Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Sigiriya – vystúpte až na vrchol Levej skaly

Levia skala – Sigiriya

Levia skala – Sigiriya

V samotnom srdci ostrova Srí Lanka (severne od Dambully) hrdo čnie nad horizontom 200 m vysoká, majestátna Levia skala – Sigiriya, pomenovaná podľa obrovskej sochy leva, z ktorej sa do dnešného dňa dochovali iba laby.

Stúpanie k budhistickému kláštoru na vrchol

Stúpanie k budhistickému kláštoru na vrchol

Na jej vrchole sa nachádzajú pozostatky rozsiahleho palácového komplexu, vybudovaného podľa legendy v 5. storočí kráľom Kasyapu, ktorý sa potom, čo zavraždil otca, usídlil na skale a kruto vládol krajine dlhých 18 rokov. Kasayapov brat Magallan chcel pomstiť otcovu smrť a povolal početnú armádu. Kasyapu v strachu zo zatknutia spáchal samovraždu. V skutočnosti tu stál o niekoľko storočí skôr budhistický kláštor, ktorý čakal na svoje znovuobjavenie až do 19. storočia.

Levia skala – Sigiriya

Levia skala – Sigiriya

V dnešných dňoch je Sigiriya považovaná za najvýznamnejšiu pamiatku v krajine (v roku 1982 bola zaradená na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO) a po vystupaní strmého schodiska (600 schodov) sa pred návštevníkmi rozprestrie rozsiahly areál kráľovských záhrad, levia skala vystupujúca z tropickej džungle, dychberúci výhľad na pôdorys celého paláca (kamenný trón, nádrže na vodu) aj najväčší skvost celého objektu – unikátne maľby polonahých sigrijských dievčat, ktorých výrazné krivky potešia zrak nejedného muža. Portréty pôvodne pokrývali celú skalu a znázorňovali rozsiahly hárem kráľa Kasyapy alebo uctievané bohyne vznášajúce sa na obláčikoch. Z pôvodných 500 fresiek sa do dnešného dňa dochovalo iba 21 portrétov.

Maľby polonahých sigirijských dievčat

Maľby polonahých sigirijských dievčat

Zaujímavým spestrením sú tiež tlupy divokých makakov, žobrajúcich o niečo na zjedenie.

Žobrajúce makaky v záhradách

Žobrajúce makaky v záhradách

Kráľovské záhrady sú rozdelené do troch častí. Vodná záhrada upúta predovšetkým spleťou jazierok, zavlažovacích kanálov či vodotryskov (niektoré sú doposiaľ funkčné), usporiadaných do zaujímavých geometrických obrazcov. Záhrada kameňov je tvorená mnohými obrovskými balvanmi a menšími úlomkami skál, ktoré sú rozmiestnené do náhodných obrazcov vytvárajúcich zaujímavý protiklad symetrickej spodnej záhrade. Za pozretie stoja aj pozostatky obydlí dávnych mníchov. Terasové záhrady sú ohraničené priestornými skalnými prevismi, z ktorých je nádherný panoramatický výhľad do krajiny.

Terasové záhrady

Terasové záhrady

Ďalšou zastávkou sú zrkadlové steny s tisíckami vyrytých odkazov od návštevníkov zo 7. až 13. storočia, ktorých preklady sú k nahliadnutiu v neďalekom múzeu. Odmenou za krkolomný zostup zo skaly môže byť pohľad do jedinečného jaskynného komplexu Kobrí plášť, ktorý vďačí za svoj názov podobnosti s obávaným hadom. Za pozornosť stoja pozoruhodne zachovalé kvetinové maľby a nápisy z 2. storočia.

Kobria kapucňa

Kobria kapucňa

Vstup do areálu je spoplatnený (3690 lkr v prepočte cca 21 Eur) a pre návštevníkov je k dispozícií sociálne zariadenie, občerstvenie, obchod so suvenírmi, požičovne dáždnikov či slnečníkov a novopostavené múzeum, zaujímavo zakomponované do krajiny. Je nutné mať sa na pozore pred niektorými miestnymi sprievodcami, ktorí ponúkajú svoje služby veľmi sugestívne a môžu svojím neodborným výkladom či ponukou suvenírov znepríjemniť chvíle strávené na tomto magickom mieste. Počas celej prehliadky si môžete všimnúť gigantické osie hniezda prilepené na skalách (návštevníci sú na ich výskyt upozorňovaný varovnými ceduľami).

Gigantické osie hniezda

Gigantické osie hniezda

Ideálnou dobou pre návštevu komplexu je skoré ráno alebo podvečer. V túto dobu tu ešte nie sú davy turistov a je možné si naplno vychutnať atmosféru posvätnej hory. Mäkké svetlo zapadajúceho či vychádzajúceho slnka dodáva miestu náležitú majestátnosť a okrem rozsiahlych plání stoja za pozretie aj početné pohoria a okolie mesta Kanda. Sigiriya je veľmi obľúbená aj medzi miestnymi obyvateľmi, ktorí ju považujú za posvätnú.

Západ slnka z Levej skaly

Západ slnka z Levej skaly

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.