Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

7 zaujímavosti, ktoré ste pravdepodobne nevedeli o Kanárskych ostrovoch

Viete, ako dostali Kanárske ostrovy svoje meno? Uhádnete, ktorý z nich je domovom vianočnej hviezdy ? Uhádnete, kde nájdete najdlhší tieň na svete alebo čo znamená Tenerife v jazyku pôvodných obyvateľov? V nasledujúcich riadkoch sa dozviete niekoľko zaujímavostí, ktoré ste o tomto turistami obľúbenom atlantickom súostroví pravdepodobne nevedeli.

Pískanie ako jazyk na La Gomera

Alojera, La Gomera

Alojera, La Gomera Shutterstock

S trochou nadsádzky by sa dalo povedať, že turisti, ktorí nie sú obdarení talentom na cudzie jazyky, môžu ísť na druhý najmenší z Kanárskych ostrovov bez obáv a nepocítia jazykovú bariéru. Namiesto zložitej španielskej gramatiky vám postačí pískanie. Pred tisíckami rokov si ostrovania vytvorili vlastný originálny jazyk pískania. Široké údolia a členitý horský terén sú stále plné zvukov, ktoré dokážu rozlúštiť len tí šťastlivci, ktorých domovom je nedotknuteľne krásny, slnkom zaliaty ostrov La Gomera.

Vyberte si zájazd na Kanáre

Zasnežené Tenerife

Pico del Teide, Tenerife

Pico del Teide, Tenerife Shutterstock

Aj na ostrove večnej jari vás môže prekvapiť sneh. Nemusíte sa však obávať zasnežených plážových lehátok. Sneh pokrýva len vrchol tretej najvyššej sopky sveta Pico de Teide (3 718 m n. m.), ktorá pokrýva viac ako polovicu ostrova. Pri východe slnka vrhá hora tieň až do vzdialenosti 200 km (najdlhší tieň na svete). Práve snehová pokrývka dala názov celému ostrovu. Tenerife znamená v jazyku pôvodných obyvateľov ostrova "zasnežený".

Ekologické El Hierro

Roque Bonanza, El Hierro

Roque Bonanza, El Hierro Shutterstock

Nemusíte byť obrom, aby ste dokázali veľké veci! Presvedčí vás o tom trpasličí ostrov El Hierro. Panensky krásna príroda najmenšieho z obývaných Kanárskych ostrovov sa dostala pod ochranné krídla UNESCO. Prechádzky romantickou krajinou hmlistých hôr s nadmorskou výškou viac ako 1 000 metrov, potápanie sa do pestrofarebného podmorského kráľovstva a vychutnávanie vynikajúcej ostrovnej kuchyne si tu môžete vychutnať v ekologickom režime - väčšina energie potrebnej na prevádzku ostrova pochádza z prírodných zdrojov. Sila slnka, vody a vetra má teda na ostrove cenu zlata.

Cestujte bez obáv: Ponúkame komplexné cestovné poistenie

Tulene na Gran Canaria

Park Tamadaba, Gran Canaria

Park Tamadaba, Gran Canaria Shutterstock

Mohlo by sa zdať, že meno celému slnečnému súostroviu dali farebné kanáriky. Trpezliví pozorovatelia môžu v mohutných korunách stromov spozorovať vzácne modré kanárske pinky, nenápadné škovránky, divoké kanáriky a kriticky ohrozené datle veľké. Skutočným pôvodcom názvu ostrovov sú však tulene, ktoré žijú na Gran Canarii. Starí Rimania ich nazývali morské psy. Latinské slovo pre psa - canaria - dalo meno miestu, ktoré celoročne láka tisíce turistov túžiacich po dramatickej sopečnej krajine, lahodnom víne, medovo sladkom ovocí, uvoľnenej atmosfére, slanom morskom vzduchu a oddychu na slnečných plážach.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.