Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

6 dôvodov pre návštevu Srí Lanky

Sigiriya - symbol Srí Lanky

Sigiriya - symbol Srí Lanky

Zlaté pláže, stúpajúce vlny, hmlisté hory, veľryby, majestátne minulosť a vrelé úsmevy, to všetko a oveľa viac utvára jedinečnú Srí Lanku. Tunajšie turistické strediská poskytujú množstvo rekreačných zážitkov. Hľadáte pokojnú dovolenku na slnkom zaliatej pláži? Chcete pozorovať voľne žijúce živočíchy? Prahnete po adrenalíne a túžite si vyskúšať dobrodružné športy? Na Srí Lanke vedľa seba koexistuje mnoho kultúr, po celý rok sa tu konajú rôzne slávnosti. Svetovo preslávená je tiež miestna pohostinnosť, nadchne výborná korenené jedlá aj množstvo sladkých pokrmov.

1. Rozmanitosť

Srí Lanka je malý zázrak zasluhujúci obdiv pre svoju rozmanitosť v každom aspekte života. Obklopujú ju rôznorodé prekrásne pláže s mnohými geografickými črtami, ako sú lagúny, mokrade, rieky a rôzne druhy džungle bohaté na divokú zver. V centrálnej oblasti sa zo zeme začínajú vynárať hory pokryté niekoľkými druhmi lesa. Sú tu však tiež pláne a čajové plantáže. Svahy brázdia dramatické vodopády. Verte, že je tu skutočne na čo sa pozerať.

Ćajovníkové plantáže

Ćajovníkové plantáže

2. Ľudia

Srí Lanka je multietnická, multináboženská a multikultúrnu spoločnosť. Hlavné etnické skupiny sú sinhálske a tamilské, pôvodne z indického subkontinentu. Potom sú tu moslimovia, ktorí sa usadili na ostrove od doby, kedy sa stal starobylým obchodným centrom. Podobne boli k ostrovu priťahovaní tiež Malajzíjci a Číňania. Existujú tu aj ďalšie komunity. Bez ohľadu na ich spoločenskú situáciu majú obyvatelia Srí Lanky priateľskú povahu, ktorá sa odráža v pretrvávajúcej usmievavej tvári a dychtivosti, s ktorou pomáhajú neznalým návštevníkom.

Rybár na Srí Lanke

Rybár na Srí Lanke

3. Kultúrne dedičstvo

Kultúrne bohatstvo Srí Lanky uznáva aj organizácia UNESCO, ktorá na svoj zoznam chránených pamiatok zahrnula šesť miestnych architektonických pamätihodností a dve prírodné pamiatky . Jedná sa o staroveké mesto Polonnaruwa, staroveké mesto Sigiriya, sväté mesto Anuradhapura, sväté mesto Kandy, staré mesto Galle a jeho opevnenia, zlatý chrám Dambulla, lesnú rezerváciu Sinharaja a oblasť centrálnej vysočiny.

Staroveké mesto Polonnaruwa

Staroveké mesto Polonnaruwa

4. Dobrodružstvo a športy

Dlhé pobrežie Srí Lanky je ideálnym miestom pre windsurfing, vodné lyžovanie, surfovanie, plachtenie, potápanie, šnorchlovanie aj plavby loďou. Predné vodné športoviská sa nachádzajú v meste Negombo na západnom pobreží, ďalej na juhozápadnom pobreží letovísk Wadduwa, Kalutara a Beruwela, na južnom a juhovýchodnom pobreží miest Bentota, Hikkaduwa, Galle, Unawatuna, Koggala, TANGALLA a Hambantota. Záujemcovia tu nájdu najmodernejšie vybavenie a profesionálny prístup.

Vyskúšajte niektorý z vodných športov

Vyskúšajte niektorý z vodných športov

Srí Lanka má takisto množstvo riek, lagún a "nádrží" (zavlažovacích jazier), takže nechýbajú príležitosti pre milovníkov kajakov a kanoe. Dvoma zvlášť populárnymi miestami sú v tomto prípade rieky Kalu Ganga a Kelani Ganga.

Rôznorodá krajina, divá zver a archeologické náleziská potom nabádajú k pešej turistike. Náučné chodníky zahŕňajú dažďový prales Sinharaja, národný park Horton Plains, pohoria Knuckles a prírodnú rezerváciu Hakgala Strict Nature Reserve. Skrátka neprídu ani záujemcovia o paragliding, horolezectvo, prieskum jaskýň a jazdu na horskom bicykli.

Srí Lanka priamo nabáda k turistike

Srí Lanka priamo nabáda k turistike

5. Festivaly počas roka

Pestrofarebné sviatky na Srí Lanke sa týkajú budhistického, hinduistického, moslimského aj kresťanského náboženstva. Tunajšie festivaly však pripomínajú tiež vľúdnosť miestnych obyvateľov a ich zmysel pre spev i rituály. Najviac turisticky orientovaným festivalom je Kandy Esala Perahera, konajúce sa v Kandy počas desiatich dní od neskorého júla do začiatku augusta. Vrcholí v noci zvanej Esala Poya. Perahera znamená "sprievod", a to je tiež presne to, čo sa odohráva v noci - čarovný sprievod bubeníkov, tanečníkov, akrobatov a slonov. Medzi hinduistické festivaly patrí Vel, prebiehajúci v júli v Kolombe.

Festival Kandy Esala Perahera

Festival Kandy Esala Perahera

6. Ayurveda a kúpele

Srí Lanka bola vždy miestom, ktoré osviežovala nielen telo, ale aj myseľ a ducha. Najpopulárnejší metódu obnovy a omladenie unavených tiel i duší prinášala po tisíce rokov Ayurveda - systém tradičného indického lekárstva praktizovaný aj v Česku. Programy pozostávajú z radu rastlinných liečiv a rôznych druhov kúpeľov a masáží spolu s očistnými a revitalizačnými technikami, ako je joga, meditácie a špeciálne diéty.

V súčasnosti má Srí Lanka rad kúpeľov, predovšetkým na západnom pobreží, ktoré poskytujú nielen Ájurvedu, ale aj ďalšie východné a západné terapie, ku ktorým patrí thajská masáž, vodoliečba, bylinné kúpele, kozmetické ošetrenie atď. Pre tých, ktorí hľadajú duchovnú výživu, sú k dispozícii aj kurzy meditácie.

Ayurveda na Srí Lanke

Ayurveda na Srí Lanke

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.