Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

10 najkrajších múzeí sveta

Nie je nad to potešiť ducha kultúrnymi zážitkami a oko zas krásnymi stavbami a umeleckými dielami. Prečo by ste nemohli navštíviť múzeum, ktoré vás očarí nielen zaujímavými exponátmi, ale aj samotnou budovou, ohromujúcou už na pohľad? Takých neobyčajných múzeí vám teraz predstavíme hneď desať!

1. Prírodovedecké múzeum, Londýn, Anglicko

Pohľad na nádhernú budovu s terakotovou fasádou vracia návštevníka do čias viktoriánskeho Anglicka. Prírodovedecké múzeum by stálo za pozretie aj bez svojich lákavých expozícií, divízie cicavcov a slávnej kostry Diplodoca. Samotná vstupná hala je umeleckým dielom nesmiernej krásy.

Vstupná hala Prírodovedeckého múzea, Londýn

Vstupná hala Prírodovedeckého múzea, Londýn Mdbeckwith

2. Umeleckohistorické múzeum, Viedeň, Rakúsko

O nič menej úchvatná nie je hlavná budova Umeleckohistorického múzea vo Viedni, ktoré patrí k najvýznamnejším múzeám umenia v Európe. Hala so schodiskom, vykladaná mramorom a zdobená zlatom, vzbudzuje úžas. Rovnako obdivuhodné sú jednotlivé expozície a sály. 

Umeleckohistorické múzeum, Viedeň

Umeleckohistorické múzeum, Viedeň

3. Musée d'Orsay, Paríž, Francúzsko

Parížske múzeum na ľavom brehu Seiny sa nachádza iba čo by kameňom dohodil od ďalšieho skvostu, slávneho Louvru. Bolo zriadené v historickej staničnej budove, vďaka čomu pôsobia jedinečným dojmom tak jeho exteriéry, ako aj interiéry. Láka predovšetkým zbierkou impresionistov, ku ktorým patrí aj Claude Monet a Paul Gauguin.

Musée d'Orsay, Paríž

Musée d'Orsay, Paríž

4. Museo di Palazzo Vecchio, Florencia, Taliansko

Na námestí Piazza della Signoria sa okrem Neptúnovej fontány a haly Loggia dei Lanzi nachádza Palazzo Vecchio (Starý palác) s replikou Michelangelovho Dávida pri vchode. Jedná sa o jednu z najatraktívnejších budov Florencie. Prehliadka múzea zahŕňa Sálu piatich stoviek s krásnymi freskami, luxusné miestnosti, halu s mapami a je skutočne nezabudnuteľným zážitkom.

Museo di Palazzo Vecchio, Florencia

Museo di Palazzo Vecchio, Florencia

5. Štátne historické múzeum, Moskva, Rusko

Pompézne múzeum ruskej histórie stojí na Červenom námestí. Oficiálne bolo založené v roku 1872 a verejnosti sa otvorilo v roku 1883. Medzi najpozoruhodnejšie položky, ktoré má múzeum k dispozícií, patria rukopisy zo 6. storočia, ruská ľudová keramika, rôzne drevené predmety a nábytok, drahé kovy atď.

Štátne historické múzeum, Moskva

Štátne historické múzeum, Moskva

6. Ermitáž, Petrohrad, Rusko

Ermitáž patrí k najväčším múzeám v Rusku. Kolekcie sú umiestnené v komplexe historických budov, do ktorých patrí Malá Ermitáž, Stará (Veľká) Ermitáž, Nová Ermitáž, Ermitážske divadlo, Menškovov palác, budova generálneho štábu a v neposlednom rade monumentálny Zimný palác, bývalé sídlo ruských cárov a architektonický skvost predstavujúci elegantný pomník barokového štýlu v ruskom umení z polovici 18. storočia.

Ermitáž, Petrohrad

Ermitáž, Petrohrad

7. Múzeum Kariye (Kostol Chora), Istanbul, Turecko

Turecký výraz Kariye je odvodený od starovekého gréckeho slova Chora, čo znamená „mimo mesto“. Mozaiky a fresky na Chore predstavujú prekrásne pamiatky z posledného obdobia byzantskej maľby (14. storočie). Po dobytí Istanbulu v roku 1453 bol kostol prestavaný na mešitu, ktorá bola v roku 1945 premenená na múzeum.

Múzeum Kariye, Istanbul

Múzeum Kariye, Istanbul

8. Palác Potála, Lhasa, Tibet

Veľkolepý palác Potála by ste našli na Červenej hore v tibetskom meste Lhasa. V roku 1994 bol zapísaný na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Obrovské množstvo pamiatok a fresiek odhaľuje všedný život obyvateľov aj základy tibetského buddhizmu. Stavba sa delí na Červený palác, ktorý slúži čisto náboženským účelom a Biely palác, postavený pre záujmy svetské a ako rezidencia dalajlámu.

Palác Potála, Lhasa, Tibet

Palác Potála, Lhasa, Tibet

9. Múzeum Erawan, Samut Prakan, Thajsko

Stavba bola dokončená v roku 2002 a je pomenovaná podľa bájneho trojhlavého slona boha Indrah, ktorého obrovská medená socha stojí priamo na streche múzea. V múzeu sú umiestnené neoceniteľné zbierky starobylých náboženských objektov, ktoré patria Khun Lek Viriyapantovi, majiteľovi múzea.

Múzeum Erawan, Samut Prakan, Thajsko

Múzeum Erawan, Samut Prakan, Thajsko

10. Múzeum umenia v Tigre, Buenos Aires, Argentína

Tigre je od centra Buenos Aires vzdialené asi 30 km. Museo de Arte Tigre (MAT) sa nachádza v budove francúzsko-talianskeho štýlu a okrem dychvyrážajúceho exteriéru sa môže chváliť bohatou zbierkou venovanou argentínskemu figuratívnemu umeniu 19. a 20. storočia.

Múzeum umenia v Tigre, Buenos Aires

Múzeum umenia v Tigre, Buenos Aires fnervi

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.