chefrénova (Rachefova) pyramída a najmenšia Menkaureova pyramída. Každá pyramída slúžila ako hrobka iného egyptského kráľa. Neďaleko Chefrénovej pyramídy stojí Sfinga - obrovská socha ležiaceho leva s ľudskou hlavou, vytesaná z jedného kusu kameňa, ktorá komplex pyramíd stráži.

Pyramídy + Sfinga (Egypt)

Pyramídy + Sfinga (Egypt)

Forum Romanum (Rím)

Forum Romanum (Foro Romano) je najstarším miestom v Ríme a tiež niekdajším centrom všetkého diania. Práve tu v dobách starovekého Ríma stáli baziliky, senát, mramorové chrámy, tržnica. Najvýznamnejšími pamiatkami Fora sú víťazné oblúky Tita, Augusta a Severa. Práve oblúk Septimia Severa patrí k najzachovalejším pamiatkam vo Fore. I keď bol postavený už v roku 203, stojí na rovnakom mieste, takmer nepoškodený dodnes. Vidieť môžete aj ďalšie pozostatky významných stavieb, napr. Chrám Venuše a Romy, Chrám Antonia a Faustiny, zvyšky Saturnovho chrámu, Baziliky Giulia a pod.

Forum Romanum (Rím)

Forum Romanum (Rím)

Chattušaš (Turecko)

Hlavné mesto chetitskej ríše, Chattušaš, bolo založené tajomým národom Chetitov okolo roku 2500 pr. n. l. na území dnešnjého Turecka. Celý areál je obohnaný šesťkilometrovými hradbami s niekoľkými vstupnými bránami, z ktorých najzachovalejšia je Levia brána (Aslan Kapisi). Mesto bolo vybudované v horách a plnilo tak funkciu nedobytnej pevnosti, v ktorej žilo vo svojej dobe až 50 tisíc obyvateľov. Chetiti stavali väčšinu stavieb z hliny a dreva, preto vo vnútri mesta žiadne pozostatky týchto stavieb nenájdete. Mestské hradby a nízke obvodové steny chrámov sú to jediné, čo sa zo skorej, určite zaujímavej architektúry, dochovalo. Veľkou senzáciou bol nález piatich obrovských knižníc s 35 tisícmi bronzových a hlinených doštičiek s klinovým písmom, ktorý bol uskutočnený v roku 1906. K rozlúšteniu písma prispel veľkou mierou aj český rodák Bedřich Hrozný, čím sa nezmazateľne zapísal do svetovej histórie.

Chattušaš (Turecko)

Chattušaš (Turecko)

Stredovek (6. – 15. storočie)

Mont Saint Michel (Francúzsko)

Mont Saint Michel, slovensky Hora svätého Michala, je jednou z najnavštevovanejších pamiatok Francúzska. Jedná sa o podivuhodné zoskupenie niekoľkých budov - gotického kláštorného komplecu, opátského chrámu, masívnych hradieb a malej dedinky. Všetky stavby boli vybudované na skalnatom ostrovčeku uprostred morskej zátoky medzi Bretaniou a Normandiou. Tajuplný ostrovček bol od roku 1879 spojený s pevninou viac než 900 m dlhou hrádzou, ktorá je od roku 2014 nahradená moderným, pevným mostom. Toto miesto sa môže pochváliť unikátnou prírodnou zaujímavosťou, a to najväčším rozdielom medzi prílivom a odlivom v celej Európe, ktorý činí až 15 metrov behom  šiestich hodín.

Mont Saint Michel (Francúzsko)

Mont Saint Michel (Francúzsko)

Hagia Sofia (Istanbul)

Hagia Sofia, alebo aj Chrám Božej múdrosti bol postavený pred viac než 1400 rokmi a je považovaný za symbol Istanbulu. Niekdajší byzantský svätostánok sa staval niekoľko desiatok rokov, dokončený a otvorený bol za vlády císara Justiniána I. Veľkého. V svojej dobe bol najväčšou kresťanskou stavbou sveta  a svoje prvenstvo si držal po niekoľko stroročí, než ho z pomyselného trónu zosadila katedrála v Seville. Unikátna stavba s vynimočným interiérom dnes slúži ako múzeum, v ktorm je však zakázané sa modliť, a to jak kkresťanom, tak aj moslimom.

Hagia Sofia (Istanbul)

Hagia Sofia (Istanbul)

Chichen Itza (Mexiko)

Starobylé mayské mesto Chichen Itza na polostrove Yucatán založil okolo roku 525 n. l. mayský kmeň Itzá. V dobách svojej najväčšej slávy bývalo jedným z najväčších mayských mestských centier na polostrove. najznámejšou stavbou je Kukulkánová pyramída, alebo aj chrám zasvätenia bohu prírodných živlov. Vovnútri pyramídy je ukrytá ešte jedna menšia pyramída s veľkou sochou mayského boha dažďa, menom Chaac Mool. Fascinujúce je i miestne observatórium, ktoré podáva svedectvo o obrovských astronomických znalostiach dávnej mayskej civilizácie. Pozostatky mesta Chichen Itza boli pred niekoľkými rokmi zaradené na zoznam novodobých siedmych divov sveta.

Chichen Itza (Mexiko)

Chichen Itza (Mexiko)

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Priali by ste si navštíviť túto lokalitu? Stačí si vybrať.