Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

10 stratených miest, ktoré vás nadchnú

Svet je plný tajomstiev, záhadných kútov a stratených miest, ktoré by rozhodne nemali byť zabudnuté, pretože nám stále majú čo povedať o svojej pohnutej histórií. A okrem toho sú úchvatné na pohľad. A ktoré že to sú? Uvedieme ako príklad desať najpôsobivejších.

1. Machu Picchu, Peru

Tajomné ruiny Machu Picchu sa radia k novým siedmim divom sveta. Majestátne mesto stojí nad riekou Urubamba, na kopci medzi pohorím Andy 7000 stôp nad hladinou mora. Mnohí turisti a prieskumníci sa zhodujú, že v nich vyvolalo magické emócie. Zapozerajte sa na tunajšie chrámy, polia, terasy či kúpele a budete si pripadať, ako by ste odcestovali do iných dôb.

Machu Picchu, Peru

Machu Picchu, Peru

2. Angkor, Kambodža

Angkor, jedno z najvýznamnejších starovekých miest na svete, je pozemskou reprezentáciou hory Meru, ktorá je v podstate Olympom hinduistickej viery a príbytkom bohov. Chrámy sú dokonalým spojením tvorivých ambícií a duchovnej oddanosti. Kambodžský „bohovia-králi“ usilovali vždy o prekonanie svojho predchodcu veľkosťou, rozsahom či symetriou, čo nakoniec vyvrcholilo v najväčšiu svetovú cirkevnú stavbu, Angkor Wat. Chrámy sú zdrojom inšpirácie a národnej hrdosti a dnes aj pútnickým miestom.

Angkor, Kambodža

Angkor, Kambodža

3. Tikal, Guatemala

Národný park Tikal zahrňuje 575 km2 pralesa a tisíce zničených konštrukcií. Centrálna časť starobylého mesta obsahuje 3 000 budov a pokrýva asi 16 km2 . Tikal v priebehu stáročí dorástol na významné slávnostné, kultúrne a obchodné centrum. Väčšina mestských chrámov bola postavená počas 8. storočia n. l., kedy sa Tikal stal najväčším mayským mestom na svete.

Tikal, Guatemala

Tikal, Guatemala

4. Petra, Jordánsko

Skalné mesto Petre je jedným z najznámejších archeologických nálezísk na svete. Nachádza sa 240 km južne od hlavného mesta Ammán. Je nepochybne najcennejším pokladom Jordánska a jeho najväčšou turistickou atrakciou. Petra je známa ako ružové, respektíve červené mesto. Túto prezývku získala vďaka nádhernej farbe skaly, z ktorej boli vytesané tunajšie budovy.

Petra, Jordánsko

Petra, Jordánsko

5. Teotihuacan, Mexiko

Tento komplex úžasných pyramíd je jedným z najnavštevovanejších miest v regióne. Nachádza sa približne 50 km severovýchodne od Mexico City. Je známy predovšetkým svojimi dvomi masívnymi pyramídami. Pirámide del Sol (Pyramída Slnka) a Pirámide de la Luna (Pyramída mesiaca), ktoré dominujú pozostatkom metropoly.

Teotihuacan, Mexiko

Teotihuacan, Mexiko

6. Pompeje, Taliansko

Pompeje boli pred takmer dvoma tisíckami rokov pochované pod spalujúcim prachom a popolom sopky Vezuv. Dnes sem turisti prichádzajú, aby si prehliadli nedotknuté chrámy, zachovalé maľby na stenách, pôsobivý kamenný amfiteáter, ale predovšetkým fascinujúce zakonzervované telá obetí.

Pompeje, Taliansko

Pompeje, Taliansko

7. Vijayanagara, India

Zrúcaniny Vijayanagara v malej dedinke Hampi v okrese Ballari patria k najobľúbenejším destináciám v Karnátake. Pamiatková rezervácia bola v roku 1986 prehlásená za svetové kultúrne dedičstvo. Táto skupina pamiatok, rozprestierajúca sa na ploche asi 26 km2 s viac než tisíckou stojacich a čiastočne zničených štruktúr, dnes existuje ako pozostatok slávneho stredovekého hlavného mesta Indie.

Vijayanagara, India

Vijayanagara, India

8. Mesa Verde, Colorado, USA

Národný park Mesa Verde v dnešnej dobe zahrňuje viac než 4000 chránených archeologických nálezísk, vrátane šiestich skalných obydlí. Ohromujúca krajina juhozápadného Colorada v blízkosti Štyroch rohov (tzn. bodu, v ktorom sa stretávajú hranice štyroch štátov) dotvára pôsobivé pozadie pri prechádzke parkom.

Mesa Verde, Colorado, USA

Mesa Verde, Colorado, USA

9. Timgad, Alžírsko

Timgad leží na severných svahoch hôr Aurès, 480 km juhovýchodne od hlavného mesta Alžír a je dokonalým príkladom rímskej kolónie vytvorenej ex nihilo (tzn. z ničoho) cisárom Trajanom okolo roku 100 n. l. Ruiny predstavujú jeden z najlepších existujúcich dôkazov toho, aké pozoruhodné bolo rímske plánovanie miest.

Timgad, Alžírsko

Timgad, Alžírsko

10. Sukhothai, Thajsko

Kráľovstvo Sukhothai rozkvitalo od polovice 13. storočia do konca 14. storočia. Toto obdobie je často vnímané ako zlatý vek thajskej civilizácie. Náboženské umenie a architektúra tejto éry sú považované za najklasickejší thajský štýl. Čiastočne prestavané ruiny tvoria jedno z najviac navštevovaných starovekých miest v Thajsku.

Sukhothai, Thajsko

Sukhothai, Thajsko

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.