Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Trápia vás alergie? Utečte im - vieme kam!

Trápia vás alergie? Utečte im!

Trápia vás alergie? Utečte im!

Už nejakú dobu tu máme jar. To čarovné obdobie, kedy zvieratá privádzajú na svet svoje mladé, lúky sa zelenajú, kvety kvitnú a alergie prepukajú. Ak sa plánujete vyhnúť tej kvitnúcej chorobe všade okolo a štipľavým pripomienkam tých, ktorí poriadnu alergickú reakciu tohto typu nikdy nezažili, je najvyšší čas zabaliť všetko potrebné a vyraziť na dovolenku!

Podľa štatistík pozná na Slovensku slzenie z očí a nekonečnú nádchu každý piaty občan. Ako prvé asi každého napadne siahnuť po tabletkách, alebo po vhodnom spreji na uvoľnenie dýchacích ciest a upokojenie sliznice. Lieky sú určite skvelá a občas aj účinná vec, ale existujú aj zdravšie spôsoby, ako sa vyhnúť tejto nevyžiadanej jarnej tradíciu. Nič napríklad nezaberie lepšie, než presun na miesto čo najviac vzdialené od kvitnúcich záhrad.

Tip číslo 1 - Pešia turistika vysoko v horách

Ponuka zájazdov tohto druhu je naozaj široká. Ak nemáte možnosť odcestovať na dlhšiu dobu, rozhodne pomôže naplánovať výšľap aspoň v rámci slovenských hôr. Ideálny variant však zahŕňa cestu do zahraničia a návštevu Álp - napríklad u našich rakúskych susedov. Nielen že sa pokocháte prekrásnym výhľadom do širokého okolia, ale budete sa tiež prechádzať vo výške 1 800 až 2 500 metrov nad morom. V takejto polohe už nie je možné, aby vám ublížili kvitnúce stromy, pretože sa budete pohybovať nad ich korunami. Pri všetkom tom prechádzaní a obdivovaní však strážte, aby ste neprekročili 2 500 metrov – v takom prípade sa predsa len môžu vyskytnúť zdravotné problémy, ako napríklad závraty či strata rovnováhy a bolesť hlavy.

Rakúske Alpy

Rakúske Alpy

Tip číslo 2 - Čerstvý morský vzduch

Každý dlhoročný alergik vie, že skutočnou oázou pokoja pre dýchacie cesty je akýkoľvek ostrov či pobrežie. Čerstvý vzduch s prímesou morskej soli a vysokou vlhkosťou pôsobí veľmi blahodárne, vánok od mora navyše zabezpečí, že peľ odletí späť do vnútrozemia. Pri silnom vetre sa môže stať, že predsa len trocha peľu pristane aj na pobreží. Stále však platí, že v okolí pláží je stromov a všeobecne zelene oveľa menej, než kdekoľvek inde.

Utečte alergiám k moru

Utečte alergiám k moru

Ak sa rozhodnete pre cestu k moru, máte vyhrané hneď v niekoľkých smeroch – nielen že sa nebudete trápiť alergiou, zároveň sa vyhnete davom turistov všade naokolo a teda aj nekonečným radám a prepchaným plážam. Môžete si tak v pokoji a súkromí prejsť všetky pamiatky a miesta, ktoré vás zaujímajú. Najbližším variantom je Chorvátsko, ktoré je u turistov z roka na rok obľúbenejšie aj mimo sezónu. Na kúpanie to zrovna nebude, ale bude tu na vás čakať plno historických miest. Ideálnym kúpacím variantom môže byť Cyprus, Egypt, alebo niektorá z exotických krajín. Konečné rozhodnutie potom záleží iba na vašich časových a finančných možnostiach.

Trogir, Chorvátsko

Trogir, Chorvátsko

Tip číslo 3 - Plavba

Nevadí vám dlhšia doba strávená na kymácajúcej sa lodi? Potom neváhajte a rovno začnite zháňať palubný lístok. Plavba je skvelou voľbou relaxácie v akomkoľvek ročnom období. Pre alergikov je najlepšie vycestovať na jar a z bezpečnej vzdialenosti na palube lode pozorovať, ako sa okolitá pevnina sfarbuje kvitnúcimi stromami. Výletné lode občas samozrejme zakotvia v prístavoch, peľu sa tak na sto percent nevyhnete, ale budete sa pohybovať pri pobreží a tým sa riziko alergickej reakcie znižuje na minimum.

Užite si romantickú plavbu

Užite si romantickú plavbu

Tip číslo 4 - Piesok

Úplným opakom k doteraz spomínaným variantám je akákoľvek oblasť s dostatočným množstvom piesku. Ako iste každý vie, púšte neprekypujú zeleňou a senná nádcha tu teda naozaj nehrozí. Mnoho z vás si teraz iste predstaví Saharu, alebo niektorý zo Spojených arabských emirátov. Paradoxne toto sú oblasti, ktoré nie sú úplne doporučované – výskumy ukazujú, že šírenie umelo vytvorených zelených plôch spôsobilo počas posledných rokov rapídny nárast alergií na peľ u miestnych obyvateľov. Upustite teda od známych miest a navštívte namiesto nich Mongolsko. Púšť Gobi skvele spĺňa požiadavku veľkého množstva piesku a na jar tu nie je také teplo, takže pár dní v tejto destinácii je rozhodne príjemným zážitkom.

Púšť Gobi, Mongolsko

Púšť Gobi, Mongolsko

Tip číslo 5 - Návšteva miest v správnom čase

Nie vždy máme čas či dostatok peňazí na to, aby sme prekonávali zdravotné problémy mimo náš domov. Ak však nepatríme medzi fanúšikmi liekov, stačí dostatočne premyslieť kedy a kam sa pozriete. Všeobecne platí, že okolo dedín je viac zelene a teda aj viac peľu, obyvatelia mesta majú preto logicky výhodu. V meste sa na druhú stranu zmieša trocha peľu s miestnym znečistením a to je mnohokrát ešte horšie. Pokiaľ sa teda počas jarných dní rozhodnete prejsť pamiatky v rámci miest, začnite s tým ráno, kedy je nával všetkých týchto peľov a toxínov najnižší. Pozor si naopak dajte večer, kedy je nával peľu najsilnejší. Zostaňte preto v uzavretých miestnostiach a ako prevenciu vyberte aj vhodnú posteľnú bielizeň pre alergikov, ktoré nemá tak silnú tendenciu zachytávať škodlivé častice z okolia.

Eiffelova veža, Paríž, Francúzsko

Eiffelova veža, Paríž, Francúzsko

Veľakrát stačí proste len vycestovať a je aj jedno kam, keďže cudzí peľ nemusí byť pre alergikov vždy až tak nebezpečný. Na inom kontinente s neznámymi rastlinami je veľmi pravdepodobné, že nebudete na tunajší peľ reagovať vôbec. Ľudskému telu trvá niekoľko rokov, než sa v ňom aktivujú tie správne bunky a alergická reakcia sa prejaví. Ak však viete, že trpíte silnou alergiou a nezáleží na mieste pobytu, rozhodne nepodceňte prípravu a zostavte si individuálnu lekárničku s prípravkami, ktoré vám uľahčia trápenie plynúce z alergie.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.