Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Vyskúšajte Balaton, milo vás prekvapí!

Jazero Balaton

Jazero Balaton

Najväčšie stredoeurópske jazero, ktorému sa prezýva maďarské more, láka každoročne tisíce návštevníkov z celej Európy. Vydajte sa aj vy na maďarskú riviéru, kde sa snúbi pohoda, krásna príroda, ostrá gastronómie i kultúra.

Ešte pred niekoľko málo rokmi sa najväčšie stredoeurópske jazero neradilo medzi príliš obľúbené dovolenkové ciele. Iba ťažko sa zbavovalo nálepky retro dovolenky, strávenej pod stanom v kempe s nie príliš kvalitnými službami. Na dovolenku sa tu schádzali obyvatelia komunistami ovládaných zemí. Dnes láka maďarská riviéra tisíce návštevníkov z celej Európy.

Maďarské more

Severné pobrežie Balatonu

Severné pobrežie Balatonu

Balaton leží na juhozápade krajiny, len 130 kilometrov od elegantnej maďarskej metropoly Budapešť. je dlhý takmer 80 kilometrov a ponúka množstvo zábavy, športového vyžitia aj relaxáciu. Jazero je pozostatkom pôvodného Panonijského jazera.  Voda v Balatone nie je hlboká a slnečné lúče ju ľahko prehrejú až ku dnu. V letných mesiacoch tu voda dosahuje príjemných 27°C. Pláže na severnom a južnom pobreží Balatonu sa od seba podstatne líšia. Na severe klesá dno prudko do hĺbky už po 30 metroch, a tak sem prichádzajú skúsení plavci aj vyznávači vodných športov. Prístup do vody je obvykle z móla, alebo po schodíkoch. Pri troche šťastia zafúka vietor a ilúzia zvlnenej morskej hladiny bude takmer dokonalá.

Vyberte si zájazd na Balaton

Sever: Kráľ viníc, liečivých prameňov a surfovanie

Vinice pri Balatone

Vinice pri Balatone

Na severnej strane sa nachádza tiež preslávená vinárska oblasť Badacsony. Tunajšie hrozno sa svojou kvalitou radí hneď za svetoznámy Tokaj. Na prelome júla a augusta sa tu konajú vinárske slávnosti. Pravú atmosféru Maďarska zažijete počas septembrového vinobrania. Vína z miestnych vinohradov si môžete vychutnať v niektorom z množstva barov, či vinárni.

Balatonfüred - promenáda

Balatonfüred - promenáda

Medzi najznámejšie letoviská na severnom pobreží patrí Balatonfüred. Malebné mestečko, lemované zeleňou, ponúka príjemnú promenádu, liečivé pramene, pestrú paletu športového vyžitia aj krásny výhľad na neďaleký Tihanyský polostrov.

Dokonalá dovolenka? Relax v maďarských termálnych kúpeľoch

Prečítajte si aj:

Dokonalá dovolenka? Relax v maďarských termálnych kúpeľoch

Balatonalmádi sa pyšní najväčšou plážou na severnom pobreží. Tešiť sa môžete na okúzľujúce historické pamiatky aj bohaté športové vyžitie. Pre návštevníkov je k dispozícií 21-jamkové golfové ihrisko, letná sankárska dráha, tenisové kurty, či škola surfovania. Deti môžu využiť celú radu vodných atrakcií.

Zámok v Keszthely

Zámok v Keszthely

Keszthely leží na severozápadnom pobreží jazera. Tu na vás dýchne história. Miesto bolo obývané už v dobe kamennej. Stála tu aj rímska pevnosť, ktorej pozostatky sú k videniu dodnes. Dominantu mesta tvorí zámok rodiny Festeticsov, jeden z najväčších zámkov v Maďarsku. Obklopuje ho nádherný park. Najmä najmenším návštevníčkam a ich maminkám je určené Múzeum bábik. V priebehu sezóny žije mesto bohatým kultúrnym životom. Starať sa tu môžete aj o svoju telesnú schránku. K dispozícií je termálne kúpalisko, fitness centrum, sauna, kúpeľný dom aj moderné wellness centrum. Príjemná je aj trávnatá mestská pláž lemovaná zeleňou. Návštevníci môžu využiť moderné zázemie so sprchami, prezliekacími kabínkami, detským ihriskom, stánky s občerstvením či vodnou šmýkľavkou. Pláž získava pravidelne Modrú vlajku udeľovanú za kvalitu a čistotu vody.

Cestujte bez obáv: Nové pripoistenie vás ochráni pred problémami s Covid-19

Juh: Pláže, slnečné kúpele a maďarskej Las Vegas

Pláž pri jazere Balaton

Pláž pri jazere Balaton

Južné pobrežie Balatonu je známe predovšetkým vďaka plytkému, niekoľko stoviek metrov dlhému pásmu, priliehajúcemu k brehu. Pobrežie sa zvažuje do hĺbky iba veľmi pozvoľne, a tak v prehriatej vode môžu vyvádzať bez obáv malé deti aj neplavci. K najrušnejším letoviskám južného pobrežia patrí Siofók. Kúpeľné mesto láka rušnou promenádou, elegantným prístavom aj 17 km dlhým pobrežím s plytkým pieskovým dnom. Býva nazývané maďarským Las Vegas. Preslávené sú aj tunajšie tradičné trhy. O poznanie pokojnejšie je letovisko Balatonföldvár. Malebné mestečko disponujúce dvomi trávnatými plážami, hustou sieťou cyklochodníkov aj celou radou štýlových reštaurácií.

Vaša dovolenka v Maďarsku

Východný cíp Balatonu ocenia plážoví povaľači. Tunajším plážam v letoviskách Kenese, Akarattya a Aliga sa hovorí slnečné kúpele. Bývajú zaliate slnkom od skorého rána až do neskorého popoludnia. Na svoje si prídu aj rybári. Potrebný rybársky lístok je v predaji v obchodoch s rybárskymi potrebami.

Termálne jazero Hévíz

Termálne jazero Hévíz

Nemenej zaujímavé je aj okolie jazera. Iba 10 kilometrov od jeho brehu sa nachádza preslávené termálne jazero Hévíz, ktoré je s plochou 47 000 metrov štvorcových najväčšie svojho druhu v Európe. Kúpať sa tu môžete celoročne. V letných mesiacoch je liečivá voda vyhriata až na 34°C. Voda pôsobí blahodárne na pohybové ústrojenstvo, ženské orgány aj kožné neduhy.

Rybia polievka halászlé

Rybia polievka halászlé

Za zmienku stojí aj okolitá príroda. Na severe Balatonu môžete vidieť kopce vulkanického pôvodu, južnú časť okúzli zalesnené pohorie Mescek. Pri meste Kápolnapuszty sa nachádza najväčšia zubria rezervácia, v ktorej je k videniu 200 kusov týchto impozantných zvierat. Dovolenka pri Balatone by nebola kompletná bez ochutnávky niektorého z pokrmov tunajšej kuchyne. Ochutnajte rybiu polievku halászlé, alebo vynikajúce tvarohové knedlíky so smotanou nazývané túrógombóc.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.