Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

TOP 10 európskych destinácií na vzostupe

TOP 10 európskych destinácií na vzostupe

TOP 10 európskych destinácií na vzostupe

Radi by ste tento rok na svojej dovolenke spoznali zaujímavé mestá Európy? Predstavím Vám niekoľko miest, ktoré nepatria k tým notoricky známym, ale napriek tomu sa v minulom roku zaradili medzi najnavštevovanejšie. Väčšina z nich je dostupná aj autom. Ak patríte medzi dobrodruhov, možete si tento rok naplánovať road trip a k najnavštevovanejším miestam zaradiť aj ďalšie zaujímavosti. Dokonca nemusíte ostať iba pri jednej krajine.

1. Za našimi susedmi do Poľska

V tejto krajine je najnavštevovanejším mestom Gdansk na pobreží Baltského mora. Patrí medzi jedno z najkrajších miest v Poľsku. Staré mesto bolo za druhej svetovej vojny úplne zničené, ale vďaka dôkladnej rekonštrukcii teraz patrí k najväčším atrakciám. Okrem nádherného centra je tu aj veľký námorný prístav. Vypočuť si tiež môžete zvonkohru z veže Gdanskej radnice na námestí Dlhý trh, z ktorej budete počuť Ódu na radosť. Zároveň tu nájdeme aj symbol mesta, Neptúnovu fontánu z roku 1633. Nezabudnite ani na Čertov zub, ktorý prináša šťastie, stačí vraj naň iba pár sekúnd pozerať.

Gdansk, Poľsko

Gdansk, Poľsko

2. Lotyšsko – krajina letného slnovratu

Navštívte najväčšie mesto Pobaltia – Rigu. Krajina získala nezávislosť v roku 1991 a secesné centrum Rigy bolo zapísané na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Vzhľadom na neustále dobývanie zo strany Poľska, Ruska aj Švédska je tu veľmi málo zachovalých stredovekých pamiatok. Mesto bolo bohužiaľ finálne zničené počas druhej svetovej vojny a na obnove pamiatok nikto po mnoho rokov nepracoval. Dnes ich už pomaly oživujú. V uliciach Rigy nezažijete ten veľký zhon ako napríklad v Prahe, ľudia svoj deň prežívajú pokojne.

Riga, Lotyšsko

Riga, Lotyšsko

3. + 4. Chorvátsko – krajina Winnetoua

Táto krajina má hneď dve mestá, ktoré sa v rebríčku umiestnili. Prvým z nich je prístavné mesto Rovinj, ktoré patrí medzi najkrajšie miesta Jadranu. Stavby sú v štýle benátskej renesancie, ale nájdeme tu aj krásne barokové pamiatky a kostoly. Ak sa chcete zabaviť, skúste návštevu centra Monvi. Nájdete tu všetko, na čo si spomeniete – diskotéky, reštaurácie, galérie, športové zariadenia aj kasína.

Rovinj, Chorvátsko

Rovinj, Chorvátsko

Ďalším miestom je hlavné mesto Chorvátska – Záhreb. Rozkladá sa uprostred lesov a parkov a je hlavným centrom kultúrneho diania. História mesta siaha až do 11. storočia. Väčšina súčasných pamiatok je ale mladšieho dáta. V roku 1880 tu bolo silné zemetrasenie a veľa budov tým utrpelo. Horné (staré mesto) a dolné mesto spája lanovka s prevýšením 30 m. Aj keď cesta trvá približne minútu, jedná sa o jedinečný zážitok.

Záhreb, Chorvátsko

Záhreb, Chorvátsko

5. + 6. Španielsko – krajina flamenca

Krásne slnečné Španielsko, rodisko niekoľkých slávnych umelcov, ukrýva tiež dve mestá, ktoré sa umiestnila. Ako prvé navštívime  mesto Nerja, ktorá sa nachádza na juhovýchode Andalúzie. Patrí medzi najkrajšie letoviská pobrežia Costa del Sol a láka hlavne na svoje historické jadro. Uchvátia vás prechádzky kľukatými uličkami, mnoho pamiatok a navyše sa tu každý utorok koná trh so zeleninou a ovocím. Kto tieto stredomorské trhy zažil vie, že je to nezabudnuteľný zážitok. Oblasť je tiež vyhľadávaná vďaka cyklotrasám.

Nerja, Španielsko

Nerja, Španielsko

Ďalším miestom, ktoré sa takisto nachádza v krásnej Andalúzii, je prístavné mesto Cadiz. Je to jedno z najstarších miest v Európe. Založené bolo pred rokom 1000 pr.n.l ako Gadir. Miestnou atrakciou je temná komora v starej strážnej veži (Torre Tavira). Miestnosť bez okien, uprostred ktorej je umiestnená biela plocha v tvare kruhu, ktorá slúži ako kamera a premieta dej na ulicu vonku. Počiatky tohto vynálezu siahajú do 10. storočia. Najvýznamnejšou pamiatkou je katedrála so zlatou kupolou z 18. – 19. storočia.

Cadiz, Španielsko

Cadiz, Španielsko

7. Taliansko – krajina cestovín, pizze, vína, mora a antických pamiatok

V Taliansku sa stále obľúbenejšia stáva návšteva mesta Catania na ostrove Sicília. Prvou atrakciou pri príchode je sopka Etna, na ktorej úpätí mesto leží. Veľké množstvo budov je postavených s použitím čiernych blokov z lávy, tehál a mramoru. Symbolom mesta je baroková fontána so slonom a trhy konajúce sa každé popoludnie.

Catania, Taliansko

Catania, Taliansko

8. Slovinsko – hory, termálne kúpele, jazerá aj more

Ďalším miestom, ktoré sa teší veľkej obľúbe je hlavné mesto Slovinska – Ľubľana. Centrom všetkého diania je námestie Franca Prešena, z ktorého vedie Trojmostie (3 mosty) na známu ľubľanskú tržnicu. Za návštevu stojí Ľubľanský hrad z 12. storočia. Nezabudnite navštíviť ani dračí most, s ktorým sa spája niekoľko legiend. Zároveň je aj chránenou technickou pamiatkou.

Ľubľana, Slovinsko

Ľubľana, Slovinsko

9. Súostrovie Malta

Opäť sa jedná o hlavné mesto a to Malty – Valleta. Mesto je považované za perlu renesancie, v takmer pôvodnom stave je zachované dodnes a je najväčším prírodným prístavom Európy. Stredom mesta je kruhové námestie s Tritónovou fontánou. Nezabudnite navštíviť ani záhrady Barracca či veľkolepý Palác Veľmajstra. Najväčšou perlou je katedrála sv. Jána (1573-1577), nájdeme tu jedno z posledných majstrovských diel Caravaggia – Sťatie Jána Krstiteľa (plátno s rozmermi 361x520 cm).

Valleta, Malta

Valleta, Malta

10. Spolková krajina Nemecko

Hlavne českými turistami je najnavštevovanejším mestom Norimberg. V tomto meste nájdete úplne všetko. Je vhodné aj na rodinný výlet, vzhľadom k tomu, že môžete navštíviť ZOO a delfinárium či múzeum hračiek. Známe sú aj Norimberské vianočné trhy. Na čo ale nezabudnúť, čo sa pamiatok týka? Prejdite sa historickým centrom, kde objavíte krásnu bavorskú architektúru, až k cisárskemu hradu Kaiserburg. Pokiaľ Vás zaujíma história, navštívte Germánske múzeum v areáli gotického kláštora. Ponúka 16 stálych expozícií, ktoré predstavujú nemeckú kultúru od praveku až po súčasnosť.

Norimberg, Nemecko

Norimberg, Nemecko

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.