Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Vzrušujúci New York nikdy nespí

New York

New York

New York je najväčším a najľudnatejším mestom Spojených štátov amerických. Leží na južnom výbežku rovnomenného štátu, pri ústí rieky Hudson do Atlantického oceánu. Významnými turistickými atrakciami sa to v ňom len tak hemží. Pre každého návštevníka je takmer povinnosťou navštíviť divadlo na Broadwayi, Times Square, Central Park, Empire State Building, Sochu Slobody a ďalšie svetoznáme miesta. V New Yorku to žije, býva tu rušno od rána do večera a stretáva sa tu toľko zaujímavých kultúr! Kamkoľvek sa obzriete, čaká na vás niečo nevšedné.

Kultúrne zážitky na každom kroku!

K významným kultúrnym strediskám patrí Lincolnove a Rockefellerovo centrum. Na Manhattane v štvrti Upper West Side nájdete Metropolitnú operu a na Siedmej avenue zasa slávnu koncertnú sieň Carnegie Hall, kde sa každoročne koná cca 250 predstavení vážnej aj populárnej hudby. Žiadny milovník divadla si nenechá ujsť činohry a muzikály v štyridsiatich svetoznámych divadlách na Broadwayi.

Lincolnovo centrum

Lincolnovo centrum

Kto rád navštevuje múzeá a galérie, nemal by vynechať Metropolitné múzeum umenia, najväčšie a najstaršie múzeum v USA. Nájdete ho na Piatej avenue, na východnom okraji Central Parku. Nemenej slávnymi a vyhľadávanými inštitúciami sú Múzeum moderného umenia a Guggenheimovo múzeum. To prvé obsahuje 1200 obrazov od päťsto umelcov z tridsiatich deviatich krajín. To druhé priťahuje pozornosť už svojou zaujímavou budovou, ktorú navrhol architekt Frank Lloyd Wright. Guggenheimovo múzeum patrí v New Yorku k najznámejším galériám moderného umenia. Ak ešte nie ste umením úplne zahltení, doplňte si na zoznam Brooklynské múzeum, druhé najväčšie v meste sa zbierkou 1,5 milióna diel.

Metropolitné múzeum umenia

Metropolitné múzeum umenia

Svet trblietavých reklám

Times Square, rozsiahla križovatka medzi Broadwayom a Siedmou avenue, predstavuje jednu z najznámejších turistických atrakcií mesta, a to predovšetkým vďaka značnému množstvu svetelných reklám na veľkoplošných obrazovkách. Na Times Square sídli množstvo firiem aj divadiel. Stretáva sa tu svet obchodu a umenia. Nájdete tu najznámejšie reklamné značky, hotely a mrakodrapy, napr. New York Times Tower, sídlo denníka New York Times.

Times Square

Times Square chensiyuan

Central Park - oáza v šedivej púšti

Central Park, svieži zelený bod medzi mrakodrapmi, bol otvorený v roku 1859 v mestskej časti Manhattan. V roku 1963 sa stal národnou historickou pamiatkou. Z veľkej časti pôsobí prírodne, bol však vytvorený umelo a obsahuje niekoľko jazier, chodníky, korčuliarske štadióny, trávnaté plochy pre rôzne akcie, detské ihriská a dokonca útočisko pre divoké zvieratá. Potešiť sa môžete aj pohľadom na mnohé pamiatky. Spomeňme sochy Williama Shakespeara, Waltera Scotta, Hansa Christiana Andersena či Krištofa Kolumba. Central Park je vôbec najväčším mestským parkom v USA. Každoročne ho navštívi okolo 25 miliónov turistov a aby aj nie, keď sa jedná o jeden z najznámejších parkov na svete. Objavil sa v mnohých filmoch a televíznych programoch. Desaťkilometrovú trasu pozdĺž neho ocenia cyklisti, korčuliari aj bežci. Obľúbenou atrakciou je aj malá zoo na Piatej avenue. Vaši potomkovia budú určite nadšení z detskej zoo, ktorá je jej súčasťou.

Central Park v New Yorku

Central Park v New Yorku

Najvyššie budovy New Yorku

Medzi najznámejšie stavby New Yorku patrí mrakodrap Chrysler Building s charakteristickou špičkou. Ako prvý mrakodrap prekročil výšku Eiffelovky (300 m). Bol dokončený v roku 1930 a v súčasnosti je piatym najvyšším mrakodrapom v meste. O túto pozíciu sa však delí s New York Times Tower.

Chrysler Building

Chrysler Building

Čo sa týka výškového rekordu, nástupcom Chrysler Building sa stala budova Empire State Building. Tá bola po svojom dokončení v roku 1931 najvyššou na svete, a to až do roku 1972, kedy ju prekonala severná veža Svetového obchodného centra. Po zrútení budov pri teroristických útokoch 11. septembra 2001 sa Empire State Building stala najvyššou budovou v meste a treťou najvyššou v USA. Opäť prekonaná bola v roku 2013 novým obchodným centrom One World Trade Center. Napriek tomu sa Empire State Building radí k národným kultúrnym pamiatkam a najznámejším symbolom mesta. Je pre New York tým, čím je pre Paríž Eiffelova veža.

Empire State Building

Empire State Building

Mrakodrap One World Trade Center bol postavený v bezprostrednej blízkosti miesta, kde stála „dvojičky“ zničené teroristickým útokom. Budova je súčasťou nového komplexu v blízkosti územia Ground zero. Toto označenie sa začalo používať po útokoch a vzťahuje sa k miestu, kde zničené mrakodrapy stáli. Dnes tu nájdete pamätník a múzeum pripomínajúce udalosti a obete 11. septembra 2001.

One World Trade Center

One World Trade Center

Veľká francúzska dáma

Socha na Ostrove slobody bola vyrobená francúzskym sochárom Bartholdim v spolupráci s Gustavom Eiffelom. Vznešený pamätník bol darom od Francúzov pri príležitosti stého výročia americkej nezávislosti. V roku 1886 bola socha po častiach dopravená do Ameriky a v nasledujúcich dvoch rokoch zostavená. Od tej doby stojí pri vchode do prístavu v New Yorku a privítala už milióny prisťahovalcov do Spojených štátov amerických. V roku 1984 sa dostala na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Dnes predstavuje jednu z hlavných turistických atrakcií mesta a je možné ju navštíviť. Výhľad si návštevníci môžu užiť buď z podstavca, alebo je tu možnosť vystúpiť po schodisku na čelenku. Časť schodov vedie dokonca až k pochodni. Výhľad z čelenky bol v roku 2001 uzavretý v reakcii na teroristické útoky. K jeho znovuotvoreniu došlo o osem rokov neskôr, avšak ak sa tam chcete dostať, musíte sa zaregistrovať s predstihom niekoľkých mesiacov. Pochodeň je prístupná verejnosti od roku 1916.

Socha slobody

Socha slobody

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.