Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

7 dôvodov k návšteve ostrova Maurícius

Mauricius

Mauricius

Mark Twain mal zrejme pravdu, keď hovoril, že "Maurícius bol vytvorený ako prvý a až potom vzniklo nebo tak, že bolo skopírované od Maurícia." Malý tropický ostrov v Indickom oceáne leží východne od Madagaskaru a je dvakrát väčšia ako Hong Kong, má však len milión obyvateľov. Ponúka príjemné teploty, jemný vietor a dostatok slnečného svitu. Nájdete tu malebnú prírodu, rušné trhy aj zábavné festivaly. Zistite, prečo by ste mali Mauricius navštíviť aspoň raz.

1. Výborné jedlo

Mauritská kuchyňa je veľmi rozmanitá. Premietajú sa do nej vplyvy francúzskych, indických, afrických aj ázijských kuchýň, ktoré spoločne utvárajú jedinečné kulinárske zážitky. Ochutnajte napr. Lahodnú omáčku vindaye, pikantnú jahňaciu polievku halim, tradičný korenený chlieb plnený hráškom a podávaný s čatní a mnoho ďalšieho.

Mauritská kuchyne

Mauritská kuchyne

Hlavním vývozným artiklom Maurícia je cukrová trstina, sladká plodina životne dôležitá pre miestnu ekonomiku. Prezrite si staré cukrárne na ostrove, spoznajte tunajšiu históriu spracovania cukru a nezabudnite oceniť dôležitý vedľajší produkt - rum.

Plantáže cukrovej trstiny na Mauríciu

Plantáže cukrovej trstiny na Mauríciu

2. Vzrušující festivaly

Festivaly ako Thaipusam, Ganesh Chathurthi, Ugadi a čínsky Nový rok sú veľmi oslavované a každý z nich umožňuje nahliadnuť do rozličných kultúr, ktoré spoločne utvárajú Maurícius. Ak chcete zažiť najväčšiu hinduistickú púť mimo Indiu, naplánujte si návštevu ostrova počas osláv sviatku Maha Shivaratri alebo Veľkej Shivovej noci. Každý február sa zhruba 500 000 ľudí vydáva pešo k jazeru Grand Bassin, blízko ktorého stojí veľká socha boha Shivy (Mangal Mahadev). Môžete tiež navštíviť festival svetla Diwali, ktorý sa koná každý jeseň. Možností je skutočne celá rada.

Jazero Grand Bassin

Jazero Grand Bassin

3. Tradičný tanec Sega

Povzbudzujúce tradičný tanec pochádza z Afriky a pravidelne sa tancuje po celom ostrove. Je hudobným vyjadrením radosti a šťastia. Sega sa zvyčajne spieva v kreolskom jazyku, rodnej reči Mauricijců. Začína jemným vlnením na pomalú a vážnu melódiu. Postupne sa pohyb stáva živším, ako sa tempo zvyšuje. Pôvodné hudobné nástroje pomaly miznú a nahrádzajú sa konvenčným orchestrom. Avšak v dedinách pozdĺž pobrežia sa stále používajú tradičné nástroje ako ravanne, triangel, maravanne a gitara.

Tradičný tanec Sega

Tradičný tanec Sega

4. Pozoruhodné trhy

Predajcovia ovocia a zeleniny, remeselníci ponúkajúci svoje pekné výrobky, obchodníci s korením a potravinami v uliciach po celom ostrove, to je typický kúsok veselého maurícijského života. Ponuka miest, ktoré môžete navštíviť, aby ste si vychutnali jeho pestré čaro, zahŕňa trhy v Port Louis, Rose Hill a Vacoas, Quatre Bornes, Flacq, Curepipe a rybí trh na pláži v Grand Baie.

Rybí trh na pláži v Grand Baie

Rybí trh na pláži v Grand Baie

5. Dobrodružné aktivity

Ak vás už nudí polihovanie na slnku, vydajte sa na výlet do rezervácie Domaine de l'Étoile na štvorkolke alebo v bugine, na koni, horskom bicykli či proste len pešo. Vyrazte do dažďového pralesa, vyskúšajte náročný adrenalínový šport canyoning pri vodopádoch alebo jazdu na kajaku, windsurfing, kitesurfing aj plachtenie. To všetko môžete zažiť na slnečnom Mauríciu.

Skúste napríklad canyoning pri vodopádoch

Skúste napríklad canyoning pri vodopádoch

6. Raj milovníkov golfu

Golf sa stal na Mauríciu jedným z najvyhľadávanejších športov a patrí aj k hlavným atrakciám pre návštevníkov. Maurícius bol vlastne treťou krajinou na svete, kde sa začal hrať golf (po Spojenom kráľovstve a Indii). Bol tu prevádzkovaný už od roku 1902, kedy došlo k otvoreniu prvého golfového klubu členom kráľovského námorníctva. Golfový klub Mauritius Gymkhana je teda najstarším na južnej pologuli a štvrtým najstarším ihriskom na svete. Odvtedy platí že Maurícius je žiadanou golfovou destináciu, v ktorej sa nachádza prekvapivo vysoký počet ihrísk, od základných deviatich jamkových až po world-class golfové ihriská s osemnástimi jamkami, navrhnutá poprednými svetovými golfistov, ako je Ernie Els, Bernard Langer a David Leadbetter.

Golfové ihrisko na Mauríciu

Golfové ihrisko na Mauríciu

7. Farebné vrstvy piesku

Chamarel, malá dedina na Mauríciu, je veľmi obľúbená pre jedinečné farebné vrstvy piesku, ktoré tu možno pozorovať. Pôdu brázdia víry a striedajú sa na nej pruhy červených, zelených, žltých aj fialových odtieňov. Nie je celkom jasné, ako boli tieto unikátne rady farieb vytvorené. Niektorí sa domnievajú, že sa tak stalo ochladzovaním vulkanickej lávy pri rôznych rýchlostiach, iní vidia príčinu v prítomnosti rôznych oxidov kovov. Vyhľadávaným suvenírom bývajú skúmavky naplnené siedmich farebnými pieskami. Odvezte si so sebou domov kúsok Maurícia.

Chamarel - sedem farebnej krajiny

Chamarel - sedem farebnej krajiny

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.