Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Vydajte sa preskúmať jedinečné UNESCO pamiatky Srí Lanky

Srí Lanka je štát nachádzajúci sa na ostrove Cejlón v juhovýchodnej Ázií, ktorý na svojom území skrýva až osem UNESCO pamiatok, z čoho šesť je kultúrnych a dve prírodné. Poďme sa na ne spoločne pozrieť!

Staroveké mesto Polonnaruwa (zapísané 1982)

Polonnaruwa sa stala po zničení Anuradhapury v roku 993 druhým hlavným mestom Srí Lanky. Okrem pamätných budov Brahmanov v sebe uchováva monumentálne zrúcaniny nádherného záhradného mesta, ktoré nechal postaviť kráľ Parakramabahu I. v 12. storočí. Môžete tu navštíviť napríklad múzeum Polonnaruwa alebo národné parky Minneriya a Kaudulla, ktoré sú prepojené dôležitým koridorom, umožňujúcim slobodný pohyb tunajším slonom.

Polonnaruwa

Polonnaruwa

Staroveké mesto Sigiriya (zapísané 1982)

Ruiny hlavného mesta, vybudovaného otcovražedným kráľom Kassapom I. (477–495), ležia na Levej žulovej skale vysokej 370m. Tá dominuje okolitej džungli a je obklopená pozostatkami rozsiahlej siete záhrad, nádrží a ďalších stavieb. Prístup do ruín umožňuje množstvo chodieb a schodísk, ktoré vystupujú z tlamy obrovského leva z tehál a omietky. Samostatný článok o Sigiriyi nájdete tu.

Sigiriya

Sigiriya

Sväté mesto Anuradhapura (zapísané 1982)

Posvätné mesto Anuradhapura bolo založené okolo štepu Budhovho figovníka, ktorý sem priniesol v 3 storočí pr. n. l. zakladateľ rádu buddhistických mníšok Sanghamitta. Politické a náboženské centrum Cejlónu rozkvitalo úctyhodných 1300 rokov, no po invázií v roku 993 bolo opustené. Veľkolepá pamiatka s palácmi, kláštormi a monumentami ostávala dlho ukrytá v džungli, dnes je ale opäť prístupná.

Anuradhapura

Anuradhapura

Sväté mesto Kandy (zapísané 1988)

Budhistické mesto Kandy, známe tiež pod označením Senkadagalapura, je jedným z najkrajších miest na Srí Lanke. Leží uprostred hôr. Bolo posledným hlavným mestom sinhálskych kráľov. Tí sa starali o rozkvet kultúry Dinahala viac než 2500 rokov, až do roku 1815, kedy bola Srí Lanka obsadená Britmi. Kandy je medzi turistami veľmi obľúbené, najmä preto, že je domovom posvätného zubného reliktu Budhu, ktorý sa nachádza v chráme. Pozornosť ale priťahuje aj miestna botanická záhrada.

Chrám Budhovho zuba, Kandy

Chrám Budhovho zuba, Kandy

Staré mesto Galle a jeho opevnenie (zapísané 1988)

Opevnené mesto Galle leží 113 km od súčasného hlavného mesta Kolombo. Je historickou, archeologickou a architektonickou pamiatkou, ktorá si aj po viac než 423 rokoch udržuje svoje jedinečné kúzlo vďaka rozsiahlej rekonštrukcií Archeologického ústavu Srí Lanka. Galle bolo na zoznam kultúrneho svetového dedičstva zapísané pre svoju unikátnu expozíciu „mestského súboru, ktorý ilustruje vzájomné pôsobenie európskej architektúry a juhoázijských tradícií od 16. do 19. storočia“.

Galle

Galle

Zlatý chrám Dambulla (zapísaný 1991)

Toto pútnické miesto pochádzajúce z 1. storočia pr. n. l. je najpozoruhodnejším jaskynným chrámovým komplexom na Srí Lanke. Tvorí ho päť svätýň – Devaraja Lena, Maharaja Lena, Maha Alut Viharaya, Paccima Viharaya, Devana Alut Viharaya – s odkvapkávacou linkou, aby interiéry ostali suché. Budhistické maľby na stropoch jaskýň majú zvláštny význam, rovnako ako 157 sôch. Návštevníci sa môžu do skalného chrámu dostať štyrmi schodmi. Ale najprv musíte prekonať dlhé žulové schody. Vstupné činí 10 USD.

Zlatý chrám v Dambulle

Zlatý chrám v Dambulle

Lesná rezervácia Sinharaja (zapísaná 1988)

Dažďový prales Sinharaja sa rozkladá asi 130 km ďaleko od Kolomba. Je svetovou biosférickou rezerváciou a domovom mnohých endemických druhov rastlín a živočíchov. Žije tu mnoho ohrozených druhov cicavcov, vtákov, plazov, obojživelníkov a pod. Najlepšia doba pre návštevu je od augusta do septembra a od januára do apríla. Dávajte ale pozor na krvilačné pijavice! Park je prístupný iba pešo. Dá sa k nemu dostať po cestách rôznej kvality z mesta Ratnapura. Cesta z Kolomba trvá asi štyri hodiny jazdy autom.

Sinharaja

Sinharaja

Stredná vysočina Srí Lanky (zapísaná 2010)

Centrálna vysočina Srí Lanky sa nachádza v južnej časti ostrova. Zahŕňa chránenú krajinnú oblasť Peak Wilderness, národný park Horton Plains a lesnú rezerváciu Knuckles Conservation Forest. Horské lesy, rozkladajúce sa v nadmorskej výške 2500 m, predstavujú domov pre nespočetné množstvo druhov fauny a flóry, vrátane ohrozených druhov, ku ktorým patrí lori štíhly či levhart cejlonský. V Peak Wilderness sa stále túla stádo slonov.

NP Horton Plains

NP Horton Plains

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.