Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Turecká riviéra: Populárne letoviská na južnom pobreží Turecka

Len máloktorý dovolenkový región predstavuje takú rozmanitosť ako Turecká riviéra. Krásny región na južnom pobreží Turecka je domovom mnohých jemných piesočnatých pláží a vzrušujúcich pamiatok, ktoré rozhodne treba navštíviť. Známe je však aj svojou pôsobivou prírodnou krajinou, vzrušujúcim nočným životom a kulinárskymi špecialitami. 

PrehľadAlanyaSideKemerAntalyaBelek

Prečo práve Turecká riviéra?

Turecká riviéra sa rozprestiera na juhu Stredozemného mora od Kemeru po mys Anamur. Až 300 slnečných dní v roku magicky priťahuje najmä letných dovolenkárov, ktorí chcú stráviť hodiny oddychu na nekonečných piesočnatých plážach regiónu.  Počas vzrušujúceho dňa na pláži máte nádherný výhľad na krajinu západného pohoria Taurus. Hory sa tiahnu cez 1500 kilometrov a ponúkajú rôzne možnosti turistiky. Medzi kaňonmi a vodopádmi sa ponoríte do rozmanitého sveta zvierat a rastlín, ktoré by ste pri snívaní na pláži na Tureckej riviére určite nečakali. 

Dovolenka v Turecku

Samozrejme, aj na Tureckej riviére sú početné miesta so starobylými prístavmi, ktoré pozývajú na večernú prechádzku po promenáde. Môžete tiež očakávať množstvo historických pamiatok, ktoré odrážajú históriu tohto regiónu. Je len na vás, či sa chcete večer ponoriť do oslnivého nočného života alebo sa necháte rozmaznávať rozsiahlou wellness procedúrou v hammame.  Pripravte sa však aj na príjemný kulinársky výlet, pretože aj turecká kuchyňa rozbúcha dovolenkové srdcia. Turecká kuchyňa je rozmanitá a ocenia ju gurmáni po celom svete.

9 dôvodov, prečo vyraziť na dovolenku do Turecka

Prečítajte si aj:

9 dôvodov, prečo vyraziť na dovolenku do Turecka

 

Alanya, slnečné pobrežie

Alanya, Turecko

Alanya, Turecko Shutterstock

Alanya sa nachádza na východe Tureckej riviéry a zaujme svojou živou stredomorskou atmosférou. Oddýchnuť si tu môžete 3,5 kilometra dlhej Kleopatrinej pláži, kde sa údajne kúpala samotná Kleopatra. Ak nechcete celý deň len oddychovať môžete vydať na vzrušujúcu cestu históriou.  

Hrad Alanya je najzachovalejšou pevnosťou v celom Turecku - 6,5 kilometra dlhú obrannú stavbu so 140 vežami postavili Seldžukovia v 13. storočí a slúžila na ochranu prístavu. Svojou veľkosťou však oveľa viac pripomína mestečko s trhoviskom, domami a cisternami. Jedinečnú panorámu a vynikajúci výhľad zažijete z 33 metrovej vysokej veže Kizil Kule.  

Idylický prístav láka mnohými obchodmi a reštauráciami, ktoré vás pozývajú na prechádzku a leňošenie. Keď sa trochu posilníte, môžete sa pozrieť do jaskyne Damlatas. Kvapľová jaskyňa, ktorá je stará viac ako 10 000 rokov, fascinuje malebnými skalnými útvarmi a mystickou aurou. Vrcholom vzrušujúceho dňa je romantický západ slnka na pláži Damlatas, ktorý môžete obdivovať pri spoločnom pikniku. 

Side, historický klenot

Side, Turecko

Side, Turecko Shutterstock

Malebné mestečko Side zaujme jedinečnou zmesou starobylého šarmu a moderného dovolenkového rezortu. Ak sa chystáte na veľkolepý poznávací výlet, v Side na vás čakajú početné historické kultúrne poklady, ktoré sa nachádzajú v rímskych ruinách Side. 

Obľúbené pamiatky:  

  • Staroveký amfiteáter  
  • Apolónov chrám 
  • Múzeum Side 
  • Dom s fontánou Nymphaeum 
  • Ruiny baziliky 

Keďže pamiatky sa nachádzajú hneď vedľa historického starého mesta Side, môžete sa k nim dostať pešo a potom si dopriať zaslúžený oddych v starom meste, ktoré láka útulnými kaviarničkami a malými obchodíkmi so suvenírmi. Ak tam nenájdete vhodný suvenír, mali by ste navštíviť turecký bazár Manavgat. Okrem čerstvých regionálnych potravín tu nájdete aj šperky, remeselné výrobky a oblečenie, ktoré môžete pri zjednávaní trocha zjednávať. Ak po rušnom trhu hľadáte pokoj a ticho v prírode, mali by ste sa prejsť k vodopádom Side, vodopádom Manavgat, ktoré sú asi osem kilometrov za mestom.   

Kemer, zelená oáza

Kemer, Turecko

Kemer, Turecko Shutterstock

Okrem malebných pláží s početnými možnosťami vodných športov a skrytými zátokami očarí prímorské letovisko Kemer prepracovaným prístavom. Odtiaľ sa môžete vydať na vzrušujúce výlety alebo si prenajať loď a preskúmať Stredozemné more na vlastnú päsť. Mali by ste si nielen vyskúšať úžasné možnosti kúpania, ale tiež sa vydať na výlet do 2500 rokov starého mesta Phaselis, ktoré bolo založené v 7. storočí pred Kristom a kedysi bolo jedným z najvýznamnejších obchodných miest v regióne. 

Ak sa chystáte na túru do prírody pohoria Tarus, lanovka Olympos vás láka na jazdu na takmer 2 340 metrov vysoký štít Tahtali. Tu na vás čaká množstvo turistických trás, kde sa môžete zotaviť z horúčav. Ak dávate prednosť objavovaniu oblasti z vody, môžete si urobiť výlet na kanoe alebo kajaku cez veľkolepú horskú krajinu. 

Skvelá dovolenka v Turecku: Najpopulárnejšie letoviská Egejskej riviéry

Prečítajte si aj:

Skvelá dovolenka v Turecku: Najpopulárnejšie letoviská Egejskej riviéry

 

Antalya, oslnivá perla riviéry

Antalya, Turecko

Antalya, Turecko Shutterstock

Historická Antalya s viac ako dvoma miliónmi obyvateľov je jedným z najväčších miest v Turecku. Vynikajúca kvalita vody na vás čaká na západnej pláži Konyaaltı a Lara, ktoré obľubujú najmä rodiny s malými deťmi. Môžete sa tu tiež venovať mnohým vodným športom, ako je šnorchlovanie, potápanie alebo windsurfing. Posilniť sa potom môžete v plážových baroch a bistrách na promenáde. Pláž Lara je považovaná za hotspot pre dovolenkárov, pretože okrem početných hotelov je tu aj množstvo reštaurácií, obchodov a možností vodných športov, ako aj všemožnej zábavy pre najmenších. 

Po náročnom dni kúpania vás pôvabná štvrť v starom meste pozýva na prechádzku. Štvrť Kaleiçi zaujme svojím historickým šarmom, ktorý najlepšie zachytíte pri prechádzke kľukatými uličkami. Ak máte chuť na krátku okružnú jazdu Antalyou, mali by ste si pozrieť mešitu Yivli Minare zo 14. storočia, takmer 30 metrov vysoký minaret a slávnu Hadriánovu bránu z 2. storočia. Hodinová veža tiež vyžaruje veľmi zvláštne čaro. Ak sa chcete dozvedieť viac o regióne, mali by ste navštíviť Archeologické múzeum v Antalyi. To očarí starovekými nálezmi od doby kamennej až po Osmanov.   

Belek, golfový raj

Belek, Turecko

Belek, Turecko Shutterstock

Belek, jedno z najmladších a zároveň najluxusnejších turistických stredísk na mediteránskom pobreží južného Turecka, láka návštevníkov svojou nádhernou širokou plážou a mnohými atrakciami. Pobrežie je ozdobené palmami a v blízkom okolí Beleku nájdete voňavé píniové háje a krásne piesočnaté duny. Okolie je tiež bohaté na olivové a citrusové plantáže, čo dodáva miestu ďalší pôvab. Hotelové kapacity sú na najvyššej úrovni, čo zabezpečuje pohodlný a luxusný pobyt pre návštevníkov.  

Belek je známy aj svojimi golfovými ihriskami, ktoré prilákajú milovníkov tohto športu z celého sveta. S 14 úžasnými golfovými ihriskami na menej než dvadsaťkilometrovom úseku pobrežia je Belek určite rajom pre golfových nadšencov. 

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.