Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Cestovné poistenie: Neviditeľný strážca vašej dovolenky

Vedeli ste, že medzi najčastejšie riešené poistné udalosti v zahraničí patrí črevná viróza? Keď idete na dovolenku, väčšinou túžite po tom, hodiť starosti za hlavu a užiť si zaslúžené voľno. Aj keď nie ste fanúšik adrenalínových športov a tešíte sa dobrému zdraviu, treba počítať s tým, že niektoré veci jednoducho ovplyvniť nejdú, pretože ich píše sám život. Ale kto je pripravený, nie je zaskočený! Neočakávané situácie za vás vyriešia cestovné poistenie a vy si tak svoju dovolenku môžete užiť na maximum!

Cena poisteniaRizikové športyNastavenie poistkyPoistenie s deťmiChyby pri poistení

Čo ovplyvňuje cenu poistenia

Shutterstock

Na trhu je na výber mnoho druhov cestovného poistenia a jeho cena sa líši hlavne podľa toho, do akej destinácie máte namierené. Priplatíte si v prípade cesty do exotických krajín a vôbec najdrahšie je poistenie do Spojených štátov amerických, Kanady a Mexika, kde sú oproti zvyšku sveta náklady na zdravotnú starostlivosť až desaťnásobné. Hlbšie do vrecka siahnete aj pri destináciách ako je Dominikánska republika, Zanzibar alebo Kuba.

Ceny sa líšia aj podľa toho, ako je v danej krajine nastavený zdravotný systém. Našincov zvyknutých na slovenské zdravotníctvo potom možno prekvapí fakt, že v exotických destináciách typu Vietnam, Singapur alebo Dominikánska republika sa turista väčšinou nedostane do zariadenia, kde sú ošetrovaní miestni, ale vždy do súkromného zdravotníckeho zariadenia pre turistov. A tam si za starostlivosť o vás nechajú náležite zaplatiť. Toto pravidlo potom platí aj pri obľúbených prázdninových lokáciách ako Grécko, Turecko či Egypt.

Ďalším rozhodujúcim faktorom je potom dĺžka dovolenky a vek cestovateľov. Z tohto pohľadu rozlišujeme tri skupiny - deti do 15 rokov, dospelých medzi 15 a 69 rokov a seniorov nad 70 rokov, pričom deti majú poistenie lacnejšie, seniori naopak najdrahšie. Zároveň platí, že čím vyššia je cena zájazdu, tým viac sa vám poistka predraží, pretože jej súčasťou je aj poistenie storno poplatkov.

Cestujte bez obáv: Ponúkame komplexné cestovné poistenie

Šport na dovolenke

Shutterstock

Je logické, že pokiaľ sa chystáte na pokojný jogový pobyt, zaplatíte za poistku menej ako za adrenalínový lyžiarsky zájazd s freestyle lyžovaním a heliskiingom. Takzvané "rizikové športy" potom vašu peňaženku zaťaží najviac a každá poisťovňa má konkrétne druhy týchto aktivít individuálne vymenované vo svojich podmienkach. Existuje však skupina športových radovánok, ktoré sú nepoistiteľné a prípadné zdravotné komplikácie a ich úhrada je potom vždy na vašich pleciach. Spravidla medzi ne patrí cliff-diving, jachting na oceáne, lov exotickej divokej zveri, niektoré motoristické športy alebo potápanie pod ľadom.

Oslávte príchod jari dovolenku: Kam vyraziť v marci?

Prečítajte si aj:

Oslávte príchod jari dovolenku: Kam vyraziť v marci?

Ako si poistenie správne nastaviť

Shutterstock

Úrazové poistenie, poistenie zodpovednosti či proti strate batožiny, toto všetko by ste si mali postrážiť, než vyrazíte do zahraničia v ústrety novým zážitkom. Vymenované položky môžu niekedy byť nazývané ako pripoistenie a je dôležité ich mať v zmluve zahrnuté. K stornu zájazdu mávajú klienti poisťovní vo väčšine prípadov zahrnutú aj spoluúčasť, a to spravidla vo výške 20%. Zaobstarať si však môžete aj pripoistenie na nulovú spoluúčasť, kedy je klient plne kompenzovaný v prípade storna zájazdu a môže si tak svoju dovolenku užiť úplne bez starostí.

Počas pandémie začali poisťovne a cestovné kancelárie ponúkať špeciálne covidové pripoistenie, ktoré kryje aj preventívnu karanténu v destinácii, a tak v prípade, že si kvôli covidu musíte pobyt predĺžiť, nemáte s tým žiadne výdavky navyše. Vo chvíli, keď by čísla nakazených začali opäť rásť, sa určite oplatí aj táto možnosť. Klasikou je potom pripoistenie už spomínaného rizikového športu.

Keď so sebou máte aj malých cestovateľov

Shutterstock

Pokiaľ sú súčasťou vašej výpravy deti, berte na ne v otázke poistenia ohľad. Rodinám sa vždy oplatí komplexné poistenie vrátane storna. Každý rodič mnohokrát za život zažil situáciu, keď musel zo dňa na deň zrušiť svoje plány, kvôli detskej chorobe. V prípade, že sa vám toto stane pred odchodom na dovolenku, väčšinou necestuje nikto a zájazd sa stornuje. Zájazd k moru s dvoma deťmi vyjde v priemere zhruba na 2500 € a bez poistenia storna o celú túto čiastku prídete. U malých neposedov navyše existuje oveľa vyššie riziko úrazu, preto si ustrážte výšku čiastky pre liečebné limity. Je dobré mať ju nastavenú na čo najvyššiu možnú mieru.

Kde sa pri poistení najčastejšie chybuje

Shutterstock

Cestovné poistenie uzatvárajte už kvôli prípadným storno poplatkom s predstihom, a nie až na cestách. Či už sa vám v zahraničí prihodia akékoľvek problémy, vždy konzultujte ten najlepší postup s asistenčnou službou vašej poisťovne. Tiež u seba zakaždým majte všetky podklady k cestnému poisteniu. A nespoliehajte sa na celoročné poistenie, ktoré ste dostali ku kreditnej karte. Vo väčšine prípadov má takéto poistenie úplne nedostačujúci limit a liečebné náklady tu končia napríklad na 20 tisíc eur, alebo mimo Európy dokonca vôbec neplatia.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.