Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Vietnamské vodné bábkové divadlo vás očarí!

Vietnamskej vodné bábkové divadlo

Vietnamskej vodné bábkové divadlo

Za vynálezcu vodného bábkového divadla, umenie pochádzajúceho z Vietnamu, je považovaný mních Từ Đạo Hanh. Prvé doklady o tomto druhu divadla možno nájsť už v 11. storočí, kedy sa vidiečania na zaplavených ryžových poliach bavili predstaveniami s bábkami. Hry pôvodne súviseli s rituálmi majúcimi zabezpečiť bohatú úrodu. Symbolicky vyjadrovali význam vody pre Vietnamcov. Vodné divadlo postupne získavalo na popularite aj u kráľovského dvora. V súčasnosti sú najvýznamnejšími vodnými bábkovým divadlami v krajine Thang Long v Hanoji a Divadlo zlatého draka v Hočiminovom Meste. Predstavujú samozrejme vyhľadávané atrakcie aj pre zahraničných turistov.

Podivuhodné bábky sú ako živé!

Bábky pre vietnamské vodné bábkové divadlo sa vyrábajú z dreva figovníka a pochopiteľne musí byť natreté lakom odpudzujúcim vodu. Bývajú až meter vysoké, vážia 1-5 kg a pohybujú sa na javisku tvorenom štvorcovým bazénom. Ako už bolo naznačené, samotné predstavenia mávajú symbolický a mytologický význam. Pozostávajú z radu krátkych, cca päťminútových výstupov. Jedinečnú atmosféru podtrháva živý orchester tvorený strunným nástrojom đàn bầu, bubnami a flautami.

Bábky sprevádza živý orchester

Bábky sprevádza živý orchester

Vodiči bábok stoja po pás vo vode a skrývajú sa za červeným závesom, zatiaľ čo bábky ovládané prostredníctvom tyčí a povrazov skrytých pod hladinou predvádzajú svoje kúsky a vyzerajú, ako by sa pohybovali vlastnými silami. Voda sa vďaka tomu navyše všelijako vlní, čo znásobuje pôsobivosť svetelných a dymových pyrotechnických efektov. V závere predstavení vystúpia vodičia na javisko, aby sa poklonili publiku.

Vzhľadom na povahu predstavenia neprekvapí, že medzi bábkami možno nájsť postavy z miestnej mytológie a histórie. Objavujú sa však aj charaktery z bežného života a dokonca zvieratá. Medzi najpopulárnejšie postavy patrí usmievavý chlapík Chú Tễu, vtipne komentujúci dianie na javisku. Pripomína českého šaša z našich bábkových divadiel.

Chú Tễu

Chú Tễu

Prestížne umenie bábkarov prechádzalo vždy z otca na syna. Jeho prevádzkovatelia boli viazaní prísnou mlčanlivosťou. Ženy smeli vo vodnom divadle účinkovať až v 20. storočí.

Thang Long v Hanoji

Vodné bábkové divadlo Thang Long bolo založené v októbri 1969 a nachádza sa v ulici Dinh Tien Hoang, neďaleko jazera Hoan Kiem v centre hlavného vietnamského mesta Hanoja. Je ideálnym kultúrnym miestom pre návštevníkov. Ponúka jedinečný bábkový program a výnimočný duchovný zážitok. Je obľúbené domácimi aj zahraničnými turistami. Drží ázijský rekord za to, že je jediným divadlom v Ázii, ktoré prevádzkuje vodnú bábkovú šou v plných 365 dní v roku. Úspešne sa zúčastnilo turné vo viac ako štyridsiatich krajinách sveta, od Ázie cez Európu a Ameriku až po Austráliu. Získalo mnoho významných ocenení na domácich i medzinárodných bábkových festivaloch. Jeho moderné vybavenie a audiovizuálne prostriedky uspokoja požiadavky všetkých divákov. Má 300 miest, v lete býva prevzdušnené a vychladené, zatiaľ čo v zime útulné. Postupne obnovuje staré ľudové poviedky a legendy.

Thang Long v Hanoji

Thang Long v Hanoji © einalem

Predstavenia sa konajú denne v 16:10, 17:20, 18:30 a 20:00 v lete a navíac ešte v 15:00 a 21:15 v zime. Vstupné stojí 100 000 VND. Deti do 1,2 m zaplatia 60 000 VND.

Z divadla môžu ísť návštevníci objavovať rad ďalších zaujímavých miest a kultúrnych pamiatok v Hanoji, ako je chrám Ngoc Son, park Ly Thai To, Chrám literatúry, Stará štvrť, väzenia Hoa Lo atď.

Divadlo zlatého draka v Ho Či Minovom Meste

Show vodného bábkového Divadla zlatého draka zobrazuje každý deň pastoračnej scény - jazdu na vodných byvolov, chytanie žiab, rybárčenie - rovnako ako ľudové príbehy a humorné anekdoty, všetko za sprievodu hudobných nástrojov a spevu. V klimatizovanom divadle sa konajú dve štyridsaťpäťminútové predstavenia denne (o 17:00 a 18:30, uvádza sa aj čas 20:30). Hrá sa bez prestávky. Show ale býva výhradne vo vietnamčine. Hoci brožúra uvádza názov každej časti v angličtine, napr. "Dragon Dance", nie je tu žiadne dodatočné vysvetlenie a cudzinci tak s najväčšou pravdepodobnosťou neporozumejú jemným nuansám toho, čo sa okolo nich bude diať. Takže je zrejme najlepší skrátka sa len pohodlne usadiť a užívať si pohľad na bábky, ako prichádzajú k životu. Podivujte sa nad tým, ako realisticky môžu ich akcie vyzerať. Vstupenky je dobré zakúpiť vopred od cestovnej kancelárie, aby sa zabránilo prípadnému sklamaniu, pretože divadlo je pomerne malé s obmedzeným počtom miest.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.