Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Zamilujte sa do kúzelných miest v tvare srdca

Príroda vie vykúzliť krásne srdiečka

Príroda vie vykúzliť krásne srdiečka

Príroda vytvorila po celom svete niekoľko jedinečných romantických miest, akoby pod vplyvom vlastnej zamilovanosti. Potešte svoje srdce pohľadom na niekoľko zvláštnych a príťažlivých srdiečok, z ktorých iba niektoré vznikli ľudskou činnosťou.

1. Cesty v Slovinsku

Roztomilá srdcovitá cestička sa tiahne vinicou na Špičniku pri obci Svečina. Nájdete ju v peknej kopcovitej krajine približne 30 minút jazdy od Mariboru. Najviac fotogenický – a tým pádom aj najobľúbenejší – je výhľad od sochy sv. Juraja na koni. Odtiaľ uvidíte nielen srdiečko, ktoré býva súčasťou série propagačných materiálov o Slovinsku, ale aj všetky okolité dedinky. V priľahlých vinárstvach je možné ochutnať výborné vína.

Cesta v tvare srdca v Slovinsku

Cesta v tvare srdca v Slovinsku

2. Jazero v rakúskych Alpách

Kúzelné jazero v tvare srdca môžete objaviť v Národnom parku Vysoké Taury v rakúskych Alpách. Park sa rozkladá na pomedzí spolkových krajín Salzbursko, Korutánsko a Tirolsko v pohorí Vysoké Taury a je najväčším národným parkom Rakúska.

Jazero v tvare srdca v rakúskych Alpách

Jazero v tvare srdca v rakúskych Alpách

3. Les Calanques de Piana na Korzike

Žulové skalné útvary Les Calanques de Piana patria k najkrajším miestam na Korzike. Nachádzajú sa v blízkosti mestečka Piana nad zálivom Porto a od roku 1983 sú zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO. Niet sa čomu čudovať, masív je turisticky najatraktívnejšou časťou skalnatého západného pobrežia ostrova. Červenkasté skaliská preslávil najmä otvor v skale v tvare srdca, tzv. Sentier du Coeur či len Le Coeur. Sú tu ale mnohé ďalšie zaujímavé útvary, napr. Psia hlava, Korytnačka, Biskup a.i.

Les Calanques de Piana na Korzike

Les Calanques de Piana na Korzike

4. Mozaika Heart of Midlothian v Edinburghu

Heart of Midlothian je mozaika v tvare srdca, vytvorená z farebných žulových dlažobných kociek a vstavaná do chodníka pri západnom vchode do katedrály svätého Gilesa v High Street, sekcii Royal Mile v Edinburghu. Nachádza sa v blízkosti Parlamentného domu. Ulica High Street je dnes obľúbeným miestom na nákupy a turistiku, ale kedysi bývala väzením s názvom Old Tolbooth. Všetko, čo z tej doby zostalo, je srdce Midlothian, ktoré znamenalo miesto bez návratu, vstup do väzenia.

Heart of Midlothian v Edinburghu

Heart of Midlothian v Edinburghu

Old Tolbooth býval známy po celej Británii ako desivé miesto pre zločincov všetkého druhu s krutými mučiacimi nástrojmi a hroznými podmienkami. Tie boli tak zlé, že kráľovná Mária Stuartová v roku 1561 nariadila, aby sa prestaval. Nová budova zahŕňala aj srdce pri dverách. To však neznamenalo zlepšenie tunajších príšerných praktík. Mučenie a popravy pokračovali, kým neboli úplne zrušené v roku 1817. Väzenie a jeho srdce sa stalo slávnym aj vďaka románu Waltera Scotta The Heart of Midlothian z roku 1818, kde opísal vzburu na Old Tolbooth.

Na mozaiku v tvare srdca obyvatelia Edinburghu pľujú, kedykoľvek prechádzajú okolo, ale nikto nedokáže presne povedať prečo. Niekto tvrdí, že sa tradícia uchovala z dôb, kedy okoloidúci súcítili s tými, čo sú vo väzení. Iní hovoria, že sami väzni pľuli na srdce, keď boli prepustení. Turistom sa často vykladá, že napľuť na srdce je jediný spôsob, ako zabezpečiť, že sa raz do Edinburghu vrátite.

Edinburgh - kto by sa sem netúžil vrátiť?

Edinburgh - kto by sa sem netúžil vrátiť?

5. Skala na pláží Preveli na Kréte

Pláž Preveli leží asi 35 km južne od Rethymna a 10 km východne od mesta Plakias, presnejšie pod kláštorom pri ústí rokliny Kourtaliotiko. Prístup na ňu je dvojaký. Môžete sa vydať od kláštora dolu alebo ísť z druhej strany, kde najprv vystúpite na výbežok, odkiaľ budete mať krásny výhľad na priezračné more. Potom zostúpite na pláž, v jej východnej časti z mora vyrastá známy kameň v tvare srdca. Kvôli rieke je morská voda veľmi chladná, napriek tomu je tunajšia pláž zrejme najznámejšia na južnej Kréte a každé leto víta tisíce návštevníkov.

Skala na pláží Preveli na Kréte

Skala na pláží Preveli na Kréte

6. Ostrov Galešnjak v Chorvátsku

Ostrov Galešnjak sa stal hitom zamilovaných párov a aby aj nie, keď má tvar srdca! Už len vďaka tomu je považovaný za perfektný cieľ, kde stráviť sviatok svätého Valentína. Neobývaný Ostrov milencov o rozlohe necelých 11 hektárov nájdete v blízkosti Zadaru na severe Dalmácie. Za svoju rastúcu popularitu vďačí satelitným snímkam z webovej aplikácie Google Earth, ktoré krásne zachytili jeho výnimočnosť. Dokonca ani jeho majitelia nemali tušenie, akú zvláštne podobu má, kým ich nezahltili žiadosti od zamilovaných dvojíc, ktoré by tu radi strávili pár romantických chvíľ.

Ostrov Galešnjak v Chorvátsku

Ostrov Galešnjak v Chorvátsku

7. Srdcový oblúk na pláži Praia da Marinha v Algarve

Južné pobrežie portugalského Algarve sa môže pochváliť plážami s fotogenickými vápencovitými skalnými útvarmi, ktoré vďaka oranžovohnedému sfarbeniu vzerajú na snímkach úžasne. Súčasťou útesov na prekrásnej pláži Praia da Marinha sú aj dva zvláštne oblúčiky, ktoré z určitého uhla pohľadu pripomínajú tvar srdca. Vyslúžili si tak čestné miesto na mnohých fotografiách.

Srdcový oblúk na pláži Praia da Marinha

Srdcový oblúk na pláži Praia da Marinha

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.