Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Ako sa pripraviť na dlhú cestu

Nepodceňte prípravu

Nepodceňte prípravu

Máte pred sebou dlhú cestu a premýšľate, ako sa na ňu čo najlepšie pripraviť? Nemáte tušenie, ako zabavíte seba, nieto Vaše deti? Skúsme spoločne rozobrať možnosti, ktoré sa nám ponúkajú.

Moja prvá dlhá cesta lietadlom

Jedného dňa sa mi naskytla príležitosť odletieť na Floridu. Vzhľadom na to, že do tejto doby som mala za sebou v lietadle len 3-4 hodiny po Európe, to bola výzva, ale aj nastávajúce obavy z dlhej cesty, navyše s prestupom v Londýne a Chicagu. Aj keď mi do teraz stačili na prípravu len 2-3 dni pred odletom, teraz nastala iná situácia. Ako správne zvoliť vybavenie príručnej batožiny, ktoré sa stále vecami plnilo a opäť zase vyprázdňovali. Nakoniec mi stačila dobrá kniha (ak idete do krajiny, ktorú ešte nepoznáte, odporúčam si zakúpiť sprievodcu - taká dlhá cesta je k poznaniu, ideálny), výhľad z okna, ktorý úplne milujem a sledovanie filmov, aj keď v angličtine. Nezabudnite tiež na teplejšie ponožky a šál (šatka) - v oblakoch je naozaj zima, hlavne od klimatizácie.

Cestovanie lietadlom

Cestovanie lietadlom

Ak máte na výber, voľte rokmi s krátkymi prestupmi, čakanie na letisku je tá najdlhšia časť z celej cesty.

Dlhá cesta autom či autobusom

Opakom je ale cesta autom či autobusom, kedy vo väčšine prípadov čítať nedokážem, navyše po niektorých cestách je cesta naozaj náročná.

Ako prvý vždy balím svoj malý overball, ktorý mám poväčšine cesty za chrbtom pre väčšie pohodlie a v noci mi slúži miesto vankúša. Či už idem kamkoľvek a čímkoľvek, je pre mňa dôležitý dostatok pitia a niečo málo k jedlu. Mladšia generácia si cestu kráti aj s flašou niečoho ostrejšieho, myslím ale, že ak to preženiete, síce nebudete mať nudnú cestu, ale do smiechu Vám tiež nebude.

Nezabúdajte, že ak sa vydáte na dlhšiu cestu automobilom, ktorú vo väčšine prípadov nepoznáte, je dobré, aby v aute boli minimálne 2 vodiči, ktorí sa v priebehu cesty môžu vystriedať kvôli únave. Na cestu sa dopredu dobre pripravte, pokiaľ nevlastníte GPS, kúpte si aktuálne automapy, nech dorazíte šťastne do cieľa. Nezabudnite sa tiež informovať o miestnych dopravných predpisoch a poplatkoch po ceste. A nakoniec? Nezabudnite si rezervu a samozrejme prekontrolujte aj ďalšie základné či povinné vybavenie automobilu.

Cestovanie v aute

Cestovanie v aute

Dlhá cesta s deťmi autom

Najdlhšia cesta, aj keď sa jedná o vzdialenosť treba 10 km, Vám príde s malými deťmi. Deti sú plné energie a dlho neposedia- Skúste s nimi hrať hry, na mňa to teda vždy fungovalo, napr. Jeden si myslí zviera a ostatný hádajú. Iní to zasa riešia prenosným DVD prehrávačom a rozprávkami, či tabletom s hrami. Dôležité sú tiež časté zastávky, aby sa ratolesti prebehli. Nájdite si napríklad po ceste zaujímavé miesta, ktoré deťom môžete ukázať a tým im cestu spríjemníte. Alebo choďte v noci, keď deti spia.

Cestovanie s deťmi

Cestovanie s deťmi

Dlhá cesta s deťmi letecky

Ak sa chystáte letieť do zahraničia napr. na dovolenku a máte malé deti, ktoré nie sú ešte tak samostatné a samy sa nezabavia, neodporúčala by som dlhé prelety medzi kontinentmi, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Myslite na to, že lietadlo nezastavíte a deti sa začnú ľahko nudiť a potom je taká cesta nepríjemná pre všetkých.

Nemajte z dlhých ciest obavy, všetko sa má skúsiť. Buď sa poučíte pre nabudúce, ako veci urobiť inak, alebo zistíte, že to nie je pre Vás to pravé, vždy si ale odnesiete nové skúsenosti.

TIP: ak sa chystáte na akúkoľvek cestu, baľte sa vždy podľa zoznamu a cestovné doklady minimálne trikrát prekontrolujte.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.