Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Bangkok sa nedá popísať, ten jednoducho musíte zažiť

Thajčania nazývajú svoju metropolu Krung Thep, teda „Mesto anjelov“. Bangkok je skutočným veľkomestom. Veľkosťou je porovnateľný s Prahou, ale obyvateľov tu žije nepomerne viac – necelých desať miliónov. V žiadnom, ani v najzabudnutejšom kúte Bangkoku preto nebudete sami. Všade sú ľudia. Masy ľudí. Vo dne aj v noci, na uliciach, v obchodoch, v chrámoch, palácoch, na vode aj na súši, skrátka všade. Keď prekonáte prvotný šok, čoskoro si na tento živý mumraj plný hlasitých zvukov, trúbiacich áut, tuktukov a hlavne obrovské, všetkými smermi prúdiace masy ľudí rôznych národností zvyknete a pochopíte, o čom nie len Bangkok, ale aj celé Thajsko vlastne je.

Prečo do Bangkoku?

Thajská metropola je významnou dopravnou spojnicou. Vaše lietadlo pristane práve v tomto dynamickom, rušnom veľkomeste plnom života. Bangkoku sa jednoducho nevyhnete, ani keby ste chceli. Mesto, v ktorom vládne všeobecný chaos a zmätok, plné neuveriteľných kombinácií vecí, ľudí, budov, farieb, zvukov vôní a chutí, mesto plné kontrastov, v ktorom supermoderné výškové komplexy striedajú obrovské územia provizórnych chatrčí, vás dostane. Ak chcete zažiť neopakovateľnú atmosféru ázijského veľkomesta, vydajte sa do Bangkoku.

Doprava v Bangkoku

Ak vás prekvapil mumraj v uliciach Bangkoku, chaos a nekonečné zápchy na cestách vás priam ohromia. Taxíky, motorizované trojkolky alebo tuktuky, mototaxi, preplnené, staré, neklimatizované, ale aj novšie, klimatizované autobusy, krik, trúbenie, to je každodenná realita bangkokských ciest. Všetka doprava je na naše pomery veľmi lacná, o pohodlí by sa ale dalo polemizovať. Najrýchlejšie sa z bodu A do bodu B dostanete elektrickým vlakom alebo metrom, ktoré ale prirodzene nejazdia všade. Obľúbeným riešením je aj jazda člnom či menším riečnym prievozom po rieke. Jedná sa o veľmi lacný druh dopravy, navyše vám nehrozí uviaznutie v dopravnej zápche.

Ubytovanie v Bangkoku

V Bangkoku nájdete tak luxusné, ako aj lacnejšie hotely, rôzne noclahárne, hostely, ubytovanie v súkromí, záleží na vašich požiadavkách a hlavne finančných možnostiach. Ceny ubytovania bývajú vyššie v hlavnej sezóne, ktorá je v Thajsku od novembra do februára.

Väčšina cestovateľov volí z finančných, ale aj časových dôvodov jednoduchšie formy ubytovania. Načo zbytočný, drahý komfort, keď izba slúži prakticky iba na prespanie. Jednu noc vydržíte aj v skromnejších podmienkach, mnohokrát so spoločnou kúpeľňou a toaletou pre viac izieb, ďalšiu noc už budete spať zas niekde úplne inde. Čiastky, ktoré takýmto ubytovaním ušetríte, môžu byť skutočne vysoké.

Takto nie!

Ale niekedy môže úroveň ubytovania prekvapiť aj odvážnejších cestovateľov. Naraziť môžete na nie príliš čisté izby s hmyzom a rôznymi hlodavcami, s tureckým záchodom a zdieľanými spálňami, navyše rozdelenými na mužskú a ženskú časť. Aj toto je Bangkok. Tento štýl ubytovania, aj keď iba na jednu noc, si asi každý rád odpustí. Šetriť áno, ale nie za každú cenu...

Ubytovanie v súkromí

Oproti tomu ubytovanie v súkromí skrýva za prijateľnú cenu omnoho väčší komfort. Navyše preniknete do bežného života miestnych a spoznáte tak Thajsko zas z iného uhla pohľadu. A to predsa cestovanie je.

Zaujímavé miesta v Bangkoku

Bangkok je takmer bezodnou studnicou vzácnych kultúrnych pamiatok, krásnych parkov, množstva tržníc, nákupných centier, luxusných hotelov a ďalších a ďalších zaujímavostí. Obzvlášť milovníci pamiatok si tu prídu na svoje. Mesto hrdo ukrýva päťsto chrámov, dvesto mešít a kostolov tu nájdete 88. Všetky pamiatky a zaujímavosti nemáte šancu vidieť, ak v Bangkoku neplánujete prežiť zvyšok života, tie najdôležitejšie z nich ale vynechať nesmiete.

Wat Ratchanadda a Loha Prasat

Wat Ratchanadda a Loha Prasat

Kráľovský palác

Bývalé sídlo thajských kráľov je obrovským komplexom palácov a chrámov. Celý areál je obkolesený hradbami, jeho rozmery sú neskutočných cca 500x400m. Kráľovský palác sa nachádza pri rieke v samotnom centre mesta. Obdivovať môžete tróniu sálu Chakri, strážnicu palácovej stráže, striedanie stráže v bielych uniformách, zbrojnicu a ďalšie zaujímavosti. Vstupné do celého objektu činí cca 400BTH (100BTH=cca 2,5 Eur).

Kráľovský palác

Kráľovský palác

Pri vstupe musíte dodržať základné pravidlá obliekania. Muži majú vstup povolený iba s dlhých nohaviciach a tričku alebo košeli s dlhým rukávom, ženy nesmú mať odhalené ramená a veľké výstrihy. Dlhé nohavice či sukňu si môžete na mieste aj požičať. Ak nemáte celé topánky, musíte si obuť do sandál ponožky. Módna polícia by sa asi nepotešila, ale z pohľadu Thajčanov a ich kultúry je všetko úplne v poriadku.

Chrám Wat Pho

Neďaleko kráľovského paláca narazíte na ďalší obrovský chrám, ktorého najväčším lákadlom je socha ležiaceho Buddhu (vstupné cca 100BTH). Tehlová socha pokrytá plátmi zlata je vysoká 15m, jej dĺžka činí úctyhodných 46m. Prísne pravidlá pre obliekanie platia aj tu.

Ležiaci Buddha

Ležiaci Buddha

Čínská štvrť (Phahurat)

Štvrť plná roztomilých obchodíkov, tržníc, módnych butikov, taoistických chrámov, čínskych lekární a bylinkárstiev, kľukatých, preplnených uličiek a hlavne stánkov s občerstvením je obľúbeným cieľom nielen turistov, ale aj miestnych obyvateľov. Ak túto štvrť navštívite v období niektorého z čínskych sviatkov, odveziete si nezabudnuteľné zážitky, pretože Číňania sláviť skutočne vedia...

Čínska stvrť

Čínska stvrť

Výlet po rieke Chao Phraya

Vidieť Bangkok z vodnej hladiny má svoje nesporné kúzlo. Rieka Chao Phraya spojuje Bangkok so susednou severnou provinciou Nonthaburi. Ak sa vydáte na výlet loďou, čaká vás pokojná plavba po kalných vodách rieky, ktorej brehy lemujú mnohé starobylé chrámy a ďalšie zaujímavé budovy. Zhliadnuť môžete aj kolové domy alebo obytné člny, v ktorých stále žijú obyvateľia, ktorí dosiaľ neopustili svoj starý spôsob života. Rieka má pre nich zásadný význam, slúži nielen k rybolovu, ale aj ako dôležitý dopravný uzol.

Tržnice v Bangkoku

Pri svojich potulkách mestom rozhodne nevynechajte návštevu niektorého z mnohých miestnych trhovísk. Ak chcete zažiť tú pravú, neopakovateľnú atmosféru Bangkoku, vhodnejšie miesto nenájdete. Na tržnicu sa vydajte až po zotmení, kedy prepuká tá pravá nákupná vrava. Sortiment na predaj je neskutočne rozmanitý. Okrem zeleniny, ovocia, mnohých druhov korenín, kvetín, rýb a všemožných suvenírov zoženiete napríklad šperky, o ktorých pravosti si nerobte prehnané ilúzie, či živé zvieratko. Najviac záujemcov sa vždy hromadí pri stánkoch s preslávenými thajskými jedlami, ktoré tu pripravujú priamo na ulici. Všadeprítomná zmes vôní nabáda každého návštevníka ochutnať niektorú z miestnych špecialít, ktoré sú pripravované z čerstvých surovín priamo pred jeho očami. Veď spoznávanie miestnej kuchyne k cestovaniu neodmysliteľne patrí. Bez toho by boli zážitky polovičné a toneplatí iba v Thajsku, ale naprieč všetkými štátmi a kontinentmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.