Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Viktóriine vodopády, najväčšia opona padajúcej vody na svete

Viktóriine vodopády

Viktóriine vodopády

Viktóriine vodopády, jedny z najväčších vodopádov planéty, sa nachádzajú v južnej Afrike na rieke Zambezi, približne 8 km od mesta Livingstone na hraniciach medzi Zambiou a Zimbabwe. Sú široké 1800 m a patria bezpochýb k najúžasnejším vodopádom na svete. Iste ich poznáte z mnohých fotografií, ale čo môže byť krajšie, než navštíviť tak úchvatné prírodné dielo osobne?

Voda, ktorá hrmí

Pre svoju jedinečnosť boli Viktóriine vodopády v roku 1989 zapísané na zoznam prírodného dedičstva UNESCO. Veľkolepé prúdy vody sa rútia z útesu vysokého 120 m do úzkeho hlbokého kaňonu a hrmia nad krajinou. Boli objavené 16. novembra 1855 škótskym cestovateľom Davidom Livingstonom, ktorý ich pomenoval na počesť vtedajšej britskej panovníčky, kráľovnej Viktórie. V domorodom jazyku sú vzhľadom k ohlušujúcemu šumu nazývané Mosi-oa-Tunya, alebo aj "Hromový dym". Sú súčasťou rovnakomenného národného parku. Ich prvú mapu vytvoril český cestovateľ Emil Holub, ktorý je aj autorom prvej samostatnej publikácie o nich.

Hrmiace Viktóriine vodopády

Hrmiace Viktóriine vodopády

V okolí vodopádov sa môžu turisti ubytovať v hosteloch, či luxusných bungalovoch. Dobrodruhovia ocenia možnosť plaviť sa po rieke Zambezi na kanoe a raftoch, prejsť sa na horskom bicykli, alebo na koňoch. Najväčší odvážlivci si iste radi skočia bungee jumpinga zhliadnu k vodopádom z paluby helikoptéry. S tradičným životom miestnych obyvateľov vás zoznámia v dedinách Mukuni a Maramba na území národného parku.

Viktóriine vodopády z helikoptéry

Viktóriine vodopády z helikoptéry

Vstupné k Viktóriiným vodopádom zo zambijskej strany stojí 10 USD, zo zimbabwskej 20 USD. Verte, že to stojí za to. Táto najväčšia svetová plocha padajúcej vody je významná pre celú Zem vďaka svojim výnimočným geologickým a geomorfologickým rysom a aktívnym procesom tvorby pôdy. A samozrejme sa im pripisuje unikátna krása. Tunajšie čarovné hmly a pestré dúhy musia v každom človeku vzbudiť úžas a úctu.

vyhliadky na Viktóriine vodopády

vyhliadky na Viktóriine vodopády

Mesto Livingstone

Neveľké turistické mesto, pomenované po legendárnom objaviteľovi Davidovi Livingstonovi, sa vyznačuje typickou viktóriánskou kolóniálnou architektúrou s domcami s plechovou strechou a drevenou verandou. Nájdite si po návšteve Viktóriiných vodopádov čas a zavítajte aj sem. Bola by škoda nechať si újsť napr. unikátnu zbierku Livingstonových predmetov v rovnakomennom múzeu, vedľa ktorého stojí busta Emila Holuba. Livingstone má pre každého niečo -  romantikov, prieskumníkov aj dobrodruhov. Ponúka napr. prehliadky so sprievodcom do Livingstone Reptile Parku, kde si môžete prehliadnúť nebezpečné krokodýly a hady. Ak túžite po pokojnejšej forme zábavy, nechajte sa hýčkať v miestnych kúpeľoch a wellness centre. Vychutnajte si rôzne ošetrenia pokožky a masáže. Scénu absolútného uvoľnenia dotvára neuveriteľná prírodná krása okolia.

Livingstone Reptile Park

Livingstone Reptile Park

Nezabúdajme, že Livingstone je ekonomicky aktívne mesto s pôsobivým množstvom profesionálnych služieb pre pohodlie návštevníkov a s množstvom obchodov. V srdci cestovného ruchu južnej Zambie, ktorá bije v rytme umenia a remesiel, môžete navštíviť rušné trhy a zakúpiť pekný suvenír pre svojich priateľov.

Ďalšie atraktívne miesta Zambie

Zambia neťaži len z celosvetovej popularity Viktóriiných vodopádov. Je to krásna zem doslova prekypujúca zaujímavými miestami. Kúzlo tamojších národných parkov a peších safari, samotnej rieky Zambezi, či jazier Tanganika a Kariba uchváti každého milovníka prírody. tanganiku vyhľadávajú najmä vášnivý rybári. Na južnom konci jazera, na východe mestečka Mpulungu, stojí najstarší kostol v Zambii z roku 1895. Záujemcov o kultúru a históriu nadchne múzeum v hlavnom meste Lusaka, verejne prístupné skalné maľby v jaskyňy Nsalu, či už zmienené pamiatky Livingstonovho pobytu.

Jazero Tanganika

Jazero Tanganika

Stovky divákov každého veku priláka svetoznámy útulok pre šimpanzov Chimfunshi Wildlife Orphanage, nachádzajúci sa v prírodnej rezervácii priblžne 110 km od druhého najväčšieho zambijského mesta Kitwe. Odtiaľ sa k rezervácii dostanete autom zhruba za dve hodiny.

Chimfunshi Wildlife Orphanage

Chimfunshi Wildlife Orphanage

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.