Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Zaujímavosti Kapského Mesta

Kapské mesto, JAR

Kapské mesto, JAR

Kapské Mesto je druhým najväčším mestom Juhoafrickej republiky a hlavným mestom provincie Západné Kapsko. Vďaka svojim prírodným unikátom, ku ktorým patrí napríklad Stolová hora či mys Dobrej nádeje, býva označované za jedno z najkrajších miest na svete. Taktiež príjemná klíma, pomerne dobre rozvinutá infraštruktúra a samozrejme jedinečné architektonické dedičstvo činí z Kapského mesta obľúbený turistický cieľ. Zoznámte sa s jeho najzaujímavejšími miestami a pamiatkami.

Hrad Dobrej nádeje

Hrad Dobrej nádeje (Castle of Good Hope) je najstaršou budovou v Kapskom Meste, jej prvý kameň bol položený 2. januára 1666. Táto baroková pevnosť bola dokončená v apríli 1679. V budove sa nachádzalo všetko možné, od kostola cez pekárne a obytné miestnosti až po rôzne dielne, obchody a väzenské cely. V roku 1936 bol hrad vyhlásený za národnú pamiatku.

Hrad Dobrej nádeje

Hrad Dobrej nádeje

Robben Island

Ostrovček Robben Island bol v roku 1999 zapísaný na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Leží asi 10 km od pobrežia južnej Afriky a je turisticky veľmi atraktívny. Niekdajšia väznica, v ktorej bol väznený aj juhoafrický prezident Nelson Mandela, dnes slúži ako múzeum.

Väznica Robben Island

Väznica Robben Island

Stolová hora

K najznámejším prírodným pozoruhodnostiam Kapského Mesta patrí Stolová hora. Turistickú návštevnosť významne zvýšila výstavba lanovej dráhy, ktorá stúpa až k plochému vrcholu, na ktorom sa nachádza reštaurácia aj obchod so suvenírmi. Hora, po ktorej zelených svahoch vedie asi 400 chodníkov, je súčasťou Table Mountain National Park, národného parku zaradeného na Zoznam prírodného dedičstva UNESCO.

Stolová hora nad Kapským Mestom

Stolová hora nad Kapským Mestom

Mys Dobrej nádeje

Mys Dobrej nádeje je ostrý pevninský výbežok na konci hornatého Kapského polostrova. Celá oblasť okolo neho je súčasťou prírodnej rezervácie "Cape of Good Hope". Úzky úsek krajiny, posiaty krásnymi údoliami, zátokami a plážami, obsahuje zmes rozmanitej a unikátnej fauny i flóry. V rezervácii sa nachádza aj maják Cape Point, ponúkajúci úchvatné výhľady.

Mys Dobrej nádeje

Mys Dobrej nádeje

Národná botanická záhrada Kirstenbosch

Botanickú záhradu Kirstenbosch pri južnom úpätí Stolovej hory venoval Kapskému Mestu britský koloniálny podnikateľ Cecil Rhodes v roku 1902. Bola vytvorená ohradením pozemkov s vzácnymi druhmi rastlín, čo je spôsob, akým dovtedy nebola postavená žiadna iná botanická záhrada. Je inšpiratívnou poctou prírodnému dedičstvu a od roku 1913 taktiež národnou pamiatkou. Hraničí s Národným parkom Stolová hora a bezproblémovo sa spája s tamojšími lesmi. Pravdepodobne sa jedná o najkrajšiu záhradu v Afrike a o jednu z najväčších botanických záhrad sveta. Máloktoré sa jej môžu vyrovnať vznešenosťou a veľkoleposťou.

Chodník korunami stromov v Kirstenbosch

Chodník korunami stromov v Kirstenbosch

Juhoafrické židovské múzeum

Toto múzeum vzdáva hold jednej z veľkých juhoafrických židovských obcí. Privádza návštevníkov na cestu späť k ranným koreňom juhoafrickej židovskej viery a ukazuje, akú úlohu vlastne táto komunita zohrala v budovaní južnej Afriky, ako ju poznáme. Je zázrakom modernej architektúry, no prepája starý a nový svet. Nachádza sa uprostred najzaujímavejšej mestskej časti, v areáli, ktorý zahŕňa najstaršiu a najkrajšiu synagógu južnej Afriky.

Juhoafrické židovské múzeum

Juhoafrické židovské múzeum

District Six Museum

District Six Museum je jedno z múzeí, ktoré pripomínajú históriu apartheidu. Apartheid bol extrémne bolestivým obdobím v minulosti mesta i celej krajiny. Učenie o ňom pomáha spomínať na tých, ktorí trpeli. District Six Museum vo východnom okrese mesta pripomína okres Six a jeho odkaz na nútené sťahovanie. Okres bol pôvodne založený ako zmiešaná komunita. Podľa pravidiel apartheidu však bola oblasť vyhlásená za "iba bielu" a 80 000 ľudí bolo násilne presunutých do neúrodných oblastí Cape Flats. Ich domy v okrese Six boli následne spustošené buldozérmi.

District Six Museum, Kapské Mesto

District Six Museum, Kapské Mesto thomas_sly

Katedrála sv. Juraja

Katedrála sv. Juraja , známa tiež ako "katedrála ľudu" kvôli svojej úlohe v apartheidu, je sídlom anglikánskeho arcibiskupa a najstaršou katedrálou v južnej Afrike. So svojimi krásnymi vitrážovými oknami predstavuje nádherný príklad dizajnu viktoriánskej éry. Je prístupná všetkým ľuďom Kapského mesta.

Katedrála sv. Juraja, Kapské Mesto

Katedrála sv. Juraja, Kapské Mesto Janek Szymanowski

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.