Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Zákaz fajčenia v Thajsku: najznámejšie thajské pláže od novembra netolerujú fajčiarov

Ak plánujete cestu do Thajska, rozhodne nepodceňte dôkladnú prípravu pred vycestovaním. Po novom bude dvadsať thajských pláží podliehať zákonu, ktorý bude voči fajčiarom nekompromisný. Výtúžená dovolenka by vás tak mohla vyjsť veľmi draho.

Zatiaľčo si Česká republika zvyká na zákaz fajčenia v reštauráciách, Thajsko posunulo hranice tohto zákazu ešte ďalej, mimo budovy. Od 1 novembra tohto roku platí pre všetkých prísny zákaz fajčenia predovšetkým na turisticky najviac vyhľadávaných plážach. Jedinou výnimkou budú priestory vyhradené priamo pre fajčiarov s niekoľkými odpadkovými košmi, ktoré budú zároveň slúžiť ako jediné miesto, kam bude cigaretový ohorok patriť. Úrady sa pre tento pomerne radikálny krok rozhodli po tom, čo upratali tie najpopulárnejšie pláže. Na necelých troch kilometroch sa im totiž podarilo nazbierať cez 100 000 špakov pohodených len tak v piesku. Voči ľahostajnosti niektorých fajčiarov sa už búrili desiatky návštevníkov a úrady takto reagovali aj na kopiace sa sťažnosti.

Thajské pláže, na ktorých platí zákaz fajčenia        

Zákon sa vzťahuje na rôzne oblasti, od tých menej známych až po tie najobľúbenejšie. Zoznam týchto miest nájdete na mnohých webových stránkach, alebo v samotnom zákone vydanom thajskou vládou. Z tých najznámejších spomeňme provinciu Phuket, kde si už slobodne nedáte cigaretu na pláži Patong. Z iných oblastí je to napríklad Songkhla a to konkrétne pláž Simila, Chumphon s plážou Haad Sai Ree alebo Phang Nga a tunajšie pláže Koh Khai Nog a Koh khaki Nai. V letovisku Krabi se zákon týka pláží Phra Ae, Klong Dao a Klong Kwang. Z menej známych oblastí sú to Rayong a pláž Mae Pim, Surat Phani s plážou Bo Phut alebo oblasť Prachuap Khiri Khan a tu pláž Khao Takiab. Ďalej napríklad pláže Mae Pim, Laem Sing, Bang Saen, Cha-am, Pattaya a ďalšie.

Pláž Patong, Phuket

Pláž Patong, Phuket

Možné scenáre za porušenie thajského zákazu fajčenia? Pokuta alebo väzenie

Aby bol fajčiar dostatočne motivovaný zákaz neporušovať, hrozí mu pokuta až do výšky 100 000 bahtov, teda asi 2600 Eur. V najhorších prípadoch je aj možnosť odňatia slobody na jeden rok. Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Bangkoku naviac dopĺňa, že ani v prípade „obyčajného“ udelenia pokuty nemusí ísť všetko hladko. Každý takýto prípad sa musí posunúť na súd a vyšetrovanie celej situácie môžu trvať aj niekoľko mesiacov. Počas tejto doby sa musí obžalovaný zdržiavať v krajine a v najhoršom prípade môže byť držaný vo väzbe.

Pre niekoho koniec pohodovej dovolenky s cigaretou, pre Thajsko len začiatok 

Ak si už teraz neviete predstaviť dovolenku bez občasnej cigarety na vašej obľúbenej pláži, informácia, ktorá bude nasledovať, vás rozhodne nepoteší. Toto obmedzenie má totiž slúžiť ako test a v prípade pozitívneho vplyvu na Thajsko bude zákaz ďalej rozšírený na väčšinu pláží. Špekuluje sa aj o platnosti tohto zákona na niektorých výletných lodiach.

Dlhodobý boj proti fajčeniu v Thajsku

Thajsko patrí medzi krajiny, ktoré sa snažia proti fajčeniu na verejnosti bojovať už niekoľko rokov. Mnohí turisti napríklad netušia, že ešte prísnejší je tamojší zákon voči elektronickým cigaretám. Sú tu ilegálne a za ich používanie hrozí mnohokrát nič netušiacim turistom až 10 rokov väzenia. A Thajsko nie je zďaleka jedinou krajinou, v ktorej aj samotné fajčenie znamená závažný problém a zbytočné zaťažovanie prírody. Väčšina vyhľadávaných krajín sa už tiež priklonila k niektorým krokom obmedzovania fajčenia, väčšinou sa jedná o zákaz fajčenia v reštauráciách, pri školách či detských ihriskách, mnohokrát sú zákony ešte prísnejšie a zakazujú fajčenie na akomkoľvek verejnom priestranstve. Niekoľko posledných rokov tak platí, že najprv je potrebné vyhľadať si informácie a až potom cestovať. Na dovolenku sa vždy tešíme a priviezť si z nej záznam v trestnom registri je väčšinou to posledné, čo plánujeme.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.