Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Údolie Viñales - malebná časť Kuby

Kubánske cigary alebo rum pozná snáď každý, ale nie všetci vedia, že Kuba je plná malebných miest s prekrásnou prírodou a bohatou kultúrou. A práve jedno také vám teraz rada predstavím!

Na západe Kuby v provincii Pinar del Rio sa nachádzajú krasové údolia Viñales. Celá oblasť potom leží v pohorí Sierra de los Órganos a po okolí sú k videniu snáď najvýraznejšie krajinné prvky celej Kuby, mogoty. V podstate sa jedná o vápencové útvary, veľké balvany, ktoré akoby spadli z neba a náhodne sa zaboril do zeme. V skutočnosti vznikali od jurského obdobia pôsobením erózie a dnes sú pokryté hustou vegetáciou. Najlepší spôsob, ako mogoty precestovať, je rozhodne so sprievodcom.

Údolie Viñales

Údolie Viñales

Národný park Údolie Viñales

Tunajšia krajina nie je žiadnou novinkou, pre svoju krásu je známa už mnoho rokov a od roku 1999 ju nájdeme tiež na zozname pamiatok UNESCO. Ten istý rok bolo celé údolie vyhlásené národným parkom, to všetko vďaka pôvodným spôsobom, ktorými miestni ľudia obrábajú už po stáročia svoje polia. Aj tunajšie dediny a statky si zachovali pôvodný vzhľad, z tohto miesta je teda dosť zrejmý kultúrny vývoj Kuby a Karibských ostrovov.

Poľnohospodárstvo v údolí Viñales

Poľnohospodárstvo v údolí Viñales

Ďalšou zaujímavosťou, ktorá robí toto miesto lákavým, je kvalita tabaku, ktorý je tu pestovaný vo veľkom. Vďaka úrodnej červenej pôde sú tu okrem tabaku dobré podmienky aj pre pestovanie ryže. A ak by Vás pestovanie a následné spracovanie zaujímalo detailnejšie, rozhodne sa nehanbite a opýtajte sa miestnych - sú veľmi ochotní a radi vás zoznámia s metódami výroby, to všetko tradičným spôsobom za pomoci drevených nástrojov.

Zber tabakových listov

Zber tabakových listov

Vďaka minimálnemu zásahu cestovného ruchu je toto miesto ideálne napríklad pre pešiu turistiku, jazdu na koni alebo jazdu na bicykli. Okrem kolies sa tu dá prenajať aj motorka, s ktorou sa vám podarí tunajšie kopce prejsť rýchlejšie. Veľmi časté sú aj výlety na vzdialenejšie ostrovčeky - Maria la Gorda, Cayo Levis nebo Cayo Juitas. Ak by sa vám nechcelo údolie opúšťať, zamerajte sa na mogoty. V niektorých z nich sa skrývajú jaskyne, veľmi obľúbený je potom rozsiahly jaskynný systém Cuevas de Santo Tomas. Krásne zážitky si potom môžete odniesť aj z krasovej jaskyne Cueva del Indio - v tomto systéme podzemných jaskýň, ktorý miestami dosahuje výšku až sto metrov, sa môžete prejsť loďkou na podzemnej riečke. Niektoré časti sa dajú aj dobre prejsť, ale na väčšiu časť sa bude motorový čln naozaj hodiť.

Cueva del Indio

Cueva del Indio

Návštevu jaskyne si dobre časovo prispôsobte - ráno alebo večer si nechajte voľný, aby vám neušiel ten najkrajší pohľad na údolie ožiarené slnkom. Každopádne si na tento výlet vyčleňte aspoň dva dni z vášho programu, aby ste si stihli užiť krásu všetkých miest, ktoré Viňales ponúka.

Východ slnka vo Viñales

Východ slnka vo Viñales

Viňales ve Viňales

Údolie rozhodne nie je tak neosídlené, ako by sa spočiatku mohlo zdať - priamo uprostred leží rovnomenné mesto, z ktorého sú veľmi ľahko prístupné všetky miestne krásy a atrakcie či už pešo, alebo na bicykli. Aj mestečko samotné toho však má veľa čo ponúknuť - v centre sa nachádza námestíčko v koloniálnom duchu, na ňom potom nájdete kostolík z 19. storočia. Pozdĺž hlavnej ulice sú samé pamiatky, medzi nimi napríklad koloniálny dom Adele Azcuyové, hrdinky boja za nezávislosť. Navštíviť môžete tiež umeleckú galériu Galéria de Arte, záhradu Jardin de las Hermanas Carmen y Caridad , alebo sa len kochať krásou tropickej krasovej krajiny, ktorá sa rozprestiera všade okolo. Bohatý program ponúka mesto aj cez víkend, ak sa teda zdržíte až do soboty, nenechajte si ujsť ranné farmárske trhy.

Mestečko Viňales

Mestečko Viňales

Okolné lákadlá

Po zoznámení s mestom sa môžete presunúť ďalej a preskúmať aj okolitú prírodu. Necelé dva kilometre od mestečka napríklad leží cesta, po ktorej dôjdete cez Valle de los Guasas až ku strmej Mogo Das Hermana. A blízko tejto mogoty sa nachádza preslávená kubánska rarita - obrovská 180 metrov dlhá nástenná maľba Mural de la Prehistoria. Nechal ju tu vyobraziť Fidel Castro a zobrazuje vývoj človeka od samého počiatku až po revolúcii. A bonusová informácia? Za vstup a zhliadnutie tejto krásy nie je potrebné platiť, je veľmi dobre viditeľná aj z cesty.

Mural de la Prehistoria

Mural de la Prehistoria

Ak vás zaujíma tiež technická stránka, ako je ubytovanie alebo preprava, pár tipov by tu tiež bolo. Najlepšie sú hotely La Ermita a Los Jazmines, z ktorých je prekrásny výhľad na celé okolie. A nielen to - aj samotné hotely sú veľmi pekné a udržiavané. Obidva sa nachádzajú na južnom okraji údolia a pri hoteli Los Jazmines je navyše informačné centrum, v ktorom si môžete zakúpiť mapy s vyznačenými trasami k jednotlivým pamiatkam. Údolie potom leží asi 150 kilometrov od Havany, jedná sa teda o približne 3 hodiny dlhú cestu turistickým diaľkovým autobusom, ktorý však má zastávku priamo v centre v rušných uliciach. Vzhľadom k veľkosti celého údolia počítajte s tým, že sa naozaj veľa nachodíte, ale aj táto námaha bude rozhodne stáť za všetky tie zážitky!

Hotel Los Jazmines

Hotel Los Jazmines

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.