Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Casablanca - najväčšia mešita i tajomný ostrovček

Casablanca, Maroko

Casablanca, Maroko

Najväčším, nie však hlavným mestom Maroka je viac ako trojmiliónová Casablanca, ktorá dala názov rovnomennému kultovému hollywoodskemu trháku. Casablacna patrí k jednému z najeurópskejších miest v severnej Afrike, a to hlavne vďaka dobrej dostupnosti alkoholu, čo je v iných častiach Maroka nevídané. Je mestom kontrastov, kde sa moderné mrakodrapy prelínajú s tradičnou marockou architektúrou a starobylé medíny stoja vedľa trendových butikov a kaviarní. Mnoho starobylých pamiatok tu nenájdete, obdivovať môžete skôr moderné stavby, typickú marockú architektúru a koloniálne stavby v štýle art deco. O ďalších krásnych miestach v Maroku sa dozviete tu: Najkrajšie destinácie v Maroku.

Dovolenka v Marakeši

Najväčšia mešita Hassana II

Jedným z obľúbených turistických lákadiel je centrum mesta s najväčšou mešitou v krajine a jednou z najväčších mešít na svete, ktorá sa nachádza priamo na pobreží Atlantického oceánu. Mešita Hasana II nie je historickou stavbou, ale modernou, čo jej ale na atraktivite rozhodne neuberá. Pompézna stavba bola postavená pri príležitosti 60. narodenín kráľa Hassana II, jej dokončenie sa datuje k roku 1993. Minaret sa so svojou výškou 210m týči do diaľky, vďaka čomu je mešita považovaná za dominantu centra Casablancy. Táto náboženská stavba je krásna zvonku, avšak uchváti vás i vnútorná výzdoba plná drevorezieb, štukov, dlaždičiek a ďalších výsledkov práce majstrov svojho remesla.

5 dôvodov, prečo navštíviť Maroko

Prečítajte si aj:

5 dôvodov, prečo navštíviť Maroko

Stavba je skutočne obrovská, vnútorná modlitebná sieň pojme neuveriteľných 25 tisíc veriacich, nádvorie potom ďalších až 80 tisíc. Vstup je povolený aj nemoslimom, čo je v Maroku ojedinelý jav.

Mešita Hassana II

Mešita Hassana II

Katedrála Sacré Coeur

Rímsko-katolícka katedrála Sacré Coeur, ktorá stojí v blízkosti hlavného mestského parku Parc de la Ligue Arabe, je dielom francúzskeho architekta Paula Tournon. Postavená bola roku 1930 v neogotickom slohu art deco. V súčasnej dobe sa už k pôvodným účely nevyužíva, slúži ako centrum kultúry a zároveň ukazuje kombináciu európskej a maurskej architektúry.

Katedrála Sacré Coeur

Katedrála Sacré Coeur

Ostrovček Marabout de Sidi Abderrahmane

Na okraji Casablancy, len niekoľko desiatok metrov od pobrežia, sa nachádza maličký ostrovček Marabout de Sidi Abderrahmane. Až donedávna sa na neho dalo dostať po súši iba za odlivu, pred pár rokmi bol ale vybudovaný most, ktorý ho spojil s pobrežím. Maročania považujú ostrov za pútnické miesto, lebo tu bol pochovaný marocký svätec Sidi Abderrhamane Thaalibi. Ostrov má tajomnú históriu, je opradený mýtmi a legendami. Je domovom veštcov a rôznych ľudových liečiteľov, ktorých skromné obydlia nájdete v blízkosti hrobky svätca. Ak máte radi mystickú atmosféru, tajomné rituály a obrady, bude pre vás návšteva tohto pozoruhodného ostrovčeka silným emočným zážitkom.

Marabout de Sidi Abderrahmane

Marabout de Sidi Abderrahmane M. Rais

Koloniálna architektúra

Ako francúzska kolónia si Casablanca zachovala početné pamiatky v štýle art deco, pretože francúzski architekti boli týmto štýlom veľmi ovplyvnení. Mnoho budov je dnes doslova na spadnutie, ale veľké množstvo domov už bolo reštaurované a stále sa darí opravovať ďalšie a ďalšie vzácne pamiatky, ktoré neúprosne ohlodáva zub času.

Casablanca je najdôležitejším marockým prístavom a tiež najdôležitejším ekonomickým centrom v celej krajine. Toto moderné, živé mesto s dlhými prímestskými plážami, bohatým nočným životom, s bulvármi, ktoré lemujú obchody plné značkového tovaru, čo je turistami často opomínamé, čo je obrovská škoda. Ak cestujete za poznaním marockých krás všetkého druhu, nezabudnite si do svojho itinerára pripísať aj Casablancu a objaviť tak aj moderný, dynamicky sa rozvíjajúca kút Maroka.

Moderná Casablanca

Moderná Casablanca

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.