Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Trapani – mesto, kde je soľ nad zlato

Trapani, Sicília, Taliansko

Trapani, Sicília, Taliansko

V najzápadnejšej časti talianskeho ostrova Sicília sa nachádza starobylé mesto Trapani, významný prístav pre rybárov a obchodníkov a takisto vstupná brána na Egadské ostrovy. Najdôležitejším vývozným artiklom zo sicílskeho ostrova bola a stále je predovšetkým veľmi kvalitná soľ, ale aj ryby, morské plody a výborné víno. Turistami mnohokrát opomínané miesto má plno krás, čo vám radi potvrdia aj miestni obyvatelia.

Mesto soli Trapani

Sedemdesiattisícové mestečko Trapani býva často nazývané Mestom soli, pretože sa tu produkuje tá najkvalitnejšia soľ v celom Taliansku. Obchod so soľou už síce nie je tak intenzívny, ako tomu bývalo kedysi, ale aj dnes tu na soľ narazíte doslova na každom kroku. Prejsť sa môžete po Via del Sale – Soľnej ulici, táto 30km dlhá trasa vás zavedie z Trapani do Marsaly. Pozdĺž ulice si môžete prezrieť saliny, čiže nádrže alebo veľké vane, v ktorých sa získava kuchynská soľ odparovaním morskej vody. Oslnivo biele kopce soli, ktoré pri západe slnka chytajú ružovkastý nádych, spoločne s niekoľkými veternými mlynmi vás presvedčia o tom, že tu viac než kde inde platí, že je soľ nad zlato.

Mesto soli Trapani

Mesto soli Trapani

Historická časť mesta Trapani

Staré mesto s nábrežím a zvyškami opevnenia, honosnými, bohato zdobenými palácmi a radom kostolov patrí k turisticky najzaujímavejším častiam mesta. Medzi vôbec najdôležitejšie miestne pamiatky patrí okázalý jezuitský kostol Chiesa del Collegio dei Gesuiti. Čo sa stavebných slohov týka, baroková architektúra tu hrá prím. Svoju pozornosť si určite zaslúži aj renesančný palác Palazzo Riccio s arkádovým dvorom alebo hlavná mestská katedrála sv. Vavrinca so známym obrazom Ukrižovanie Ježiša od Antoon van Dycka. Milovníci pamiatok si tu prídu skutočne na svoje, pretože historická časť mesta je pamiatkami doslova nabitá.

Historická časť mesta Trapani

Historická časť mesta Trapani

Hlavná trieda Corso Vittorio Emanuele s obchodíkmi a čulým ruchom potom ponúka druhú, komerčnejšiu stránku mesta.

Pláže Trapani

Mestská pláž Lido di San Giuliano v severnej časti mesta je jednou z najviac navštevovaných pláží v Trapani. Na východnom konci pláže sa nachádza starší veterný mlyn, ktorý láka predovšetkým nadšených fotografov.

Veterný mlyn na konci mestskej pláže

Veterný mlyn na konci mestskej pláže

Za pokojnejšími plážami musíte vyraziť mimo mesto, do niektorej z čarovných zátok. Ak vám nevadí trocha cestovania, vydajte sa na asi 40km vzdialenú prekrásnu pláž San Vito lo Capo. Niekoľko kilometrov dlhá pláž s iskrivým pieskom ponúka nielen príjemné kúpanie v priezračnej vode, ale aj všetok komfort ako reštaurácie, možnosť zapožičania slnečníkov, plážových lehátok či verejné WC. Pri tejto pláže sa nachádza hora Mount Cofano, ktorá je obľúbeným cieľom horolezcov.

Pláž San Vito Lo Capo

Pláž San Vito Lo Capo

Sicílske mestečko Trapani je výborný tip na prežitie pokojnej, avšak na zážitky nesmierne bohatej dovolenky. Krištáľové more, jemný piesok, zdravotné prechádzky okolo salín, veterné mlyny, centrum plné historických pamiatok a ďalšie bohatstvo tohto krásneho mesta vás nenechajú na pochybách, že ste si cieľ vašej dovolenky zvolili správne.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.