Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Transylvánia - kraj temných roklín aj nádherných hôr

Transylvánia

Transylvánia

Rozsiahla historická oblasť rumunskej Transylvánie, alebo aj Sedmohradska, je neodmysliteľne spojená s postavou legendárneho kniežaťa Drakulu. Práve slávny príbeh o krvilačnom panovníkovi, ktorému bol predlohou valašský knieža Vlado Tepes, je jedným z nekonečnej rady lákadiel, ktorými si vás Transylvánia naprosto a bezo zvyšku získa. Čo ďalšie, zaujímavé a krásne Transylvánia ponúka?

Poďte sa iba tak túlať divokou rumunskou prírodou, zdolajte tie najvyššie rumunské hory, spoznajte jedny z najkrajších pamiatok Rumunska. Vydajte sa na putovanie proti prúdu času, do miest s atmosférou nefalšovaného vidieku, kde sa ešte žije tradičným spôsobom života. Pôvabná, miestami nedotknutá krajina ponúka skutočne mnoho možností k objavovaniu jej krás.

Rumunské Karpaty

Rumunské Karpaty

Rumunské Karpaty

Podstatná časť turistov mieri do Transylvánie kvôli horám. Ich zdolanie láka nejedného milovníka dobrodružstiev, prekrásne výhľady potešia zase romantické duše. Nádherné hory s úchvatnou prírodou, vysokými hrebeňmi, zelenými lúkami so stádami oviec môžete prechodiť krížom krážom. Výhodou Karpát je možnosť táborenia v samotnom lone rumunskej prírody, a to takmer bez obmedzenia. Svoj stan si tu môžete postaviť prakticky všade, kde sa vám zapáči.

Vyberte si zájazd do Rumunska

Drakulov hrad

Drakulov hrad

Drakulov hrad

V obci Bran sa týči tajomný gotický hrad, ktorý vašej pozornosti rozhodne neunikne. Vďaka románu o kniežati Drakulovi získal celosvetový ohlas. Hrad je bludiskom spletitých chodbičiek, ktoré vás dovedú k prehliadke mučiarne, či dobovo zariadeným izbám. Ak máte radi tajomné miesta s príbehom, v temných chodbách legendami opradeného Drakulovho hradu, si skutočne prídete na svoje.

Skryté poklady Chorvátska

Prečítajte si aj:

Skryté poklady Chorvátska

Národný park Piatra Craiului

Piatra Craiului

Piatra Craiului

Národný park bol pomenovaný po vápencovitom pohorí Piatra Craiului. Práve vďaka vápencu je oblasť bohatá na krasové javy, naraziť tu môžete na jaskyne, rokliny aj priepasti. Pešími turistami obľúbená časť Transylvánie ukrýva vysoké hory, zelené údolia s malými dedinkami, ale aj rozmanité druhy rastlín a živočíchov. V tunajších hlbokých, panenských lesoch sa dobre darí medveďom hnedým, kamzíkom, či vlkom obecným.

Cestujte bez obáv: Nové pripoistenie vás ochráni pred problémami s Covid-19

Mesto Brašov

Mesto Brašov

Mesto Brašov

Historické mesto neďaleko hradu Bran ležiace v strednej časti Rumunska je obklopené Južnými Karpatmi, ktoré sa vďaka alpskej povahe ich krajiny nazývajú tiež Transylvánske Alpy. Najzaujímavejšie pamiatky mesta sa nachádzajú v samotnom centre Brašova. Dominantou mesta je Čierny kostol postavený v gotickom štýle, v ktorého galérii visí 120 tureckých kobercov. Nenechajte si újsť návštevu budovy radnice s Hlásnou vežou, v ktorej sa nachádza múzeum. Za pozornosť stojí aj zachovalá časť obranných hradieb z 15. storočia so siedmymi baštami. Raritou Brašova je Strada sforii - jedna z najužších ulíc Európy, ktorá meria na šírku len cca 130 cm.

Vaša dovolenka v Rumunsku

Veselý cintorín

Veselý cintorín

Veselý cintorín

V malej dedinke Sapanta sa nachádza cintorín, ktorý sa tak trochu vymyká našim zažitým predstavám o mieste posledného odpočinku. Unikátne, veselé náhrobky, o ktorých podobu sa postaral miestny rezbár, asi nikde inde nenájdete. Bohato vyrezávané, pestrofarebné kríže a náhrobky s podobizňami mŕtvych, či výjavy z ich života, sú často doplnené vtipnými veršíkmi - epitafmi. Vďaka šikovným následovníkom majstra rezbára, vznikajú aj v súčastnosti ďalšie malé umelecké dielka, ktorými pozostalí vzdávajú hold svojím drahým mŕtvym.

Transylvánsky vidiek

Transylvánsky vidiek

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.