Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Urobte si čas na karneval v Benátkach 2018!

Karneval v Benátkach 2018

Karneval v Benátkach 2018

Silvestrovské oslavy sú už za nami a práve to je tá najlepšia chvíľa na hľadanie cieľov pre rok 2018. Ak ste si dali predsavzatie, že v nasledujúcom roku budete viac cestovať, máme pre vás skvelý tip, kde začať!

Benátky sa tešia veľkej obľube turistov počas celého roka, ak však chcete vidieť niečo skutočne jedinečné, vyrazte hneď na začiatku roka. Od 27. januára do 13. februára tak môžete byť svedkami úžasného spojenia snáď všetkých farieb a nevšedných masiek. Benátsky karneval je symbolom romantiky a tajomna, každoročne sa sem za touto jedinečnou zábavou schádzajú turisti z celého sveta.

Program benátskeho karnevalu neznámy

Hoci sa jedná o veľkolepú udalosť, len ťažko môžme označiť konkrétnu osobu zodpovednú za organizáciu celého karnevalu – oficiálnymi usporiadateľmi akcie sú predstavitelia mesta, často sa však zapájajú aj súkromní podnikatelia, drobní obchodníci či skupiny ochotníkov. Vďaka pestrému zloženiu organizátorov môžu ľudia čakať každý rok nejakú originálnu novinku a svieže nápady. Pre návštevníkov to však tiež znamená, že nie je známy ani samotný priebeh celej akcie. Pevne daný nie je ani termín, nakoľko sa konanie odvíja od 40 denného pôstu pred Veľkou nocou. Termín karnevalu je teda vždy 10 dní pred Popolcovou stredou. Jednou z mála istôt je záver každého karnevalu, tým býva vyhlásenie najlepšej masky na námestí Svätého Marka a slávnostný ples. Aj napriek veľkým otáznikom všade naokolo, do Benátok na túto akciu každý rok zavíta viac a viac masiek a niekoľko miliónov turistov.

Karneval v Benátkach je prehliadkou farieb

Karneval v Benátkach je prehliadkou farieb

Tradícia zo stredoveku

Oficiálne záznamy o karnevaloch sú až z roku 1268, je však známe, že karnevaly sa odohrávali už omnoho skôr. Na nejaký čas bolo konanie tejto akcie zakázané Vatikánom, ktorý toto považoval za príliš poburujúce. Po dlhšej pauze sa ďalší karneval konal v roku 1979, kedy sa obnovili tradičné kultúrne oslavy.

V dnešných dňoch sú najvýraznejším prvkom samozrejme pestrofarebné masky a kostýmy, ktoré majú mnohokrát veľký význam vzhľadom k histórií talianskeho divadla Comedia dell‘Arte. Masky môžu byť z kože, porcelánu, či výsledkom tradičnej sklárskej techniky, častá je aj podomácky vyrobená maska, napríklad z papiera. Týmto sa dnešné designové kostýmy výrazne líšia od tých pôvodných, ktoré boli jednoduché. Dnes sú to práve zlaté ozdoby, korálky, kamienky, perie a ďalšie detaily, ktoré v nás budia obdiv.

Dnešné masky sú bohato zdobené

Dnešné masky sú bohato zdobené

Symbolika masiek na karnevale v Benátkach

Aj keď mal názor veriacich na minulosť tejto tradície veľký vplyv, karneval nie je nijak prepojený s náboženstvom. Práve naopak – jedná sa o bujarú veselicu po celý deň aj noc. Aj samotný význam masiek je preto úplne iný, jedná sa o vyobrazenie tradičných divadelných postáv. Bautta je napríklad pozlátená maska bez úst, ktorá mala obyvateľom Benátok uchovávať anonymitu predovšetkým pri politických akciách a nosila sa spolu s čiernym plášťom a klobúkom. Maska morového doktora s dlhým zobákom namiesto nosa budí v ľuďoch skôr hrôzu a je uznávaná ako symbol smrti. V minulosti pritom slúžila lekárom ako ochrana pred morovou nákazou.  Moretta je zamatová maska nazývaná tiež čierna dáma, nosili ju ženy z vyšších vrstiev. Zaujímavé je, že táto maska nemá otvor na ústa, ženy v nej teda nemohli hovoriť. Z veselších masiek tu potom máme napríklad Jolly s rolničkami.

Ponuka masiek na karneval v Benátkach

Ponuka masiek na karneval v Benátkach

„Pod maskou kráľ stane sa žobrákom a žobrák kráľom“

Toto staré príslovie najlepšie vystihovalo podstatu karnevalu a vysvetľovalo, že táto akcia je pre všetkých bez ohľadu na postavenie či bohatstvo. Zatiaľčo niektoré tradície už z akcie vymizli, iné sa vracajú – Let anjela napríklad patrí medzi jednu z najstarších tradícií karnevalu, kedy artista vyšplhá až na vrchol zvonice a hádže dolu kvetiny. Priamo na ulici potom vystupuje niekoľko divadiel, môžte sa tešiť aj na veľkolepé ohňostroje, v minulosti by ste tu dokonca videli aj divoké a exotické zvieratá. A aj keď všetko vyzerá honosne a draho, účasť na karnevale ako takom je úplne zadarmo.

Jedna z masiek na benátskom karnevale

Jedna z masiek na benátskom karnevale

Ako sa dopraviť na karneval v Benátkach?

Vzhľadom k tomu, že sa jedná o blízku destináciu, každý si môže zvoliť tip dopravy podľa vlastných preferencií. V tomto prípade je vcelku nepodstatné, či cestujete letecky alebo vlastným autom, časovo cesta vyjde v oboch prípadoch takmer narovnako. Veľmi časté sú aj autobusové zájazdy – ľudia ich volia radšej než vlastné auto predovšetkým kvôli parkovaniu. V Benátkach je všetko tak akurát na pešiu dostupnosť a parkovanie v takom prípade znamená len ďalšie náklady navyše. Pri hoteli zaparkujete približne za 10 Eur na deň, na verejnom parkovisku sa cena pohybuje okolo 27 Eur. Do nákladov nezabudnite pripočítať aj cenu za rakúsku diaľničnú známku a mýtne na talianskej diaľnici vo výške 16 Eur za jednu cestu.

V Benátkach potom môžeme doporučiť chôdzu, vďaka úzkym uličkám a veľkému množstvu mostov tu naozaj nečaká taxík na každom rohu. Ďalšou možnosťou je už iba lodná doprava, aj sa však chystáte celé mesto precestovať na gondolách, pripravte sa, že vaša peňaženka vám nepoďakuje – za za 40 minút jazdy zaplatíte 100 Eur. Aspoň krátku jazdu po Canal Grande by si však mal vyskúšať každý, ide o veľmi príjemný zážitok.

Na gondole cez Canal Grande

Na gondole cez Canal Grande

Pri pešom cestovaní máte tú výhodu, že si lepšie prehliadnete všetky miesta, ktoré rozhodne stojí za to navštíviť. Obzvlášť v Benátkach je takýto prieskum dôležitý –  nejedná sa zrovna o najlacnejší kraj, preto je dobré zmapovať si menšie obchodíky s potravinami a stánky s rýchlym občerstvením, kde sa nejete vcelku chutne a za pár korún. Na rozdiel od toho, v bežnej reštaurácií zaplatíte za večeru pre dve osoby pokojne aj 100 Eur. Tiež šálka kávy na námestí San Marco vyjde na 6,5 Eur, pritom v príjemnej kaviarničke trošku ďalej od centra zaplatíte necelé 2 eurá. Cestovanie je rozhodne najlepšie začať v Piazzale Roma, toto miesto je známe ako dopravný uzol celého mesta. Odtiaľto potom stačí nájsť ten správny dopravný prostriedok a zvoliť si smer, v ktorom prejdete tú farebnú prehliadku. Neváhajte si preto vybrať zájazd s tým najlepším programom presne pre vás a vo februári dovidenia v Benátkach!

Námestie San Marco v Benátkach

Námestie San Marco v Benátkach

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.