Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Veľkonočný ostrov – tajomný kút našej planéty

Sochy Moai, symbol Veľkonočného ostrova

Sochy Moai, symbol Veľkonočného ostrova

Rapa Nui alebo tiež Te Pito o te Henua, ako Veľkonočný ostrov nazývajú domorodci, sa nachádza na juhu Tichého oceána, vo východnej časti Polynézie. Asi každý si pri vyslovení názvu ostrova vybaví obrie sochy moai v tvare gigantických hláv s kúskami tiel zabudovanými v zemi. O ich pôvode a účele sa vedci dohadujú už roky. Záhada ich vzniku nebola dodnes rozlúštená. Čo sa skrýva za tajomnými kamennými úsmevmi?

Veľkonoční ostrov - najodľahlejšie miesto na Zemi

Romantický Veľkonočný ostrov sa nachádza viac než 3500km západne od pobrežia Chile, od najbližšieho obývaného ostrova je vzdialený asi 2000km. Tento neveľký ostrov (cca 164km²) je považovaný za jedno z najzáhadnejšie osídlených miest našej planéty. A tiež naodľahlejších. V okolí ostrova sa síce vyskytuje 15 ďalších ostrovčekov, no všetky sú ľudoprázdne. Vďaka absolútnej izolovanosti tohto miesto od zbytku sveta je ostrov opradený pavučinou tajomstva, mystická atmosféra je tu takmer hmatateľná. O pôvodných obyvateľoch sa veľa nevie a to kedy presne, prečo a ako boli postavené stovky prapodivných, obrovských sôch zatiaľ nikto nerozlúštil. Existuje niekoľko viac či menej pravdepodobných teórií, faktom však ostáva, že nad objasnením celej záhady stále visia otázniky. A zdá sa, že visieť ešte nejaký čas budú...

Pláž Anakena, Veľkonočný ostrov

Pláž Anakena, Veľkonočný ostrov

Zaujímavosti Veľkonočného ostrova

Sochy, ktoré sú roztrúsené po celom pobreží, patria bezpochyby k hlavným lákadlám a tiež symbolom Veľkonočného ostrova, avšak zaujímavostí je tu viac. Krásne pobrežie a nebesky krištáľová voda poskytujú priestor pre relax, kúpanie a potápanie. Ale pláží je tu poskromne. Ostrov je vulkanického pôvodu, je tvorený troma sopkami, najvyšším bodom ostrova je vrchol sopky Maunga Terevaka.

Vulkán Rano Raraku – miesto vzniku tajomných moai

Jedným z najčarovnejších miest na ostrove je vulkán Rano Raraku, ktorý je absolútnym archeologickým unikátom. Práve tu boli vytvorené obrie sochy moai. Niekoľko sôch je priamo vo vnútri vulkánu, ďalšie sú rozostavené okolo, niektoré ležia spadnuté na zemi, iné sú nedokončené, spolovice vytesané do vulkánu. Prehliadnuť si miesto, kde pred stovkami rokov tieto impozantné sochy vznikali, je jedinečný, vzrušujúci zážitok.

Rano Raraku

Rano Raraku Bjørn Christian Tørrissen

Posvätné plošiny „ahu“

Ahu Tongariki, Veľkonočný ostrov

Ahu Tongariki, Veľkonočný ostrov

Hlavné mesto Hanga Roa

Vďaka svojej malej rozlohe je na ostrove iba jedno mesto, ktoré je zároveň mestom hlavným. Je nim Hanga Roa, kde žije väčšina z celkového počtu 4 tisíc stálych obyvateľov. Napriek svojej veľkosti je v mestečku plná občianska vybavenosť, nechýba nemocnica, škola, obchodíky, reštaurácie, požičovne osobných áut, ktoré využívajú výhradne turisti a dokonca aj banka s bankomatom či čerpacia stanica. Miestni ľudia sú veľmi milí, priateľskí, pohostinní a temperamentní. Väčšina obyvateľov hovorí španielsky, čo je pre Európana príjemné zistenie. Aj v tak vzdialenom kúte sveta sa môžete bez väčších problémov dohovoriť a zistiť tak mnoho zaujímavých informácií o ostrove aj o živote na ňom.

Hanga Roa, Veľkonočný ostrov

Hanga Roa, Veľkonočný ostrov

Kedy vyraziť na Veľkonočný ostrov?

Najideálnejším obdobím pre návštevu Veľkonočného ostrova je prelom roka či jeseň, prešľap urobíte, ak si cestu naplánujete na apríl alebo máj, ktoré patria k najdaždivejším mesiacom. Priemerná ročná teplota je okolo 21°C, pričom na prelome roka sa pohybuje okolo 23°C, júl a august, kedy u nás panujú trópy, patrí so svojimi 19°C k vôbec najchladnejším mesiacom v roku

Finančná náročnosť cesty na Veľkonoční ostrov

Vďaka obtiažnej dostupnosti Veľkonočného ostrova spadá dovolenka v tejto lokalite k luxusný záležitostiam, ktoré si každý dovoliť nemôže. Ak si plánujete zakúpiť poznávací zájazd, pripravte sa na cenu okolo 4000 Eur a viac. Aj na ostrove samotnom je draho, pretože takmer všetok tovar sa sem dováža letecky z Chile.

Ak pre vás financie nie sú problém, potom vám nič nebráni vydať sa na vzdialenú, dobrodružnú, tajomnú a vzrušujúcu cestu za odhalením jednej z najväčších svetových záhad. Pozrite sa tajomným moai do tváre, možno to budete práve vy, kto rozlúšti tajomstvo ich tichých, znepokojujúcich úsmevov.

Sochy Moai na Veľkonočnom ostrove

Sochy Moai na Veľkonočnom ostrove

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.